Πολιτική

Η Ελλάδα μεγαλώνει και στέλνει ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία πριν τις διερευνητικές

Ο Βαγγέλης Γιακουμής γράφει στο vradini.gr για τη συζήτηση που άνοιξε στη Βουλή με το νομοσχέδιο για την επέκταση των 12 νμ στο Ιόνιο και τα μηνύματα προς την Τουρκία

dendias_tsavousoglou

Με την ψήφιση του νομοσχεδίου για την επέκταση των 12 νμ στο Ιόνιο και με προοπτική να υπάρξει ανάλογη επέκταση των θαλάσσιων συνόρων ανατολικά της Κρήτης εκεί δηλαδή που τέμνεται η συμφωνία με την τουρκολιβική ΑΟΖ αλλά και μελλοντικά στο Αιγαίο, πράξη που η Τουρκία εδώ και χρόνια τη θεωρεί “CASUS BELLI” αιτία πολέμου, κλείνει το συγκεκριμένο κεφάλαιο και ανοίγει ένα νέο ενόψει μάλιστα των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία που ξεκινούν 25 Ιανουαρίου.

Τόσο ο πρωθυπουργός όσο και οι πολιτικοί αρχηγοί που θα πάρουν το λόγο σήμερα στη βουλή για να μιλήσουν, υπερψηφίζοντας το νομοσχέδιο του υπουργείου εξωτερικών πλην του κομμουνιστικού κόμματος που θα ψηφίσει «παρών» θα θέσουν τις επιφυλάξεις τους όπως αυτές διατυπώθηκαν όλες αυτές τις ημέρες στη συζήτηση τόσο στις επιτροπές, όσο και στην ολομέλεια του κοινοβουλίου.

Ο Νίκος Δένδιας ωστόσο ενόψει του ελληνοτουρκικού διαλόγου που ξεκινάει σε πέντε 24ωρα φρόντισε να στείλει μήνυμα με ηχηρό τρόπο στην Άγκυρα. Και επειδή είχαν μεσολαβήσει οι δηλώσεις Τσαβούσογλου κατά τη συνάντησή του με τον Γερμανό υπουργό εξωτερικών Χ. Μαας, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας σημείωσε με νόημα από το βήμα της βουλής:

«Αποτελεί εξαιρετικά μεγάλη τιμή για εμένα να εισηγούμαι στην εθνική αντιπροσωπεία, εξ ονόματος της κυβέρνησης Μητσοτάκη, την ψήφιση του παρόντος νομοσχεδίου, το οποίο προβλέπει την άσκηση του δικαιώματος της χώρας μας για την αύξηση των χωρικών μας υδάτων στην περιοχή του Ιονίου Πελάγους μέχρι το ακρωτήριο Ταίναρο, από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια. Με τον τρόπο αυτό επεκτείνεται ο χώρος εθνικής κυριαρχίας κατά 13.000 και πάνω τετραγωνικά χιλιόμετρα. Είναι η πρώτη φορά, από το 1947, που καλείται το εθνικό Κοινοβούλιο να ψηφίσει αύξηση του χώρου εθνικής κυριαρχίας. Πρόκειται για άσκηση πλήρους εθνικής κυριαρχίας, όχι για περιοχή κυριαρχικών δικαιωμάτων», και πρόσθεσε:

«Η κυβέρνηση προχώρησε σε αυτή τη μείζονος εθνικής σημασίας κίνηση, ασκώντας το αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας, με βάση το άρθρο 3 της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών του 1982 για το Δίκαιο της Θάλασσας. Το οποίο συγχρόνως αποτελεί και στοιχείο-κανόνα του εθιμικού Διεθνούς Δικαίου. Το νομοσχέδιο κατατέθηκε στη Βουλή, σε συνέχεια της έκδοσης Προεδρικού Διατάγματος 107/2020 περί κλεισίματος κόλπων και χάραξης ευθείων γραμμών βάσης, στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και των Ιόνιων νησιών, μέχρι και το Ακρωτήριο Ταίναρο. Σύμφωνα επίσης με το άρθρο 1 του σχεδίου νόμου, η Ελληνική Δημοκρατία επιφυλάσσεται για την άσκηση και στις λοιπές περιοχές της επικράτειας του δικαιώματος επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης της όποτε αυτή το κρίνει σκόπιμο».

Ο κ. Δένδιας μάλιστα αναφέρθηκε και στους κανόνες του διεθνούς δικαίου: «Κάνουμε ένα ακόμα βήμα στην υλοποίηση του εθνικού σχεδιασμού, αναφορικά με τις θαλάσσιες ζώνες της χώρας. Η επέκταση έρχεται αμέσως μετά τη σύναψη συμφωνίας οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με την Ιταλία και την Αίγυπτο, και επίσης τη συμφωνία μας για τον τρόπο χειρισμού του θέματος με την Αλβανία», υπογραμμίζοντας ότι με το υπό συζήτηση νομοσχέδιο η χώρα μας προστίθεται σε εκείνες τις χώρες που έχουν κάνει χρήση της σχετικής ρήτρας της σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας και «εδραιώνει έτσι τη σημασία των διατάξεων της έναντι όλων και ιδίως αυτών που επιλέγουν να μην την εφαρμόζουν ή να την αγνοούν. Εκείνων δηλαδή, των ελάχιστων που διανοούνται να λειτουργούν εκτός πλαισίου διεθνούς δικαίου».

Ο υπουργός Εξωτερικών έκανε ειδική αναφορά στην «απαράδεκτη τακτική της Τουρκίας, να απειλεί όπως είπε με έμφαση με casus belli, εφόσον αυτή ασκήσει τα νόμιμα δικαιώματά της».

Δείτε επίσης