Όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ίδρυσε τη Νέα Δημοκρατία στις 4 Οκτωβρίου του 1974, κανείς δεν πίστευε πως μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα θα αποκαθιστούσε πλήρως τη Δημοκρατία, οι θεσμοί της δε, θα αποδεικνύονταν ισχυρότατοι, ώστε ν’ αντέξουν τη μετάβαση από την επτάχρονη δικτατορία, στη Δημοκρατία, ανέφελα και αναίμακτα. Ήταν αυτός που οδήγησε τους πρωτεργάτες της δικτατορίας στη Δικαιοσύνη και αυτή ανεπηρέαστη έβγαλε τη δίκαιη απόφασή της, την καταδίκη τους.

Γι’ αυτό δεν ήταν καθόλου τυχαίο που ονόμασε το καινούργιο κόμμα που δημιούργησε Νέα Δημοκρατία. Από το 1974, η λειτουργία της Δημοκρατίας στην Ελλάδα, δεν είχε καμία σχέση με όλα τα προηγούμενα χρόνια. Όλα άλλαξαν, όλα έγιναν καλύτερα, με τη συμβολή, βέβαια, όλων των δημοκρατικών κομμάτων.

Όλα τα επόμενα χρόνια, με τις όποιες υπερβολές και λάθη, η Δημοκρατία άντεχε και βάθαινε μέχρι το 2010, που η οικονομική κρίση, τα Μνημόνια, η αλλαγή προς το χειρότερο της ζωής των Ελλήνων, επέτρεψαν την εμφάνιση ακροδεξιών, φασιστικών πολιτικών μορφωμάτων.

Και όπως ο Κωνσταντίνος Καραμανλής οδήγησε τους πραξικοπηματίες στη Δικαιοσύνη και αυτή τους καταδίκασε, έτσι και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς οδήγησε τους χρυσαυγίτες εγκληματίες στη Δικαιοσύνη.

Μπορεί να κράτησε πεντέμισι χρόνια η δίκη της Χρυσής Αυγής με ευθύνη της κυβέρνησης Σύριζα, αλλά, τελικά, αποδόθηκε δικαιοσύνη. Η Δημοκρατία νίκησε. Ήταν ιστορικά δίκαιη η απόφαση των Ελλήνων δικαστών. Πιστεύω πως τελειώσαμε με αυτό το πολιτικό μόρφωμα. Οι εγκληματίες θα οδηγηθούν στις φυλακές. Η Δημοκρατία μας είναι στέρεη. Και ο ελληνικός λαός βαθιά δημοκρατικός. Το απέδειξε, άλλωστε, και στις εκλογές του 2019, που η Χρυσή Αυγή δεν κατάφερε να πετύχει την είσοδό της στη Βουλή. 

Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε τη μέγιστη συμβολή του τότε πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά αλλά και του Βαγγέλη Βενιζέλου, που δεν φοβήθηκαν, δεν υπολόγισαν τίποτε, αλλά ακολούθησαν τις δημοκρατικές τους αρχές και «πιστεύω» και έκαναν το καθήκον τους απέναντι στους Έλληνες, την Πατρίδα και τη Δημοκρατία.

Με κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας και πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά οδηγήθηκαν οι φασίστες-εγκληματίες στη Δικαιοσύνη, με κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας και πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη η Δικαιοσύνη τούς καταδίκασε.