Ξεκινώντας τη δεκαετία του 1970 ο καθηγητής ψυχολογίας Χέλμουτ Κέντλερ πραγματοποίησε ένα κοινωνιολογικά αποτρόπαιο «πείραμά».

Τα άστεγα και ορφανά παιδιά στο Δυτικό Βερολίνο τοποθετήθηκαν σκόπιμα με παιδεραστές στο ίδιο σπίτι, καθώς ο Κέντλερ υποστήριζε ότι αυτοί οι άντρες θα γίνονταν ιδιαίτερα στοργικοί θετοί γονείς.

Μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Χιλντεσχάιμ διαπίστωσε ότι οι αρχές στο Βερολίνο δέχτηκαν αυτήν την «πρακτική» για σχεδόν 30 χρόνια. Οι ανάδοχοι παιδεραστές μάλιστα λάμβαναν τακτικό επίδομα φροντίδας.

Σύμφωνα με την dw.com ο Χέλμουτ Κέντλερ (1928-2008) κατείχε ηγετική θέση στο Κέντρο Εκπαιδευτικών Ερευνών του Βερολίνου. Ήταν πεπεισμένος ότι η σεξουαλική επαφή μεταξύ ενηλίκων και παιδιών ήταν ακίνδυνη.

Οι υπηρεσίες παιδικής πρόνοιας του Βερολίνου και η Κυβερνητική Γερουσία, είτε έκαναν τα στραβά μάτια είτε ενέκριναν τις «συγκατοικήσεις».

Πριν από αρκετά χρόνια, δύο από τα θύματα αποφάσισαν να μιλήσουν δημόσια και να πουν την ιστορία τους. Έκτοτε οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Χίλντεσχαιμ ξεκίνησαν να μελετούν έναν τεράστιο όγκο αρχείων και προχώρησαν σε συνεντεύξεις.

Ανακάλυψαν ένα «δίκτυο από διάφορα εκπαιδευτικά ιδρύματα», Στο κρατικό Γραφείο Πρόνοιας για τους Νέους και στη Γερουσία του Βερολίνου, η παιδεραστία έγινε αποδεκτή, υποστηρίχθηκε και υπερασπίστηκε….για 30 χρόνια!

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι αρκετοί από τους «θετούς πατέρες» ήταν ακαδημαϊκοί υψηλού προφίλ. Μιλούν για ένα δίκτυο που περιελάμβανε υψηλόβαθμα μέλη του Ινστιτούτου Max Planck, το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου και τη διαβόητη Σχολή Odenwald στην Έσση της Δυτικής Γερμανίας, που ήταν στο επίκεντρο ενός μεγάλου σκάνδαλου παιδεραστίας πριν από αρκετά χρόνια. Έκτοτε έκλεισε.

Η γερουσιαστής για τη νεολαία και τα παιδιά, Σάντρα Σέρρες, χαρακτήρισε τα ευρήματα «συγκλονιστικά και τρομακτικά».

Στο κρατίδιο Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας επικεντρώνονται σήμερα οι έρευνες των Αρχών, καθώς ξεψαχνίζουν το Internet αλλά και παλιούς φακέλους για να σπάσει η ανωνυμία των υπόπτων.

H γερμανική δικαιοσύνη, διεξάγει έρευνες σε βάρος περίπου 30.000 ατόμων που είναι ύποπτα ότι εμπλέκονται σε μια εκτεταμένη υπόθεση παιδεραστίας στο δυτικό τμήμα της χώρας, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές.