Οι περισσότερες από είκοσι (23 για την ακρίβεια προς το παρόν) plug-in υβριδικών εκδόσεων σε ολόκληρη τη γκάμα μοντέλων της Mercedes-Benz, αποτελούν την απαρχή της στρατηγικής της δέσμευσης.

Αυτή η στρατηγική, θέλει τη σταδιακή αποδέσμευση από τον άνθρακα και πάνω σε αυτό εργάζεται ακατάπαυστα η Mercedes ώστε να μπορεί να προσφέρει μετακινήσεις με ουδέτερες εκπομπές CO2  από κάθε κατηγορία αυτοκινήτων που εξελίσσει και παράγει.

Από A-Class έως S-Class και από GLA έως GLE, η γκάμα των επαναφορτιζόμενων υβριδικών Mercedes συνεχώς διευρύνεται.

Στην compact κατηγορία, προσφέρει ήδη από μία έκδοση plug-in hybrid στα μοντέλα της A-Class, A-Class Saloon, B-Class, CLA, CLA Shooting Brake και GLA.

Κάτω από το αμάξωμα της νέας A-Class 250e, ο 4κύλινδρος 1.33 βενζινοκινητήρας και το ηλεκτρικό μοτέρ των 75 kW προσφέρουν συνδυαστική απόδοση 160 kW (218 ίππων) και συνολική μέγιστη ροπή 450 Νm.

Mercedes S-Class: Οι τιμές του νέου ορόσημου (vids)

Με την ηλεκτρική υποβοήθηση, τα compact plug-in hybrid μοντέλα διαθέτουν ακόμα πιο άμεση απόκριση στο γκάζι και εξαιρετικές επιδόσεις.

Η hatchback A 250e (μεικτή κατανάλωση καυσίμου 1,3-1,0 l/100 km, εκπομπές CO2 συνδ. 30–22 g/km) πραγματοποιεί το κλασικό 0–100 km/h σε μόλις 6,6’’, ενώ ακόμη και ως αποκλειστικά ηλεκτρική μπορεί να ταξιδεύει με τελική ταχύτητα έως 140 km/h.

Τα σημαντικό για τα πρώτα compact αυτοκίνητα με EQ power (A250e & A250e Sedan), είναι ότι διαθέτουν μηδενική φορολόγηση για τον εταιρικό χρήστη, πλούσιο εξοπλισμό και το γνωστό για την ποιότητα και αξιοπιστία «αστέρι» στο καπό.

Είναι διαθέσιμα στις Εκθέσεις των Εξουσιοδοτημένων Διανομέων Mercedes-Benz EQ με τις τιμές στην περίπτωση της hatchback να ξεκινάνε από 43.601 ευρώ και της Sedan από 44.195 ευρώ.

Τα highlights των A250e & A250e Sedan

• Η συνδυαστική απόδοση του ηλεκτροκινητήρα και του κινητήρα εσωτερικής καύσης εκμεταλλεύεται στο μέγιστο την υψηλή ροπή του κιβωτίου ταχυτήτων 8F-DCT 400 H, ο οποίος έχει «υβριδοποιηθεί» με την προσθήκη μίας υβριδικής κεφαλής έλξης.

Χειριστήρια αλλαγής ταχυτήτων έχουν τοποθετηθεί και στο τιμόνι.

• Ήχος προειδοποίησης πεζών σε κίνηση έως 30 km/h με δύο γεννήτριες ήχου (εμπρός/πίσω) για την προστασία των πεζών και των ποδηλατών (εξαιτίας της αθόρυβης λειτουργίας του ηλεκτροκινητήρα).

Ο ήχος αλλάζει ανάλογα με τις συνθήκες οδήγησης και μπορεί να οριστεί διαφορετικά, ανάλογα με το αν το όχημα επιταχύνει ή επιβραδύνει. Σε ταχύτητες πάνω από 30 km/h το σύστημα απενεργοποιείται εξαιτίας των αεροδυναμικών θορύβων από τον αέρα και τα ελαστικά.

Το MBUX της νέας Mercedes S-Class: Ένας θαυμαστός νέος κόσμος (vid)

• Για ένα ευχάριστο κλίμα κατά την επιβίβαση στο αυτοκίνητο, ο οδηγός μπορεί να καθορίσει την ώρα και τη θερμοκρασία εκ των προτέρων, είτε μέσω της εφαρμογής Mercedes me είτε μέσω του συστήματος κλιματισμού.

Εάν η καμπίνα επιβατών ψυχθεί ή θερμανθεί κατά τη διάρκεια της φόρτισης του αυτοκινήτου, η απόδοση της μπαταρίας δεν επιβαρύνεται κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

Η λειτουργία προ-κλιματισμού της καμπίνας επιβατών μπορεί να γίνει είτε από το κλειδί του οχήματος, είτε με εκ των προτέρων προγραμματισμό της ώρας αναχώρησης από την οθόνη πολυμέσων είτε από την εφαρμογή Mercedes me.

• Διατίθενται έξι διαφορετικά προγράμματα οδήγησης που μπορεί να επιλέξει ο οδηγός ανάλογα με τις επιθυμίες του:  Individual, Sport, Comfort, Electric, Battery Level, ECO

Ανάκτηση ενέργειας

Με το σύστημα ανάκτησης ενέργειας, η ενέργεια από το φρενάρισμα του οχήματος  χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας που φορτίζει τον ηλεκτροκινητήρα.

Η ανάκτηση ενέργειας γίνεται από ένα σύστημα ραντάρ που αναγνωρίζει ένα πιο αργά κινούμενο, προπορευόμενο όχημα.

Επιπλέον, το σύστημα ECO Assist παρακολουθεί εάν υπάρχει συγκεκριμένο όριο ταχύτητας ή κλίση στο οδόστρωμα και προτείνει στον οδηγό να βγάλει το πόδι του από το πεντάλ γκαζιού. Ανάλογα με την κατάσταση, το όχημα ανακτά ενέργεια ή ρολάρει.

Σύστημα καθορισμού στρατηγικής τρόπου οδήγησης μέσω GPS

Με τη βοήθεια του συστήματος πλοήγησης και εκτεταμένα δεδομένα όσον αφορά στην αναμενόμενη διαδρομή.

Προσδιορίζεται μια ποικιλία από πληροφορίες που αποτελούν τη βάση για μια δυναμική στρατηγική λειτουργίας.

Αυτές οι πληροφορίες περιλαμβάνουν την εξωτερική θερμοκρασία, τα δεδομένα σχετικά με επικείμενες ανηφόρες ή κατηφόρες, τη θέση του πεντάλ γκαζιού ή την οδηγική κατάσταση.

Δωρεάν χιλιόμετρα με τα ηλεκτρικά και plug-in Mercedes και smart

Οι πληροφορίες αυτές λαμβάνονται κυρίως από τους αισθητήρες ραντάρ, τις κάμερες, το σύστημα πλοήγησης και ακόμη και τα μηνύματα με τις πληροφορίες κυκλοφορίας.

Στην οθόνη πολυμέσων εμφανίζονται επιπλέον πληροφορίες  όπως η οθόνη ροής ενέργειας ή η φόρτιση της μπαταρίας υψηλής τάσης.

Για τη χρήση της λειτουργίας ανάκτησης ενέργειας θα πρέπει να έχουν επιλεχθεί τα στιλ οδήγησης Eco, Comfort ή Battery Level.

Με το πρόγραμμα Electric, μπορεί να επιλεχθεί ξεχωριστά η ένταση της ανάκτησης ενέργειας, μέσω των χειριστηρίων αλλαγής ταχυτήτων στο τιμόνι.

Φόρτιση

Η εμβέλεια του ηλεκτροκινητήρα υπερβαίνει τα 70 km (WLTP). Η μπαταρία ιόντων λιθίου, με συνολική χωρητικότητα 15,6 kWh μπορεί να φορτιστεί εξωτερικά είτε με εναλλασσόμενο ρεύμα (AC) είτε με συνεχές ρεύμα (DC) προαιρετικά.

Σε ένα wallbox 7,4 kW (AC), και με το προαιρετικό σύστημα οχήματος εναλλασσόμενου ρεύματος (OBC – On-Board Charger) έως και 7,4 kW, η φόρτιση από 10 έως 100% SoC (State of Charge) διαρκεί περίπου 1 ώρα 45 λεπτά.

Χρησιμοποιώντας ταχυφορτιστή DC έως 24 kW και το προαιρετικό σύστημα οχήματος φόρτισης συνεχούς ρεύματος έως 24 kW, χρειάζονται περίπου 25 λεπτά για να περάσει η μπαταρία από 10 έως 80% SoC.

Τα plug-in hybrid οχήματα προσφέρουν τη δυνατότητα κίνησης μόνο με ηλεκτρικό ρεύμα και συνεπώς με μηδενικές τοπικές εκπομπές, ειδικά σε αστικές περιοχές, ενώ σε μεγαλύτερες αποστάσεις επωφελούνται από την αυτονομία των κινητήρων εσωτερικής καύσης.

Ο βασικός εξοπλισμός των A250e & A250e Sedan στην Ελλάδα

• Active Brake Assist

• AUTOTRONIC – Αυτόματο κιβώτιο 8G-DCT 400 Η συνεχών μεταβλητών σχέσεων

• CRUISE CONTROL – Σύστημα ρύθμισης ταχύτητας

• DYNAMIC SELECT

• MBUX σύστημα πολυμέσων

• Speed Limit Assist

• THERMATIC – σύστημα κλιματισμού / συμπ. Pre-entry climate control

• Touchpad

• Αερόσακος γονάτων οδηγού

• Αναδιπλούμενα πίσω καθίσματα

• Ενεργή υποβοήθηση διατήρησης λωρίδας κυκλοφορίας

• Ζάντες αλουμινίου [17”] 43.2 cm, σχεδιασμός 5 διπλών ακτίνων

• Γεννήτρια για ήχο προειδοποίησης πεζών

• Καθίσματα άνεσης από συνθετικό δέρμα ARTICO μαύρο / ύφασμα “Bertrix” μαύρο

• Καλώδιο φόρτισης 5m, για walbox και δημόσιους σταθμούς φόρτισης type 2

• Καλώδιο φόρτισης 5m, για οικιακή πρίζα type E/F

• Κάμερα οπισθοπορείας

• Σπορ τιμόνι πολλαπλών λειτουργιών σε δέρμα

• Πακέτο άνεσης καθισμάτων

• Πακέτο φωτισμού και ορατότητας

• Προβολείς LED

• Σύστημα ελέγχου πίεσης ελαστικών

• Χειριστήρια αλλαγής ταχυτήτων στο τιμόνι

Τεχνικά στοιχεία Mercedes A 250e και A 250e Sedan
 A 250 e hatchbackA 250 e Sedan
Κυβισμός (cc)13321332
Διάταξη κυλίνδρωνL4L4
Ονομαστική ισχύς βενζινοκινητήρα (kW/hp)118/160118/160
στις σ.α.λ.55005500
Ονομαστική Ισχύς ηλεκτροκινητήρα (kW/hp)75/10275/102
Μεγ. συνδυαστική ισχύς (kW/hp)160/218160/218
Μέγ. Συνδυαστική ροπή στρέψης (Nm)450450
Επιτάχυνση  0-100 km/h (s)6,66,7
Μεγ. Τελική ταχύτητα (km/h)235240
Μεγ. Ηλεκτρική ταχύτητα (km/h)140140
Εκπομπές CO2 – συνδυασμένος κύκλος WLTP (gr/km)30-2229-21
Κατανάλωση καυσίμου – συνδυασμένος κύκλος WLTP (l/100km1,3-1,01,3-0,9
Ηλεκτρική Αυτονομία WLTP (EAER) (km)*65-7466-76
Χωρητικότητα πορτ μπαγκάζ lt (με τα πίσω καθίσματα αναδιπλωμένα)310 (586)345