Η απόφαση του Facebook να μην προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια αναφορικά με τις δημοσιεύσεις του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος ουσιαστικά απείλησε με πυροβολισμούς τους διαδηλωτές στη Μινεάπολη, φαίνεται να δημιούργησε ένα κύμα επικριτικών σχολίων από πολλούς χρήστες του δημοφιλούς μέσου κοινωνικής δικτύωσης, μερικοί από τους οποίους χρησιμοποίησαν την αντίπαλη πλατφόρμα, το Twitter.

Εκτός όμως από τους χρήστες, θέση φαίνεται να πέρνουν και εργαζόμενοι του Facebook, μιας εταιρείας που απασχολεί περίπου 45.000 άτομα.

«Είμαι υπάλληλος του FB που διαφωνεί απολύτως με την απόφαση του Μαρκ να μην κάνει τίποτα για τις πρόσφατες θέσεις του Τραμπ, οι οποίες υποκινούν σαφώς τη βία. Δεν είμαι ο μόνος που διαφωνεί στο FB. Δεν υπάρχει ουδέτερη θέση για τον ρατσισμό», έγραψε στο Twitter ένας υπάλληλος στην έρευνα και ανάπτυξη.

MARK ZUCKERBERG DOESN’T UNDERSTAND STATE VIOLENCE. HTTPS://T.CO/UFAVSLRVTO

— NICK INZUCCHI (@NINZUCCHI) MAY 30, 2020

«Ο Μάρκ Ζούκερμπεργκ δεν καταλαβαίνει από κρατική βία», έγραψε ένας γραφίστας της Facebook.

«Δουλεύω στη Facebook και δεν είμαι περήφανος για το πώς παρουσιαζόμαστε (λόγω των δημοσιεύσεων του Ζουκερμπεργκ). Η πλειοψηφία των συναδέλφων που έχω μιλήσει αισθάνεται το ίδιο», έγραψε ένας μηχανικός της εταιρείας στο Twitter.

Οι δημοσιεύσεις του Τραμπ:

«Δεν αντέχω να στέκομαι και να βλέπω αυτό να συμβαίνει σε μια μεγάλη και σπουδαία Αμερικανική Πόλη, τη Μινεάπολη. Ολική έλλειψη ηγεσίας. Είτε ο πολύ αδύναμος Ριζοσπαστικός Αριστερός Δήμαρχος, Τζέικομπ Φράι, θα πρέπει να λάβει δράση και να φέρει την Πόλη υπό έλεγχο, είτε θα στείλω την Εθνική Φρουρά και θα ολοκληρώσω τη δουλειά …..»

«Αυτά τα κακοποιά στοιχεία αμαυρώνουν τη μνήμη του Τζορτζ Φλόιντ και δεν θα επιτρέψω αυτό να συμβεί. Μόλις μίλησα με τον κυβερνήτη Tim Walz και του είπα ότι ο Στρατός είναι μαζί του. Οποιαδήποτε δυσκολία προκύψει θα έχουμε τον έλεγχο, αλλά, όταν ξεκινούν οι λεηλασίες, ξεκινούν και οι πυροβολισμοί. Ευχαριστώ!»

Εντός δυόμισι ωρών από την ανάρτηση, το Twitter είχε τοποθετήσει μια προειδοποιητική ετικέτα πάνω στη δημοσίευση η οποία αναφερόταν στην προτροπή βίας.

Δωρεά 10 εκατομμυριων δολαρίων

Αργά το βράδυ της Κυριακής, ο Μαρκ Ζούκερμπέργκ έκανε μια δωρεά 10 εκατομμυρίων δολαρίων από το Facebook σε ομάδες που εργάζονται για τη φυλετική δικαιοσύνη. «Είναι σαφές ότι το Facebook έχει πολύ δουλειά να κάνει έτσι ώστε για διατηρήσει τους ανθρώπους ασφαλείς και να διασφαλίσει ότι τα συστήματά μας δεν ενισχύουν τη μεροληψία», είπε σε μια ανάρτηση στη σελίδα του στο Facebook . «Ελπίζω ότι ως χώρα μπορούμε να ενωθούμε για να κατανοήσουμε όλο αυτό το δύσκολο έργο που βρίσκεται ακόμη μπροστά μας και να κάνουμε ό, τι χρειάζεται για να αποδώσουμε δικαιοσύνη – όχι μόνο για τις οικογένειες και τις κοινότητες που θρηνούν τώρα, αλλά για όλους όσοι φέρουν το βάρος της ανισότητας».