Η Ελλάδα που καινοτομεί και θριαμβεύει | 1

Σπουδαία διάκριση για την φοιτητική ομάδα «iGEMThesaloniki» που κατέλαβε την πρώτη θέση στον παγκόσμιο διαγωνισμό συνθετικής βιολογίας.

Το πρότζεκτ των φοιτητών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης «POSEIDON», διαγωνιστικέ με 5.000 ερευνητικές ομάδες από πανεπιστήμια 40 χωρών (ανάμεσα τους ομάδες κορυφαίων ιδρυμάτων όπως της Οξφόρδης, του Κέμπριτζ, του Χάρβαρντ και του MIT) και αξιολογήθηκε από 120 κριτές παγκοσμίου φήμης ως το καλύτερο.

Η Ελλάδα που καινοτομεί και θριαμβεύει | 2

Το «POSEIDON» (Programmable Orthogonal Systems Engineered Into DNA Oligo Networks) αφορά την δημιουργία του πρώτο DNA υπολογιστή, ικανού να προσδιορίσει ποιοτικά και ποσοτικά τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ DNA και πρωτεϊνών. Οι πρωτεΐνες αποτελούν σημαντικά βιομόρια ιδιαίτερης σημασίας και ενδιαφέροντος για την επιστημονική έρευνα, τόσο για τη μελέτη διαφόρων βιοχημικών μονοπατιών, όσο και για τη θεραπεία πληθώρας παθολογικών περιπτώσεων. Η ομάδα εστίασε την έρευνά της στον χαρακτηρισμό πρωτεϊνών που συνδέονται με τον καρκίνο του μεταστατικού μελανώματος.

Πρόκειται για μια καινοτόμα εργαστηριακή μέθοδο, που αποσκοπεί στην εξέλιξη της επιστημονικής έρευνας, με την ανάπτυξη νέων βιοιατρικών εργαλείων και την παραγωγή νέας γνώσεις.

Την ομάδα που απέδειξε ότι η Ελλάδα που συνεργάζεται και καινοτομεί είναι εδώ, αποτελείται τους: Αθανασιάδου Αλίκη από το (Τμήμα Φυσικής ΑΠΘ), Ιωαννίδη Απόστολο (Τμήμα Φαρμακευτικής ΑΠΘ), Καραβά Κυριακή (Τμήμα Βιολογίας ΑΠΘ), Μαλαθούνη Χαράλαμπο (Τμήμα Χημικών Μηχανικών ΑΠΘ), Μαλιούρη Ιωάννη (Τμήμα Πληροφορικής ΑΠΘ), Μεγαγιάννη Πλάτωνα (Τμήμα Ιατρικής ΑΠΘ), Μωυσιάδου Σοφία (Τμήμα Βιολογίας ΑΠΘ) και Χαναγκιάν Κριστίνε (Τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών ΔΙ.Π.Α.Ε.).

Επιστημονικά υπεύθυνοι της ομάδας iGEM 2019 είναι ο αναπληρωτής καθηγητής Τμήματος Ιατρικής ΑΠΘ Μιχαήλ Αϊβαλιώτης (κύριος επιστημονικός υπεύθυνος) και ο καθηγητής Τμήματος Βιολογίας Α.Π.Θ., Γεώργιος Μόσιαλος. Καθοριστικής σημασίας για την ολοκλήρωση της ερευνητικής εργασίας των φοιτητών ήταν η συμβολή του υποψήφιου διδάκτορα του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ, Κωνσταντίνου Κοζαλάκη.