Μόνο εύκολη δε θα είναι η συζήτηση των Ευρωπαίων ηγετών την ερχόμενη Πέμπτη κατά τη διάρκεια της έκτακτης Συνόδου Κορυφής για την πανδημία.

Όπως προβλέπουν οι περισσότεροι η Ευρωπαϊκή Ένωση για μία ακόμα φορά θα επιβεβαιώσει τη δυσκολία που διατηρεί στα να παίρνει γρήγορες αποφάσεις, αφού ακόμα και ο κορωνοϊός δεν έχει καταφέρει να τους κάνει να σκέπτονται ενιαία.

Τόσο η επιχείρηση εμβολιασμού όσο και το κοινό πιστοποιητικό που εισηγείται ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να προκαλέσει πολλές συζητήσεις, με αποκλίνουσες θέσεις. 

Στη διάσκεψη των 27 ηγετών ο Πρωθυπουργός θα επαναλάβει με καθαρό τρόπο την πρωτοβουλία του για ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού. Θα εισηγηθεί επίσης την ενεργοποίηση της Επιτροπής προς δύο ακόμα κατευθύνσεις: 

  • Από την μία την όσο το δυνατόν πιο γρήγορη έγκριση άλλων εμβολίων από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, με πρώτο το εμβόλιο της AstraZeneca. 
  • Από την άλλη την άσκηση πίεσης προς την Pfizer ώστε να επιταχυνθεί η παραγωγή και η εταιρεία να είναι απολύτως συνεπής στις δόσεις που έχει δεσμευτεί να παραδώσει σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες εντός του πρώτου τριμήνου του 2021.

Αυτό που επισημαίνεται από καλά πληροφορημένη πηγή και το οποίο θα τεθεί με έμφαση στην σύνοδο είναι ότι η πρόταση του Πρωθυπουργού δεν αποσκοπεί στην επιβολή περαιτέρω εμπόδια στις μετακινήσεις ή τα ταξίδια.

«Αντιθέτως, έχει ως στόχο να βοηθήσει τους ευρωπαίους πολίτες να απαλλαγούν από τους σημερινούς περιορισμούς που έχουν τεθεί σε ισχύ για υγειονομικούς λόγους» τονίζει συνομιλητής του κ. Μητσοτάκη.  

Το θέμα αφορά ιδιαίτερα στον τουρισμό και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, ειδικά ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου.

Την Τρίτη ο γενικός διευθυντής της Διεθνούς Ένωσης Αερομεταφορών (IATA), κάλεσε με επιστολή του τα κράτη-μέλη της ΕΕ να υιοθετήσουν την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη και να συντονίσουν μια πολιτική που θα επιτρέψει στην Ευρώπη να κερδίσει με ασφάλεια οικονομικά και κοινωνικά οφέλη από την ελεύθερη κυκλοφορία, ξεκινώντας από αυτούς που έχουν εμβολιαστεί. Μία κίνηση που έτυχε μεγάλης δημοσιότητας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.