Αγώνας δρόμου γίνεται και από τους επαγγελματίες και από τις εταιρείες αλλά και από το υπουργείο Οικονομικών για να συνεχίσουν να καταβάλλονται, έστω και με καθυστέρηση οι όφειλες προς το δημόσιο. Δίδονται συνεχώς παρατάσεις, αναβολές στις δόσεις, οι τόκοι παγώνουν και ξαναρυθμίζονται πολύμηνες ρυθμίσεις που είχαν χαθεί.

Σύμφωνα με τους πιο αισιόδοξους και ρεαλιστικούς υπολογισμούς η κανονικότητα στην αγορά αναμένεται μετά το Πάσχα του 2021, που πέφτει αρχές Μαΐου.

Μέχρι τότε, θα έχουν γίνει τα εμβόλια σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού, θα αρχίσουν να κυκλοφορούν καλυτέρα φάρμακα και δεν θα υπάρχει αυτός ο φόβος του ακορντεόν, άνοιξε- κλείσε στην αγορά.

Για να μπορέσει όμως η οικονομική ζωή  να ξανακινηθεί θα χρειαστούν επιπλέον μέτρα. Με την κατάσταση που υπάρχει σήμερα στην αγορά και με πολλούς κλάδους να παραμένουν κλειστοί για μήνες, θα αργήσουν πολύ οι μηχανές της οικονομίας να ξαναζεσταθούν αμέσως.

Δεν αρκεί μόνο το πάγωμα των δόσεων ή των τόκων ή ακόμη ακόμη και η επέκταση της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Θα χρειαστούν γενναίες ρυθμίσεις οφειλών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, σε βάθος χρόνου. Όλη η αγορά αλλά και στο υπουργείο Οικονομικών αυτό που συζητούν είναι ότι θα πρέπει να ξαναγίνουν οι 120 δόσεις από την αρχή, ώστε οι επιχειρήσεις που έκλεισαν λόγω του κορωνοϊού, να μπορέσουν πρώτα να δημιουργήσουν τζίρο και μετά να αρχίσουν να πληρώνουν τις όφειλες τους.

Μόλις περάσει η πανδημία και η ζωή θα αρχίσει και πάλι να επανέρχεται σιγά σιγά στην κανονικότητα, οι επιχειρηματίες θα προσπαθήσουν να χτίσουν από την αρχή το πελατολόγιο τους,  στοκ στα προϊόντα τους και τον τζίρο τους.

Δεν γίνεται με το καλημέρα πριν καλά καλά μπουν τα πρώτα χρήματα στο ταμείο, ένας επαγγελματίας  να είναι υποχρεωμένος να πληρώσει πρώτα τα συσσωρευμένα χρέη στην εφορία και τις καθυστερημένες  εισφορές των υπαλλήλων του  και μετά όλα τα άλλα.