Ηβιωσιμότητα είναι συνώνυμο της αειφόρου ανάπτυξης. Το τελευταίο χρονικό διάστημα, η βιομηχανία της μόδας εργάζεται ολοένα και σκληρότερα με στόχο να μειώσει τη συμβολή της στην κλιματική αλλαγή, όπως και τη δημιουργία αποβλήτων, προσπαθώντας παράλληλα να κάνει πιο συνειδητοποιημένους τους καταναλωτές όσον αφορά στις αγορές τους.

Το γεγονός ότι οι καταναλωτές έρχονται αντιμέτωποι με σοβαρές περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις απλώς επειδή αγοράζουν ό,τι θέλουν χωρίς να σκεφτούν, ενέπνευσε τη συνιδρύτρια της Allégorie, Heather Jiang να αναζητήσει πιο δημιουργικές λύσεις με ορίζοντα τη μείωση των απορριμάτων και την αύξηση της ανακύκλωσης.

Έτσι, κατέληξε στη δημιουργία αξεσουάρ υψηλής ποιότητας και αντοχής, όπως σακίδια πλάτης και τσάντες crossbody με βασικό υλικό κάποια φρούτα που καταλήγουν στα σκουπίδια.

“Είναι ένα σχετικά νέο εγχείρημα να ενσωματώνουμε φρούτα και φυτικές ίνες σε τσάντες”, λέει η Jiang. 

Περάσαμε δύο χρόνια ερευνώντας ανά την υφήλιο, προσπαθώντας να βρούμε το καλύτερο δυνατό υλικό. Προσπαθήσαμε να χρησιμοποιήσουμε ανανά, μανιτάρια, μπανάνα και κάναμε πολλές δοκιμές μέχρι να αναπτύξουμε τη δική μας φόρμουλα.”

Στο μεταξύ, η ίδια και η συνέταιρός της, Jen, συχνά συνεργάζονται με μικρότερες νεοσύστατες επιχειρήσεις για να προμηθεύονται τα φρούτα και να παράγουν το εν λόγω προϊόν. Ένα ακόμη εμπόδιο που αντιμετώπισαν και ξεπέρασαν μαζί είναι η εποχικότητα των πρώτων υλών που χρησιμοποιούν.

“Οι προμηθευτές μας συγκεντρώνουν τα μήλα που περισσεύουν από τις καλλιέργειες μήλων ή τα μάνγκο που δεν πωλούνται στο σούπερ μάρκετ και τα μετατρέπουν σε «φυτικό δέρμα» στις εγκαταστάσεις τους”, λέει η Jiang.

Η βαφή που χρησιμοποιείται στα αξεσουάρ είναι φυτική ή φιλική προς το περιβάλλον. Στη συνέχεια, μόλις πάρουμε το “δέρμα”, η κανονική κατασκευή των τσαντών γίνεται εδώ, στην καρδιά της Νέας Υόρκης.”

Σύμφωνα με τα λόγια της Jiang, έχουν λάβει απίθανα σχόλια από φίλους και συγγενείς που αναφέρουν ότι η τσάντα τους μυρίζει σαν μάνγκο.

Παρόλα αυτά, η ίδια αναγνωρίζει ότι η Allégorie δεν είναι ακόμη 100% βιώσιμη και εργάζεται σκληρά για να το καταφέρει στο προσεχές μέλλον, ενόσω προσπαθεί να βρει περισσότερα φρούτα / λαχανικά για να προσθέσει στις πρώτες ύλες τους. 

“Μπορούμε με συλλογική προσπάθεια να ωθήσουμε τη βιομηχανία της μόδας σε ένα πιο βιώσιμο μέλλον”.