Η ΕΡΤ δεν παρήγγειλε το σωστό τηλεοπτικό κύκλωμα!

Σε αυτή τη χώρα δεν υπάρχει τελικά τίποτα που να μπορεί να χαρακτηριστεί ως αυτονόητο.

Ούτε ότι θα μεταδώσει η δημόσια τηλεόραση ζωντανά την προσπάθεια στον προκριματικό αγώνα του Λευτέρη Πετρούνια στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Κι ας είναι χρυσός Ολυμπιονίκης, κι ας ήταν βέβαιο ότι θα έκανε πρόβα χρυσού μεταλλίου, όπως κι έγινε δηλαδή.

Στον τηλεοπτικό αέρα είδαμε τον Έλληνα Ολυμπιονίκη να χαιρετάει τους δικούς του ΜΕΤΑ τον αγώνα. Μόνο αυτό, φευγαλέα, για μία στιγμή.

Ο Λευτέρης Πετρούνιας προκρίθηκε με το καλύτερο και πιο δύσκολο πρόγραμμα, με την καλύτερη βαθμολογία, στέλνοντας μήνυμα για τον τελικό της 2ας Αυγούστου. Η Γυμναστική Ομοσπονδία ανέβασε ερασιτεχνική λήψη του προγράμματος στο YouTube

Είναι δύσκολο κάποιες φορές σε αυτή τη χώρα να καταλάβεις τι συμβαίνει. Το ίδιο ισχύει και για τη Βάσω Μιλλούση. Τη σύζυγό του.

Η ΕΡΤ έσπευσε να μας ενημερώσει (λέμε τώρα…) πως δε φέρει καμία ευθύνη. Ότι δήθεν ο Ιάπωνας σκηνοθέτης (που είναι Κινέζος, αλλά αυτό είναι μια μικρή λεπτομέρεια) δεν έδειξε τον Έλληνα Ολυμπιονίκη από αμέλεια. Μας ενημέρωσε μάλιστα ότι έκανε και διάβημα διαμαρτυρίας. Ανατριχιάσαμε από το αίσθημα ευθύνης!

Η πραγματικότητα ωστόσο είναι διαφορετική. Καθώς η ΕΡΤ υπέπεσε με το καλημέρα σε γκάφα ολκής.

Και εξηγούμαι : Ο διεθνής φορέας που έχει την ευθύνη της κάλυψης των Ολυμπιακών Αγώνων σε παγκόσμιο επίπεδο, μεταδίδει περισσότερες ώρες από ποτέ στην ιστορία των Αγώνων και δεν υπάρχει προσπάθεια οποιουδήποτε αθλητή, μικρού ή μεγάλου, που δεν καλύπτεται.

Υπάρχουν στον αέρα των τηλεοπτικών κυκλωμάτων όλα! Αρκεί να γνωρίζει κανείς να παραγγείλει το σωστό κύκλωμα εικόνας.

Σε κάθε περίπτωση η ΟΒS (ο διεθνής τηλεοπτικός φορέας) δεν θα μπορούσε να μην έχει καλύψει την προσπάθεια ενός εκ των μεγάλων σταρ των Αγώνων. Δεν συμβαίνει σε καμία τηλεοπτική παραγωγή, πόσο μάλλον στους Ολυμπιακούς.

Τους πρωταγωνιστές τους θέλουν όλοι να προβάλλουν. Όταν γίνεται η προετοιμασία για την τηλεοπτική παραγωγή και κάλυψη υπάρχουν κάποια δεδομένα. Ένα από αυτά είναι πως οι πρωταγωνιστές και υποψήφιοι για μετάλλιο ακολουθούνται από τις κάμερες πάντα.

Στη γυμναστική, στα προκριματικά του σύνθετου ομαδικού καλύπτεται κάθε όργανο ξεχωριστά, άρα υπάρχει η δυνατότητα ένας τηλεοπτικός φορέας (όπως η ΕΡΤ) να ζητήσει ΜΟΝΟ τους κρίκους. Άρα να έχει την προσπάθεια του Πετρούνια ολοζωντανή, καυτή, σπαρταριστή…

Η ΕΡΤ όμως επέλεξε (από προφανή άγνοια) την πηγή που κάνει επιλογή από το σύνθετο, άρα από αθλητές χωρών με ομάδα. Η Ελλάδα έχει μόνο τον Λευτέρη, άρα είναι εκτός της λογικής του συγκεκριμένου feed , που η ΕΡΤ παρήγγειλε και τελικώς μας μετέδωσε.

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016, όταν περιμέναμε το μετάλλιο της Κατερίνας Στεφανίδη, η δημόσια τηλεόραση είχε προνοήσει να πάρει μόνο την πηγή του επί κοντώ, για να τη μεταδώσει ξεχωριστά στο ένα κανάλι της.

Στο δεύτερο κανάλι είχε το πρόγραμμα επιλογής ταυτόχρονων αγωνισμάτων, εκεί όπου δίνεται προτεραιότητα στα δρομικά αγωνίσματα. Και έτσι είδαμε όλα τα άλματα της Κατερίνας.

Το ίδιο θα έπρεπε να έχει κάνει και στην περίπτωση του Πετρούνια….

Ήταν τόσο απλό. Αρκεί να ξέρει κανείς πώς να δουλέψει στην τηλεόραση…
Αντί για μία ανακοίνωση συγγνώμης, διαβάσαμε προτάσεις με σκοπό να δικαιολογηθούν τα αδικαιολόγητα. Κρίμα.