Μετά από τέσσερις μήνες επιβεβλημένης ανάπαυλας, το πιο… ιδιαίτερο πρωτάθλημα στην 70χρονη ιστορία της Formula 1 επιτέλους ξεκινάει! Πρώτος αγώνας για τη σεζόν του 2020 το Αυστριακό Grand Prix αυτό το Σαββατοκύριακο.

Με τον κορωνοϊό να μην αφήνει ανεπηρέαστη ούτε την κορωνίδα του μηχανοκίνητου αθλητισμού και έπειτα από την επιβεβλημένη ακύρωση του πρώτου Grand Prix του 2020 στην Αυστραλία πριν από τέσσερις μήνες, οι ανατροπές και αλλαγές ήρθαν η μία πίσω από την άλλη. Με τους πρώτους αγώνες να γίνονται χωρίς θεατές, χωρίς motorhomes (αλλά τέντες για ομάδες και μηχανικούς), με ομάδες με περιορισμένο προσωπικό στην πίστα, λιγότερους δημοσιογράφους και όλους τους εμπλεκόμενους με μάσκες, αυτό το πρωτάθλημα θα είναι το πιο παράξενο στην ιστορία.

Το πρόγραμμα του 2020

Τουλάχιστον, έπειτα απ’ όλες αυτές τις ανατροπές και μέσα από τόσο αντίξοες συνθήκες, καταφέραμε να καταλήξουμε σε ένα αρχικό πρόγραμμα 8 αγώνων:

1: 5 Ιουλίου, Αυστρία, Σπίλμπεργκ

2: 12 Ιουλίου, Αυστρία, Σπίλμπεργκ

3: 19 Ιουλίου, Ουγγαρία, Χανγκαρόρινγκ

4: 2 Αυγούστου, Μεγάλη Βρετανία, Σίλβερστοουν

5: 9 Αυγούστου, Μεγάλη Βρετανία, Σίλβερστοουν

6: 16 Αυγούστου, Ισπανία, Βαρκελώνη

7: 30 Αυγούστου, Βέλγιο, Σπα

8: 6 Σεπτεμβρίου, Ιταλία, Μόντσα   

Το Αυστριακό Grand Prix από την σκοπιά της Pirelli

• Μετά από ανάπαυλα άνω των τριών μηνών, από την Αυστραλία, η σεζόν του 2020 επιτέλους ξεκινά. Θα χρησιμοποιηθεί η αρχική επιλογή ελαστικών που είχε γίνει για την Αυστρία: η γόμα C2 θα είναι η P Zero λευκή σκληρή, η γόμα C3 θα είναι η P Zero κίτρινη μέση και η γόμα C4 θα είναι η P Zero κόκκινη μαλακή.

• Η ίδια επιλογή ελαστικών θα διατηρηθεί και στους δυο αγώνες στην Αυστρία, που θα διεξαχθούν δυο συνεχή Σαββατοκύριακα. Αυτό γίνεται για πρώτη φορά και είναι μέρος του τροποποιημένου ημερολογίου F1 2020.

• Οι οδηγοί έχουν εμπειρία από το συγκεκριμένο συνδυασμό γομών στην Αυστρία, καθώς οι ίδιες γόμες είχαν επιλεγεί και πέρυσι για το Red Bull Ring. Θυμίζουμε πως όλη η γκάμα ελαστικών 2020 Pirelli Formula 1, είναι ίδια με την περσινή.

Χαρακτηριστικά διαδρομής

• Το Red Bull Ring – πρόκειται ουσιαστικά για την μοντέρνα εκδοχή του διάσημου Österreichring – προσφέρει ένα μικρό σε διάρκεια, αλλά γεμάτο δράση γύρο. Έχει λεία άσφαλτο και υψομετρικές διαφορές. Κυρίαρχο ρόλο παίζουν η ελκτική πρόσφυση και η σταθερότητα στο φρενάρισμα αλλά και το να αποφύγεις το κυκλοφοριακό στις κατατακτήριες δοκιμές. Ο βραχύς γύρος, οδηγεί επίσης σε αντίστοιχα μικρές διαφορές απόδοσης μεταξύ των επιλεγμένων γομών.

• Αμφότεροι οι αγώνες θα διεξαχθούν στις αρχές Ιουλίου οπότε πιθανότατα η θερμοκρασία περιβάλλοντος θα είναι υψηλή. Παραταύτα η τοποθεσία που βρίσκεται η πίστα, στην βόρεια πλευρά των Στυριακών Άλπεων φημίζεται για το ευμετάβλητο του καιρού, υπάρχει πάντα πιθανότητα βροχής.

• Στο παρελθόν ο συγκεκριμένος αγώνας, έχει παράδοση στη στρατηγική μιας αλλαγής. Η πλειοψηφία των στροφών είναι δεξιές αλλά οι δυο πιο απαιτητικές στροφές της διαδρομής, είναι αριστερές. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η λιγότερο φορτισμένη πλευρά ελαστικών, να εισέρχεται σ’ αυτές, σε κάθε γύρο, με σχετικά χαμηλή θερμοκρασία.

• Στο παρελθόν η πίστα του Spielberg έχει δημιουργήσει μερική αποκόλληση λόγω τοπικής υπερθέρμανσης (blistering) ειδικά με υψηλές θερμοκρασίες. Πέρυσι η νέα γενιά ελαστικών του 2019 μείωσε αυτό το φαινόμενο, ειδικά στα πίσω ελαστικά (παρότι η θερμοκρασία περιβάλλοντος ήταν υψηλότερη απ’ αυτή του 2018).

Mario Isola – Επικεφαλής F1 και αγώνων αυτοκινήτου

«Mετά από ένα μακρύ υποχρεωτικό διάλλειμα είμαστε ενθουσιασμένοι που ο συναγωνισμός επιστρέφει. Το φετινό Αυστριακό Grand Prix θα είναι λίγο διαφορετικό, δεν θα υπάρχουν θεατές αλλά θα υπάρχουν ειδικά μέτρα προφύλαξης από το Covid-19. Ήδη κάποιες απ’ αυτές τις διαδικασίες είχαν υιοθετηθεί και στο Αυστραλιανό Grand Prix, οπότε έχουμε μια επιχειρησιακή εμπειρία, σ’ αυτές τις ασυνήθιστες συνθήκες. Τα ελαστικά είναι ακριβώς ίδια με τα περσινά, οπότε πιθανόν πιο απρόβλεπτη μεταβλητή να αποδειχτεί η «σκουριά» ομάδων και οδηγών μετά από τόσο καιρό απραξίας. Για να βρουν ξανά το ρυθμό τους κάποιες ομάδες, έκαναν πρόσφατα δοκιμές με μονοθέσια του 2018 ή έκαναν κινηματογράφηση με τα φετινά μονοθέσια. Σε αμφότερες τις περιπτώσεις χρησιμοποίησαν ειδικά ελαστικά που διέφεραν πολύ από τα αγωνιστικά. Έτσι όλοι ξεκινούν από την ίδια αφετηρία αυτό το Σαββατοκύριακο».