Αν άκουγε κανείς την προηγούμενη εβδομάδα πολλούς από τους μητροπολίτες θα πίστευε ότι τα φετινά Χριστούγεννα θα γίνει μεγάλος ξεσηκωμός στις εκκλησίες.

Και τι δεν είπαν. Ορισμένοι απειλούσαν ότι θα ανοίξουν τούς ναούς  και θα υποδεχτούν μαζικά τους πιστούς προκειμένου να περάσουν όλοι μαζί τις άγιες ημέρες.

Έριχναν τα ανάθεμα στην κυβέρνηση που αποφάσισε μόνο 9 και 25 άτομα αντίστοιχα να μπορούν να παρακολουθούν τις λειτουργίες στους ναούς και τις μητροπόλεις.

Και το χειρότερο ήταν πως καλούσαν την αστυνομία να πάει  να τους συλλάβει γιατί δεν θα τηρήσουν έτσι και αλλιώς τα μέτρα.

Άλλοι ιεράρχες πήγαν στην Ιερά Σύνοδο  αποφασισμένοι να συγκρουστούν με τον Αρχιεπίσκοπο γιατί θεωρούν πως τα έχει βρει με την κυβέρνηση και γι’αυτό δεν αντιδρά στις οποίες αποφάσεις της .

Επίσης, υπάρχουν κάποιοι που εκμεταλλεύονται τον ήπιο χαρακτήρα του Αρχιεπίσκοπου και σηκώνουν αντάρτικο εναντίον του, λέγοντας ανοιχτά πως δεν μπορεί να ελέγξει πλέον τα πράγματα.

Όπως εύκολα καταλαβαίνει κάνεις, κάποιοι ιεράρχες προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την δύσκολη συγκύρια που χρειάζεται σύνεση και αποφασιστικότητα για να  ανοίξουν και θέμα διαδοχής. Κάτι που επιχειρήθηκε βέβαια, μόλις ο κ. Ιερώνυμος  μπήκε στο νοσοκομείο μετά την προσβολή του από τον κορωνοϊό.

Φαντάζεσθε όμως τι θα γινόταν αν δεν ήταν στο τιμόνι της Ιεραρχίας ένας άνθρωπος με την υπομονή, την καρτερικότητα και κυρίως τον σεβασμό που εμπνέει στην κοινωνία και τους πολιτικούς ο Ιερώνυμος;

Όλα θα τα είχε αυτή η χώρα, ένας  αντάρτης Αρχιεπίσκοπος  θα της έλειπε. Που θα σήκωνε το λάβαρο της  επανάστασης απέναντι στον κορωνοϊό.  Γιατί αυτό θα γινόταν.

Το εύρος των μέτρων προφύλαξης από την πανδημία θα έμπαιναν  σε διαπραγμάτευση και θα άρχιζε ο πόλεμος χαρακωμάτων, τις άγιες ημέρες που έρχονται.

Ευτυχώς όμως, και το Μέγαρο Μάξιμου αλλά και η Αρχιεπισκοπή έκαναν αμοιβαίες υποχωρήσεις με βάση την κοινή λογική και έτσι δεν άνοιξε ρουθούνι. Απομένει να δούμε τι θα γίνει τα Χριστούγεννα, την Πρωτοχρονιά και κυρίως τα Θεοφάνεια.  Αν όλοι θα σεβαστούν την συμφωνία, ώστε να διαφυλαχθεί η υγεία μας. Και αν θα βρεθούν κάποιοι που θα προσπαθήσουν να  παραβιάσουν τα μέτρα  για να αποδείξουν πως η εκκλησία  είναι υπεράνω του κορωνοϊού.