Όπως και να δει κανείς την κίνηση του Τ. Ερντογάν, να μετατρέψει την Αγια-Σοφιά σε τζαμί και να διαβάσει στίχους από το Κοράνι στο εσωτερικό της, δεν μπορεί παρά να αισθανθεί μεγάλη προσβολή.

Όλα αυτά τα χρόνια στα οποία κυβερνά ο Ερντογάν την Τουρκία, κατά κοινή ομολογία δεν είχαμε μεγάλες κρίσεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Πάντα υπήρχε ανοιχτή γραμμή μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας και συνεννόηση μεταξύ των αρχηγών των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών.

Τα τελευταία χρόνια μόνο, μετά το πραξικόπημα στην Τουρκία, άλλαξε στάση ο Τούρκος πρόεδρος και βάρυνε το κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Σε πολιτικό, διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο η συνεννόηση γινόταν με πολύ μεγάλη δυσκολία, καθώς οι γείτονες είχαν πεισμώσει με τη μη έκδοση των 8 Τούρκων αξιωματικών και οι Έλληνες με την αιχμαλωσία και κράτηση των δύο στρατιωτών στον Έβρο.

Η απόφαση, όμως, του Ερντογάν να ανακηρύξει την Αγια-Σοφιά σε τζαμί μετά από 86 χρόνια, χτυπάει στο θρησκευτικό συναίσθημα των απλών ανθρώπων και είναι μία κίνηση που διχάζει τους δύο λαούς.

Γυρίζει τη γειτονική χώρα πολλά πολλά χρόνια πίσω και θυμίζει άλλες εποχές που η σύγχρονη Τουρκία ήθελε να ξεχάσει. Μια μεγάλη πλειοψηφία Τούρκων ήταν περήφανη για το ότι ο «Πατέρας όλων του Τούρκων», ο Κεμάλ Αττατούρκ, είχε βάλει τα θεμέλια ώστε να γίνει η χώρα ένα κοσμικό κράτος, όπου δεν θα κυριαρχούν η θρησκεία, η μαντίλα και ο σκοταδισμός.

Ο Ερντογάν στην προσπάθειά του να ξεπεράσει τον Κεμάλ πέφτει στη μία υπερβολή μετά την άλλη.

Και φτάνει στο σημείο να βάζει τα θέματα θρησκείας στο μεγάλο παζάρι που κάνει για τους υδρογονάνθρακες.

Μπορεί για τον Τούρκο πρόεδρο και την αλαζονική του συμπεριφορά η μετατροπή της Αγιας-Σοφιάς σε τζαμί να είναι μία ακόμη συμβολική αλλά και προκλητική κίνηση για να ενισχύσει τη θέση του στη διεθνή σκακιέρα.

Και δεν του είναι καθόλου, μα καθόλου δύσκολο με την ίδια ευκολία που μετέτρεψε το Μεγάλο Μοναστήρι σε τζαμί, το επόμενο διάστημα να μην επενδύσει πολιτικά σε αυτή του την κίνηση.

Όλα αυτά είναι, βέβαια, εικασίες και σενάρια όσων μελετούν για χρόνια τις κινήσεις του Ερντογάν και των κομμάτων στη γειτονική χώρα.

Αυτό που έχει σημασία τούτες τις ώρες είναι πως ο Ελληνισμός και η Ορθοδοξία, όσο και αν θέλουν κάποιοι να υποβαθμίσουν το γεγονός της Αγια- Σοφιάς, είναι βαθιά πληγωμένοι. Το παγκόσμιο μνημείο της Ορθοδοξίας, το Μέγα Μοναστήρι, έχει καταντήσει «όπλο» στα χέρια του Ερντογάν, ο οποίος το χρησιμοποιεί κατά το δοκούν.

Πολλοί είναι αυτοί που λένε πως η Αγια-Σοφιά άντεξε δύο Αλώσεις της Πόλης. Για πολλά πολλά χρόνια, σχεδόν 5 αιώνες –από το 1453 μέχρι το 1934 -ήταν τζαμί, και μόλις εδώ και 86 χρόνια είχε ξαναεπιστρέψει στην αρχική της μορφή.

Η Αγια-Σοφιά ήταν, είναι και θα παραμείνει το παγκόσμιο σύμβολο που θα ακτινοβολεί και μετά τον Ερντογάν και όλους αυτούς στη σύγχρονη Τουρκία που θέλουν να το φαντάζονται ως μουσουλμανικό τέμενος και λάφυρο της Ιστορίας.