«Στις 12 Ιουλίου, οι ένοπλες δυνάμεις της Αρμενίας επιτέθηκαν, χρησιμοποιώντας βαρύ πυροβολικό, τις θέσεις με κατεύθυνση την περιοχή Τοβούζ του Αζερμπαϊτζάν κατά μήκος των κρατικών συνόρων με την Αρμενία. Ως αποτέλεσμα της μάχης  11 στρατιώτες του Αζερμπαϊτζάν σκοτώθηκαν και τέσσερις τραυματίστηκαν. Στις 13 και 14 Ιουλίου, η αρμενική πλευρά στόχευε επίσης άμαχο πληθυσμό και τις περιουσίες τους στο χωριό κοντά στα σύνορα με την Αρμενία και ένας πολίτης σκοτώθηκε.

Ο κύριος λόγος αυτής της πρόκλησης από την Αρμενία είναι να αποσπάσει την προσοχή από εσωτερικά προβλήματα στη χώρα της, όπως η πολιτική και κοινωνικοοικονομική αστάθεια, η τεράστια εκστρατεία κατά της ηγεσίας της Αρμενίας από την αντιπολίτευση, η σοβαρή κατάσταση όσον αφορά τον COVID και ούτω καθεξής. Εκτός αυτού, τους τελευταίους μήνες η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της Αρμενίας εξέφρασε επανειλημμένα απειλές για πιθανές νέες εδαφικές διεκδικήσεις έναντι του Αζερμπαϊτζάν.

Η Αρμενία, η οποία αντικατοπτρίζει την επιθετική της πολιτική στη στρατηγική εθνικής ασφάλειας της χώρας, επιδεικνύει ανοιχτά ότι στοχεύει να καταλάβει νέες περιοχές του Αζερμπαϊτζάν και να αυξήσει τις εντάσεις στην περιοχή αντί να εξαλείψει τις συνέπειες της σύγκρουσης και να αποσύρει τις δυνάμεις κατοχής της από τα διεθνώς αναγνωρισμένα εδάφη του Αζερμπαϊτζάν.

Ο Πρέσβης του Αζερμπαϊτζάν Ανάρ Χουσεϊνοβ

Με την πρόσφατη επίθεση στα κρατικά σύνορα μεταξύ των χωρών, η Αρμενία προσπαθεί να εμπλέξει τρίτες χώρες, τον περιφερειακό στρατιωτικό συνασπισμό, όπως ο Οργανισμός της Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (ΟΣΣΑ) στη σύγκρουση Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν, δημιουργώντας εντάσεις στα σύνορα. Όπως ίσως γνωρίζετε, ο ΟΣΣΑ μπορεί να εμπλακεί στη σύγκρουση εάν υπάρχει άμεση απειλή στα σύνορα των μελών του. Στη γραμμή επαφής των ενόπλων δυνάμεων στο κατεχόμενο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και  τις παρακείμενες περιοχές, δεν είναι εφαρμοστέα η εμπλοκή του ΟΣΣΑ, επειδή η σύγκρουση βρίσκεται εντός της επικράτειας κράτους μη μέλους του ΟΣΣΑ- του Αζερμπαϊτζάν. Η Αρμενία απευθύνθηκε στον ΟΣΣΑ για παρέμβαση, αλλά επικράτησαν η κοινή λογική και η αίσθηση πραγματικότητας μεταξύ των κρατών μελών του ΟΣΣΑ και η προγραμματισμένη έκτακτη συνεδρίαση του μόνιμου συμβουλίου του οργανισμού για το θέμα ακυρώθηκε.

Ιστορικά το Αζερμπαϊτζάν δεν έχει διεκδικήσει ποτέ εδάφη οποιουδήποτε γείτονα και η μόνη ακολουθούμενη πολιτική είναι η απελευθέρωση του Ναγκόρνο-Καραμπάχ και των εφτά παρακείμενων περιοχών του Αζερμπαϊτζάν από την αρμενική κατοχή. Δεν είναι λογικό να θεωρείται ότι οι νέες επιθέσεις ξεκίνησαν από την πλευρά του Αζερμπαϊτζάν στην περιοχή μακριά από τη γραμμή επαφής των ενόπλων δυνάμεων στα κατεχόμενα εδάφη. Το άνοιγμα ενός νέου μετώπου με την Αρμενία δεν εξυπηρετεί καμία από τις προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής μας, καθώς και του στρατιωτικού δόγματος. Ένα από τα πιο σημαντικά και ταυτόχρονα ανησυχητικά σημεία εδώ είναι ότι, τα εδάφη στα οποία επιτέθηκε η Αρμενία   και επεδίωξε να καταλάβει είναι οι περιοχές από όπου περνούν οι σημαντικές ενεργειακές υποδομές όπως ο Νότιος Διάδρομος Φυσικού Αερίου. Όντας ο μεγαλύτερος αγωγός φυσικού αερίου στον κόσμο, ο Νότιος Διάδρομος Φυσικού Αερίου που αποτελείται από τους αγωγούς SCP, TANAP και TAP είναι ένα από τα σημαντικά ενεργειακά έργα που διασφαλίζουν την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και λειτουργεί ως κύρια φυσική γέφυρα μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Ελλάδας. Η αρμενική επίθεση θέτει σε κίνδυνο τις παραδόσεις φυσικού αερίου προς την Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη μέσω αυτού του αγωγού που έχει προγραμματιστεί να ανοίξει μέχρι το τέλος του 2020.

Η ανάλυση των στρατιωτικών εμπειρογνωμόνων δείχνει για άλλη μια φορά ότι οι επιθέσεις ξεκίνησαν από την αρμενική πλευρά ως ξαφνική επίθεση με πυροβολικό. Η Αρμενία ισχυρίζεται ότι το Αζερμπαϊτζάν δήθεν επιτέθηκε σε αρμενικές θέσεις με ένα αυτοκίνητο UAZ (επιβατικό όχημα παντός εδάφους). Πρόκειται για έναν πραγματικά γελοίο και απίστευτο ισχυρισμό. Εάν η πλευρά του Αζερμπαϊτζάν επιθυμούσε να επιτεθεί, τότε δεν θα χρησιμοποιούσε αυτοκίνητο, αλλά τα ισχυρά, καταστροφικά εργαλεία που διαθέτει  στο οπλοστάσιο του στρατού της.

Στις 13 Ιουλίου στην έκτακτη σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν, με επικεφαλής τον Πρόεδρο Ιλχάμ Αλίγιεβ, μεταξύ άλλων αποφασίστηκε να προσκληθούν στρατιωτικοί εκπρόσωποι ξένων χωρών στο έδαφος όπου συνέβη αυτό το περιστατικό για τη διερεύνηση της πρόκλησης. Παράλληλα εστάλησαν σχετικές προσφυγές σε διεθνείς οργανισμούς.

Αυτή η πρόκληση από την Αρμενία δημιουργεί σοβαρές αμφιβολίες ως προς την ουσία των διαπραγματεύσεων που μεσολαβούν από τους συμπροέδρους της Ομάδας Μινσκ του ΟΑΣΕ  για τον διακανονισμό της σύγκρουσης μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Η Αρμενία ξεκίνησε την επίθεση και μια πρόκληση τη χρονική στιγμή κατά την οποία η διεθνής κοινότητα πολεμά τον COVID-19, υπό αυτή την έννοια η υποστήριξη της Αρμενίας στην πρωτοβουλία των Ηνωμένων Εθνών για παγκόσμια κατάπαυση του πυρός εν μέσω της πανδημίας δεν πρέπει να θεωρείται παρά υποκρισία.

Η Αρμενία φέρει την πλήρη ευθύνη για τέτοιες προκλητικές ενέργειες που συμβάλλουν στην επιδείνωση της κατάστασης στην περιοχή και πέραν αυτής».