Η επαναστατική ιδέα του Πέρεθ, που ανάβει «φωτιές» στην UEFA και τα Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα |

Τα χρήματα φαίνεται πως έχουν επηρεάσει σε μέγιστο βαθμό τον πρόεδρο της Ρεάλ Μαδρίτης, Φλορεντίνο Πέρεθ ο οποίος δείχνει να ξεπερνά σε φαντασία και σκέψεις, ακόμη και τον ομόλογό του ιδιοκτήτη της Γιουβέντους και κορυφαίο διοικητικό ηγέτη της Ευρωπαϊκής ομοσπονδίας Συλλόγων, Αντρέα Ανιέλι. Ο κ. Πέρεθ λοιπόν έχει έτοιμη μία πρόταση η οποία – κατ  αυτόν – θα αναδιαμορφώσει το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο προς όφελος φυσικά των μεγαλυτέρων και ισχυροτέρων συλλόγων της Ηπείρου.  Ο πρόεδρος της UEFA πάντως, Αλεκσάντερ Τσεφερίν αποκάλεσε την  ιδέα “παράλογη”. Και μάλλον έχει δίκιο.

Ο πρόεδρος της Ρεάλ Μαδρίτης, Φλορεντίνο Πέρεθ, είχε  πρόσφατα συνομιλίες με αξιωματούχους από μερικούς από τους κορυφαίους ποδοσφαιρικούς συλλόγους της Ευρώπης, καθώς και τον πρόεδρο της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο , για να σκιαγραφήσει το όραμά του για τον αθλητισμό. Αυτό που προτείνει, σύμφωνα με τους ανθρώπους που ήταν παρόντες στις συνομιλίες, δεν είναι τίποτα λιγότερο από μια πρωτοποριακή μετατόπιση της δύναμης στο παιχνίδι των συλλόγων.

Μία  ελίτ διοργάνωση αποτελούμενη από τους  πλουσιότερους συλλόγους του κόσμου, οι οποίοι θα αποχωρήσουν από τα  εγχώρια πρωταθλήματά τους προκειμένου να αγωνίζονται όλη την σεζόν στο νέο αυτό τουρνουά. Καταλαβαίνει κανείς ότι αν συμβεί κάτι τέτοιο , τα εγχώρια πρωταθλήματα απογυμνώνονται από τα μεγαλύτερα και πιο ιστορικά σήματά τους. Και χιλιάδες παιχνίδια κορυφαίων πρωταθλημάτων θα καταστούν  πολύ λιγότερο πολύτιμα για όλους από τους χορηγούς έως τους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς, ίσως και από τους οπαδούς τους, που θα χάσουν την ευκαιρία να βλέπουν τα εθνικά τους ντέρμπι.

Με τη χρηματοδότηση της νέας διοργάνωσης  και την επιρροή της Ρεάλ Μαδρίτης στηρίζοντας την επιχείρηση και με την ηγεσία του παιχνιδιού (λέγε με και FIFA)  να αρχίζουν να σχεδιάζουν το πλαίσιο του νέου παγκόσμιου ημερολογίου ποδοσφαίρου που θα τεθεί σε ισχύ μετά το 2024, τα περιγράμματα ενός ευρωπαϊκού σούπερ πρωταθλήματος θα μπορούσαν να είναι πιο κοντά από πριν . Και βεβαίως όλο αυτό το εγχείρημα δεν ξέρουμε πως θα το δεχθεί ο Αντρέα Ανιέλι και οι συν αυτώ κορυφαίοι παράγοντες που επιθυμούν να έχουν καλές σχέσεις (ήδη δύο μέλη της ECA, έχουν ενταχθεί στην Εκτελεστική επιτροπή της UEFA).

Στο επίκεντρο του σχεδίου του κ. Πέρεθ  είναι η μακρόχρονη επιθυμία του για τις μεγαλύτερες ομάδες της Ευρώπης, να φύγουν από τα εθνικά τους  πρωταθλήματά τους και να σχηματίσουν μία δική τους  ελίτ.

Σύμφωνα με το σχέδιο του κ. Πέρεθ η Ελίτ αυτή θα περιλαμβάνει δύο ομίλους των 20 ομάδων που θα  αποτελούνται σχεδόν αποκλειστικά από συλλόγους από τα 5 μεγαλύτερα πρωταθλήματα της Ευρώπης: την Αγγλία, την Ισπανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ιταλία.

Ορισμένοι σύλλογοι,  είναι αλήθεια ότι ήδη  έχουν λάβει γνώση για το σχέδιο αυτό του Ισπανού κορυφαίου διοικητικού ηγέτη της Ρεάλ Μαδρίτης   όπου  σύμφωνα με τις προβλέψεις, θα μπορούσαν να αναμένουν να διπλασιάσουν τα έσοδά τους αφήνοντας τα εγχώρια πρωταθλήματά τους.  Η ιδέα του προβιβασμού  και του υποβιβασμού θα  ανταμείβει την επιτυχία . Όμως αυτό θα γίνεται μόνο μεταξύ των δύο ομίλων και όχι από άλλες ομάδες εκτός αυτής της Ελίτ.

Η πρόταση του κ. Πέρεθ  πιθανότατα θα αντιμετώπιζε έντονη αντίσταση. Γιατί σε μία τέτοια περίπτωση μία τέτοια διοργάνωση θα  κατέστρεφε την αξία των αγώνων των εθνικών πρωταθλημάτων . Μάλιστα αν έπαιρνε όπως επιθυμεί και τις καλύτερες ομάδες θα μπορούσε επίσης να καταστρέψει το κορυφαίο προιόν της Ευρωπαικής Συνομοσπονδίας το  Champions League. Το πλουσιότερο πρωτάθλημα συλλόγων στον κόσμο και τον οικονομικό κινητήρα του κυβερνητικού σώματος του Ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, της UEFA.

Οπότε ήταν πολύ σωστή η τοποθέτηση του προέδρου της UEFA, Αλεκσάντερ Τσεφερίν να αποκαλέσει το σχέδιο του Πέρεθ  “παράλογο” και να προσθέσει πως αν συμβεί τότε  θα “καταστρέψει” το άθλημα.

«Έχω διαβάσει για αυτό το τρελό σχέδιο», είπε ο κ. Τσεφερίν.  “Αν πρέπει να πιστέψουμε τις εκθέσεις, προέρχονται  από έναν πρόεδρο συλλόγου , όχι από τον ιδιοκτήτη, και από ένα μόνο διαχειριστή ποδοσφαίρου. Θα ήταν δύσκολο να σκεφτούμε ένα πιο εγωιστικό  σύστημα. Θα καταστρέψει σαφώς το ποδόσφαιρο σε όλο τον κόσμο: για τους ποδοσφαιριστές , για τους οπαδούς και για όλους όσους συνδέονται με το παιχνίδι – όλα θα ήταν  προς όφελος ενός μικρού αριθμού ανθρώπων”.

                                                          Αναζωπύρωση της έντασης

Η αντίδραση του Τσεφερίν  μπορεί να οδηγήσει σε αναζωπύρωση της έντασης μεταξύ του ηγέτη της UEFA και του Ινφαντίνο . Οι δύο άνδρες, εδώ κι ένα χρόνο δεν έχουν ανταλλάξει ούτε κουβέντα, από την ημέρα που ο πρόεδρος της Παγκόσμιας ομοσπονδίας, Τζιάνι Ινφαντίνο τον Μάρτιο του 2018 παρουσίασε για πρώτη φορά τα σχέδιά του για την επέκταση του Παγκοσμίου Κυπέλλου Συλλόγων.

Ο κ. Πέρεθ , ο οποίος ως πρόεδρος της Ρεάλ Μαδρίτης έγινε ιδρυτικό μέλος της νέας Παγκόσμιας Ένωσης Διεθνών Συλλόγων όταν ξεκίνησε τον περασμένο μήνα στην έδρα της FIFA στη Ζυρίχη, απέρριψε, μέσω του συλλόγου, να σχολιάσει τις προτάσεις του. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Ζυρίχη, όμως, συζήτησε τις ιδέες του με τον Ινφαντίνο.

Το όραμα του Ινφαντίνο  για το ποδόσφαιρο   έχει επικεντρωθεί σε μεγάλο βαθμό στη δημιουργία του  νέου Παγκοσμίου Κυπέλλου Συλλόγων με την συμμετοχή  24 ομάδων το οποίο θα ξεκινήσει την διαδρομή του  2021. Βεβαίως  έχει και ένα ευρύτερο όραμα για την FIFA, να μπορεί να έχει μεγαλύτερη ακόμη ισχύ στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο.

Πρόσφατα για παράδειγμα, μίλησε για την ιδέα του να  επενδύσει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια σε ένα νέο Παναφρικανικό πρωτάθλημα, ως μέσο για την αύξηση της ποιότητας εκεί και επίσης να επιβραδύνει την παγκόσμια διαρροή ταλέντων στην Ευρώπη. Ο πρόεδρος της FIFA είχε επίσης συνομιλίες με εθνικές ομοσπονδίες  στην Ασία σχετικά με τη δυνατότητα δημιουργίας περιφερειακών ή υποπεριφερειακών πρωταθλημάτων και συζητήσεις με τον Πρόεδρο Τράμπ , σχετικά με την ποιότητα του ποδοσφαίρου στο κορυφαίο πρωτάθλημα των Ηνωμένων Πολιτειών, το MLS… Οπότε αναμείνατε στο …ακουστικό σας για νεότερα.

Μάνος ΣταραμόπουλοςΔημοσιογράφος – Αναλυτής διεθνούς ποδοσφαίρου και υποθέσεων

Μέλος επιτροπής ποδοσφαίρου AIPS και Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στατιστικής IFFHSΑνταποκριτής: France Football, A Bola, Discoveryfootball. com , Mundo Deportivo