Για τη σημερινή ημέρα έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς 2020-2021 εργάστηκαν πυρετωδώς όλο το προηγούμενο διάστημα οι δημοτικές Αρχές. Για να είναι τα σχολεία καθ’ όλα έτοιμα και με προστατευμένο το περιβάλλον τους, ώστε να υποδεχθούν τους μαθητές με τρόπο ασφαλή, στην πρεμιέρα αυτής της τόσο ιδιαίτερης νέας σχολικής χρονιάς.

Οι περισσότεροι δήμαρχοι της Αττικής, φρόντισαν να επισκεφτούν σήμερα τις σχολικές μονάδες της πόλης τους, να ελέγξουν τα μέτρα ασφαλείας και την παράδοση των μασκών, να συνομιλήσουν με μαθητές και με εκπαιδευτικούς και να παραβρεθούν στον αγιασμό.

Μάλιστα, ο δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος, υποδέχθηκε στο 3ο Γενικό Λύκειο τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο. «Θέλω να ευχαριστήσω προσωπικά τον υπουργό για την άριστη συνεργασία που είχε με τον Δήμο μας, μέσω της ΚΕΔΕ, και τον συντονισμό που πέτυχε, πραγματικά σε χρόνο ρεκόρ, η υπόσχεση να γίνει πράξη. Οι μάσκες ήρθαν, μοιράστηκαν στα σχολεία και απέδειξε και η Αυτοδιοίκηση ότι έχει αντανακλαστικά και ότι παραμένει ένας μεγάλος πυλώνας στήριξης της ελληνικής κοινωνίας, της εκπαίδευσης, όλων των αναγκών που έχει το ελληνικό Κράτος. Θέλω να τον ευχαριστήσω για την παρουσία του στο 3ο Λύκειο Αργυρούπολης. Μίλησε με πολύ ζεστά λόγια στα παιδιά μας. Τους εξήγησε γιατί πρέπει να φοράνε τη μάσκα και πως πρέπει όλοι να συνεργαστούμε. Λειτούργησε, περισσότερο ως πατέρας απέναντί τους και λιγότερο ως υπουργός», δήλωσε ο κ. Κωνσταντάτος και συνέχισε: «Αυτό, όμως, που έχει σημασία είναι ότι οι πολιτικές πρακτικές που ακολουθεί το υπουργείο σε συνεργασία με την Αυτοδιοίκηση, φέρνουν τα μέγιστα δυνατά αποτελέσματα τόσο για τα παιδιά μας, όσο και για την ελληνική οικογένεια».

Λίγα χιλιόμετρα πιο πέρα, στον Δήμο Βύρωνα, ο δήμαρχος Γρηγόρης Κατωπόδης, ο οποίος υπήρξε επί σειρά ετών εκπαιδευτικός, έλεγε μεταξύ άλλων: «Έφτασε λοιπόν ξανά η ώρα, για το πρώτο κουδούνι της χρονιάς. Θέλω να ευχηθώ καλό ξεκίνημα σε όλους και όλες, τους μαθητές, τις μαθήτριες και τους εκπαιδευτικούς. Εύχομαι η νέα χρονιά να είναι δημιουργική και εποικοδομητική. Να πετύχει ο καθένας τους στόχους που έχει θέσει προσωπικά και να εκπληρώσει στο έπακρο τις προσδοκίες του. Κυρίως όμως θέλω να ευχηθώ υγεία και ασφάλεια, καθώς η σχολική χρονιά που άρχισε δεν είναι όπως οι προηγούμενες. Η πανδημία του κορονοϊού θέτει σε άλλη βάση την προσπάθεια όλης της εκπαιδευτικής κοινότητας και αλλάζει την καθημερινότητα και των σχολείων. Είμαστε υποχρεωμένοι πλέον, να τηρούμε πιστά τα πρωτόκολλα υγιεινής και ασφάλειας των επίσημων επιστημονικών φορέων, για να μείνουμε ασφαλείς οι ίδιοι, να εμποδίσουμε την διασπορά του ιού στην κοινότητα και να προστατεύσουμε τις ευπαθείς ομάδες. Θεωρώ ότι επειδή έχει περάσει αρκετός χρόνος από την έλευση της πανδημίας στη χώρα μας, όλοι γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε και θα το κάνουμε. Είναι θέμα δημόσιας υγείας, είναι θέμα αλληλεγγύης. Θέλω με την ευκαιρία να διαβεβαιώσω ότι από την πλευρά του δήμου Βύρωνα, έγινε ό,τι είναι δυνατόν, ώστε τα σχολεία να ανοίξουν με ασφάλεια και έχοντας στη διάθεσή τους όλα τα μέσα που χρειάζονται για να λειτουργήσουν σωστά».

Με αυστηρή τήρηση των μέτρων ασφαλείας πραγματοποιήθηκε και στον Δήμο Γαλατσίου ο αγιασμός στα σχολεία. Ο δήμαρχος Γιώργος Μαρκόπουλος έδωσε το “παρών” στο 3ο Λύκειο και αφού ευχήθηκε μια καλή και δημιουργική χρονιά, στη συνέχεια τόνισε: «Η σχολική χρονιά, η οποία ξεκινά, σίγουρα προμηνύεται δύσκολη. Αν όμως όλοι μας, από την Πολιτεία μέχρι και τον γονέα, είμαστε σε ετοιμότητα, θα κυλήσουν όλα ήρεμα και αποδοτικά για το κοινό καλό. Είμαστε αρωγοί στην εκπαιδευτική κοινότητα, κάνοντας το αυτονόητο, γιατί τα παιδιά μας είναι ό,τι πιο πολύτιμο έχουμε και τα θέτουμε πάντα σε απόλυτη προτεραιότητα».

Ο δήμαρχος Ηρακλείου Νίκος Μπάμπαλος, ανέφερε: «Με αποστάσεις μεν, κοντά στα παιδιά μας δε, στη σημερινή έναρξη μιας ιδιαίτερης σχολικής χρονιάς που χρειάζεται τη συνεισφορά όλων μας για να προφυλάξουμε την υγεία των παιδιών, των εκπαιδευτικών και των οικογενειών τους. Θα κάνουμε τα πάντα, όπως κάναμε και το προηγούμενο διάστημα προετοιμάζοντας τα σχολεία, μοιράζοντας μάσκες και τα απαραίτητα υλικά, ώστε να κυλήσει όσο το δυνατόν πιο ομαλά και οι μαθητές να έχουν έγνοια μόνο τα μαθήματά τους. Ας εφαρμόσουμε τους κανόνες των ειδικών για να προφυλάξουμε τον εαυτό μας και τους γύρω μας».

Και ο δήμαρχος Μεταμόρφωσης Στράτος Σαραούδας εξέφρασε τη βεβαιότητα πως όλα τα παιδιά θα προσαρμοστούν στις ιδιαίτερες συνθήκες, συνέστησε υπομονή και πρόσθεσε: «Έχουμε εφοδιάσει τα σχολεία με μάσκες, θερμόμετρα και αντισηπτικά, ενώ έχουμε προχωρήσει στον πλήρη καθαρισμό και απολύμανσή τους. Παράλληλα πλέον τα σχολεία μας έχουν προσωπικό καθαριότητας πλήρους απασχόλησης. Καλή σχολική χρονιά με υπομονή, ασφάλεια και καλή πρόοδο σε όλους».

Από τη δική του μεριά, ο δήμαρχος Αμαρουσίου Θεόδωρος Αμπατζόγλου αναφέρθηκε στη νέα σχολική χρονιά ανοίγεται μπροστά μας, «μια χρονιά που παρά τις ιδιαιτερότητές της, δεν χάνει τη σημασία της, δεν χάνει τη σπουδαιότητά της, καθώς παραμένει μία συναρπαστική διαδρομή γνώσης και εμπειριών για όλους τους μαθητές, όπως και για τους καθηγητές τους, που αλληλοεπιδρώντας με τους εκπαιδευόμενους, πάντα προσφέρουν τον καλύτερο εαυτό τους» και τόνισε: «Το φαινόμενο της πανδημίας δεν πρέπει να μας πτοήσει. Όπως και στο πρώτο κύμα αποδείξαμε πως μπορούμε να τα καταφέρουμε, έτσι και τώρα, ακολουθώντας τις οδηγίες των ειδικών επιστημόνων και των αρμόδιων φορέων, θα δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό, προκειμένου η σχολική δραστηριότητα να μην επηρεαστεί από τη νέα υγειονομική πραγματικότητα. Με την καθημερινή συνεργασία του δήμου με τους διευθυντές των σχολείων και με τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων, θα αντιμετωπίσουμε από κοινού όλα τα ζητήματα και θα δώσουμε λύσεις που αφορούν, όχι μόνο στη σχολική κοινότητα, αλλά το σύνολο της κοινωνίας του Αμαρουσίου».

Ο δήμαρχος Νέας Φιλαδέλφειας Γιάννης Βούρος, απευθυνόμενος στους μαθητές, είπε μεταξύ άλλων: «Είναι χρέος μας να βρισκόμαστε διαρκώς δίπλα σας καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να επιλύουμε όλα εκείνα που σας απασχολούν. Να είστε σίγουροι και σίγουρες ότι το σύνολο του μηχανισμού του δήμου μας, εργάστηκε και θα εργάζεται με όσες δυνάμεις διαθέτει, προς αυτή την κατεύθυνση. Όμως το μήνυμα της ημέρας δεν θέλω να περιοριστεί μόνο στα εμπόδια που μας παρουσιάζονται, τέτοια άλλωστε πάντοτε υπήρχαν και θα υπάρχουν στη ζωή μας και σε αυτές τις περιστάσεις ο καθένας από εμάς δείχνει τη δύναμη του χαρακτήρα του. Κάθε νέα σχολική χρονιά σηματοδοτεί και ένα νέο ξεκίνημα. Καινούριες εμπειρίες και βιώματα για τους μικρούς μας φίλους, καινούρια όνειρα και στόχοι για τους μεγαλύτερους μαθητές. Στόχοι που πιστέψτε με μπορούν να επιτευχθούν αν μείνετε προσηλωμένοι σε αυτούς. Με υπομονή και επιμονή».

Ο δήμαρχος Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου είπε: «Ξεκίνησε σήμερα με την τέλεση του καθιερωμένου αγιασμού η νέα σχολική χρονιά, μια χρονιά με ιδιαιτερότητες και πρωτόγνωρες συνθήκες λόγω της υγειονομικής κρίσης, όπου όλοι καλούμαστε να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα και να τηρήσουμε με υπευθυνότητα τα μέτρα και τις οδηγίες των αρμόδιων φορέων. Μέσα σε αυτό το νέο περιβάλλον, στη νέα αυτή δύσκολη συγκυρία, εκφράζω τη βεβαιότητα ότι θα καταφέρουμε όλοι να ανταποκριθούμε, ώστε να εξασφαλιστούν στο μέγιστο δυνατό βαθμό οι κατάλληλες συνθήκες για την ασφαλή φοίτηση των μαθητών και των μαθητριών του δήμου μας. Εύχομαι καλή σχολική χρονιά και καλή πρόοδο στους μαθητές όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων, στους εκπαιδευτικούς και τους γονείς καλή δύναμη στο δύσκολο έργο, στο οποίο καλούνται να ανταπεξέλθουν φέτος και καλή συνεργασία. Ο δήμος θα σταθεί με ευαισθησία και υπευθυνότητα δίπλα στη σχολική κοινότητα».

Τέλος, ο δήμαρχος Ασπροπύργου Νίκος Μελετίου, ανέφερε μεταξύ άλλων στο δικό του μήνυμα: «Πρώτο κουδούνι μιας ιδιαίτερης σχολικής χρονιάς, που θα απαιτήσει από τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς, πέρα από μεθοδική εργασία προς το ταξίδι της γνώσης και την απόκτηση των απαιτούμενων δεξιοτήτων, και υψηλή επαγρύπνηση στην τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, για τον περιορισμό της πανδημίας. Η επιστροφή στα σχολεία φέτος είναι όντως διαφορετική και η όλη εκπαιδευτική διαδικασία θα πραγματοποιηθεί σ’ ένα πρωτόγνωρο περιβάλλον. Γνωρίζω πως ενδεχομένως να ζητούνται πολλά από τη σχολική κοινότητα, όμως η ποιότητα της εκπαίδευσης δεν μπορεί να λειτουργήσει εις βάρος της υγειονομικής ποιότητας, και το αντίστροφο. Έτσι, δημιουργείται μια ιδανική ευκαιρία να αποδείξουμε άμεσα και έμπρακτα ότι η διαπαιδαγώγηση των μαθητών στοχεύει στη διαμόρφωση υπεύθυνων και αξιόπιστων πολιτών». Και κατέληξε: «Όλα θα πάνε καλά, ποτέ δεν θα σταματήσουμε να ελπίζουμε και να ονειρευόμαστε και πάντοτε θα χαμογελάμε, ακόμη και πίσω από τη μάσκα».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ