Μαξίμου σε ΣΥΡΙΖΑ για τις πατέντες εμβολίων: Πρώτος ο Μητσοτάκης στήριξε την πρόταση Μόσιαλου

Παρότι οι εισηγήσεις βρίσκονται εντός του πρωθυπουργικού γραφείου, φαίνεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν δείχνει τουλάχιστον για την ώρα πρόθυμος να τις ενεργοποιήσει. 

Πρόκειται για τις προτάσεις που έχουν καταθέσει κυβερνητικά στελέχη αλλά και στενοί συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη περί πρόωρης προσφυγής στις κάλπες εντός του 2021. Στο εσωτερικό του Μεγάρου Μαξίμου είναι γνωστό ότι δύσκολα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα υποκύψει  στον “πειρασμό” να λειτουργήσει εκτός θεσμικού πλαισίου και να μην εξαντλήσει την τετραετία, όμως την ίδια ώρα καταγράφονται προτάσεις προς την κατεύθυνση των εκλογών λίγο πριν ή λίγο μετά το ερχόμενο καλοκαίρι με κύριο στόχο να “καεί” η απλή αναλογική. 

Στο μυαλό του πάντως την περίοδο αυτή ο κ. Μητσοτάκης μοιάζει να μην έχει τίποτα άλλο παρά το πώς θα αντιμετωπιστεί το κύμα του κορωνοϊού αλλά και το πώς η χώρα θα γυρίσει σελίδα. 

Στο πλαίσιο αυτό το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρεί να συγκεντρώσει όλες του τις δυνάμεις εστιάζοντας στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων. Με επιστολή του ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Ακης Σκέρτσος , την περασμένη Πέμπτη, ζήτησε επιτάχυνση του ρυθμού υπογραφής των υπουργικών αποφάσεων που εκκρεμούν από όλα τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου. Η επιστολή περιλαμβάνει συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και καταληκτική ημερομηνία το τέλος του 2021, κάτι που ορισμένοι εκτιμούν βάζει τέρμα στα εκλογικά σενάρια για μέσα στο έτος. 

Παράλληλα η κυβέρνηση “τρέχει” σε νομοθετικό επίπεδο κορυφαίες μεταρρυθμιστικές της επιλογές για να γίνουν νόμοι του κράτους:

—H μεταρρύθμιση της επικουρικής ασφάλισης με ανταποδοτικό χαρακτήρα, η οποία αποτελεί κεντρική προεκλογική δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας και μπορεί να γίνει νόμος εντός του πρώτου εξαμήνου του 2021.

—H  μεταρρύθμιση για τον  εκσυγχρονισμό της αγοράς εργασίας και  η ενίσχυση της προσπάθειας για την πάταξη της αδήλωτης εργασίας. Κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης η αγορά της εργασίας άλλαξε και η εργατική νομοθεσία -ο πυρήνας της οποίας θα συμπληρώσει του χρόνου 40 χρόνια ζωής- πρέπει να προσαρμοστεί στη νέα πραγματικότητα. 

—Ο εκσυγχρονισμός του νομοθετικού πλαισίου για την κατάρτιση. Στόχος είναι να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ των αναγκών της αγοράς εργασίας και των δεξιοτήτων που διαθέτει σήμερα το εργατικό δυναμικό. 

Όπως επιμένουν καλά πληροφορημένες πηγές στην σκέψη του κ. Μητσοτάκη η λέξη “εκλογές” δεν υπάρχει τουλάχιστον για μέσα στο τρέχον έτος. Βεβαίως, ο πολιτικός χρόνος είναι πυκνός και όλα μπορούν να αλλάξουν. Σε κάθε περίπτωση το δεύτερο εξάμηνο του 2021 όλα θα τεθούν εκ νέου στο τραπέζι των συζητήσεων.