Η ελληνική ισχύς μπορεί να αποτρέψει κάθε επιβουλή | loverdos

Την τελευταία εβδομάδα, η Ελλάδα είχε μια πολύ μεγάλη επιτυχία, την οποία αποφύγαμε να σχολιάσουμε, για προφανείς λόγους, αλλά δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να παραγνωρίσουμε ή να υποτιμήσουμε. Χάρις στην ετοιμότητα και την άμεση αντίδραση των Ενόπλων μας Δυνάμεων, και ιδίως του αξιόμαχου του Πολεμικού μας Ναυτικού, σε συνδυασμό με τις διπλωματικές πρωτοβουλίες που ανέπτυξε η Αθήνα urbi et orbi, ο πρόεδρος Ερντογάν και το καθεστώς της Άγκυρας υποχρεώθηκαν σε εντυπωσιακή αναδίπλωση και υποχώρηση. Δεν τόλμησαν να στείλουν το ερευνητικό σκάφος «Oruc Reis» να πραγματοποιήσει σεισμικές έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, πλησίον του Καστελόριζου. Μολονότι σ’ αυτή τη χώρα έχουμε μάθει να μεμψιμοιρούμε και να γκρινιάζουμε, στα πολύ μεγάλα εθνικά ζητήματα, όπως είναι η τουρκική απειλή, πρέπει να είμαστε πολύ υπεύθυνοι και σοβαροί. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει για κομματικές επιδιώξεις και ιδεοληψίες να υπονομεύουμε την εθνική προσπάθεια. Και πρέπει να αναγνωρίζουμε ότι τελικά η χώρα μας ούτε αδύναμη είναι ούτε μπορεί να υποχωρεί συνέχεια έναντι των τουρκικών επιδιώξεων και επιβουλών. Έχουμε δύναμη και προστατεύουμε τα εθνικά μας συμφέροντα.

Βεβαίως, η κρίση δεν έχει τελειώσει. Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές όταν προσεγγίζουμε το τόσο σύνθετο και πολύπλοκο ζήτημα που προκαλεί για τα ελληνικά συμφέροντα η τουρκική απειλή. Όπως κατ’ επανάληψη έχω πει, η Ελλάδα δεν διεκδικεί από την Τουρκία οτιδήποτε. Αλλά και δεν είναι διατεθειμένη να παραχωρήσει απολύτως τίποτα.

Αποτελεί πάγια θέση της Ελλάδος, την οποία ενστερνίζεται το σύνολο σχεδόν του πολιτικού κόσμου, ότι η μόνη διαφορά που αναγνωρίζουμε με την Τουρκία είναι ο καθορισμός της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ. Τίποτα άλλο. Για την επίλυση αυτής της διαφοράς, εδώ και χρόνια η Ελλάδα έχει αποδεχθεί τη νομική παρέμβαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης. Θεωρούμε βασίμως ότι το Διεθνές Δίκαιο μας δικαιώνει. Και γι’ αυτό δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος να μην αποδεχθούμε την απόφαση του Δικαστηρίου. Είναι θέμα της Άγκυρας να αποδεχθεί αυτή την παρέμβαση και να συνυπογράψει το συνυποσχετικό παραπομπής του όλου θέματος στο Διεθνές Δικαστήριο. Οποιαδήποτε άλλη απευθείας διαπραγματεύση Αθηνών – Άγκυρας για οποιοδήποτε άλλο θέμα που υπερβαίνει τα θέματα υφαλοκρηπίδας, δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να γίνει αποδεκτό από την ελληνική πλευρά. Γι’ αυτό και είναι άσχετοι ή ακόμα και υστερόβουλοι, όσοι υποστηρίζουν ότι υπάρχουν δήθεν μυστικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο χωρών, που υπονομεύουν τα ελληνικά συμφέροντα. Η Ελλάδα ούτε δέχεται ούτε πρόκειται να δεχθεί σε καμία περίπτωση την ύπαρξη «γκρίζων» ζωνών στο Αιγαίο ή τουρκικής μειονότητας στην Θράκη. Και φυσικά δεν πρόκειται να δεχθεί αλλαγή της Συνθήκης της Λωζάννης. Τα σύνορα όπως διαμορφώθηκαν μετά το 1923, είναι αδιαπραγμάτευτα.

Ασφαλώς, η τουρκική προκλητικότητα, που έχει πάρει, πλέον, διαστάσεις πρωτοφανείς, υπονομεύει κάθε δυνατότητα καλής γειτονίας και συμφιλίωσης από πλευράς της Ελλάδος. Η χώρα μας δεν υπήρξε ποτέ μια επιθετική δύναμη. Η Ελλάδα πίστευε και πιστεύει στην ανάγκη σύσφιγξης πολλαπλών διπλωματικών σχέσεων φιλίας με όλες τις χώρες του πλανήτη μας, και ιδίως με τα γειτονικά μας κράτη. Αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι διατεθειμένη να ξεπουλήσει την εθνική της κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματά της. Και αυτό είναι κάτι που εκφράζει το σύνολο των Ελλήνων.

Σ’ αυτή τη φάση δε χρειάζονται ούτε υπερβολές, ούτε ακραίες πατριωτικές «κορόνες», ούτε ιδεοληπτικές προσεγγίσεις. Απαιτούνται υπευθυνότητα και σοβαρότητα, περισσότερα έργα και λιγότερα λόγια. Γι’ αυτό και είμαι βέβαιος ότι η κυβέρνηση πρωτίστως αλλά και το σύνολο του πολιτικού κόσμου θα πράξουν το καθήκον τους έναντι του Έθνους και της Ιστορίας του, και στο τέλος οι επιλογές τους θα είναι πετυχημένες για την προστασία των εθνικών μας συμφερόντων.

Στις κρίσιμες περιστάσεις που διέρχεται η χώρα πρέπει να επιδεικνύουμε υπευθυνότητα, ετοιμότητα, ψυχραιμία. Με αίσθημα εθνικής ομοψυχίας εμπιστευόμαστε την κυβέρνηση και τις Ένοπλες Δυνάμεις. Πάνω από όλους και όλα, η Πατρίδα!

‪Γι’ αυτό συνιστώ μεγάλη ψυχραιμία και να μην παρασυρόμαστε από ακραίες φωνές στα σόσιαλ μίντια. Η πατρίδα μας δεν κινδυνεύει. Η κυβέρνηση είναι έτοιμη και έχει τους τρόπους να προστατεύσει την εθνική κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματά μας με κάθε τρόπο!

Αυτό, όμως, δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να προσεγγίζουμε τη δύσκολη πραγματικότητα με ρεαλισμό και σοβαρότητα. Η Τουρκία του Ερντογάν παραμένει μία πολύ ισχυρή δύναμη και ένας πολύ απειλητικός αντίπαλος. Είναι λάθος να χαρακτηρίζουμε ψυχοπαθή ή απρόβλεπτο τον Ερντογάν. Ακολουθεί το σχέδιό του να επικρατήσει των μουσουλμάνων της Μεσογείου, με πολύ προσοχή, μεθοδικότητα και αποφασιστικότητα. Ό,τι προαναγγέλλει, τελικά το πράττει. Γι’ αυτό η δική μας δύναμη αποτροπής πρέπει να είναι η αποφασιστικότητά μας, οι ισχυρές μας συμμαχίες και η ετοιμότητα των Ενόπλων μας Δυνάμεων.