Η τρομακτική καταστροφή και το «μανιτάρι» πάνω από το λιμάνι της Βηρυτού λίγα δευτερόλεπτα πριν το ωστικό κύμα πλημμυρίσει τις γειτονικές περιοχές, δεν μπορούσε παρά να προκαλέσει συγκρίσεις με τις δύο μεγαλύτερες εκρήξεις, αυτές στο Ναγκασάκι και τη Χιροσίμα. 

Ενώ τα προκαταρκτικά συμπεράσματα των αρχών δείχνουν το νιτρικό αμμώνιο ως το υλικό που πυροδότησε στην έκρηξη, αυτή μπορεί να συγκριθεί με τις πυρηνικές εκρήξεις, αναφέρει ο Christopher Busby, ειδικός στις επιπτώσεις στην υγεία της ιονίζουσας ακτινοβολίας και επιστημονικός γραμματέας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον κίνδυνο ακτινοβολίας.

«Το νιτρικό αμμώνιο, ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο στο λίπασμα και είχε αποθηκευτεί στο λιμάνι για έξι χρόνια, έχει ενέργεια χημικής αντίδρασης παρόμοια με το TNT, πράγμα που σημαίνει ότι η έκρηξη 2.700 τόνων της χημικής ένωσης ήταν περίπου ίση με την ισχύ 2,7 κιλοτόνων» TNT, εξηγεί.

«Αυτό τοποθετεί την έκρηξη της 4ης Αυγούστου στη Βηρυτό στην τρίτη θέση μεταξύ των ισχυρότερων εκρήξεων που έπληξαν μια πόλη στην ιστορία, με τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι να έρχονται στην πρώτη και τη δεύτερη θέση», επισημαίνει ο ειδικός.

Ο επιστήμονας συνεχίζει εξηγώντας πως το «μανιτάρι» μπορεί επίσης να εξηγηθεί από το γεγονός ότι το τεράστιο κύμα δημιούργησε δακτυλίους συμπίεσης στους υδρατμούς ακριβώς όπως όταν μια ισχυρή πυρηνική συσκευή πυροδοτείται κοντά στην ακτή.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι στο παρελθόν έχουν πραγματοποιηθεί παρόμοιες εκρήξεις νιτρικού αμμωνίου, αν και όχι τόσο ισχυρές όσο της Βηρυτού.