Η Τζάκι Γκόρντον, αργά τη νύχτα, κάνει επιδρομές στο ψυγείο της. Όχι όμως για τον λόγο που θα φανταζόταν κανείς.

Η 63χρονη απο την Γλασκώβη, αξιοποίησε τον χρόνο που πέρασε σπίτι της κατα τη διάρκεια του λοκντάουν, για να εξελίξει την ικανότητα της στην φωτογράφηση σκηνών απο την καθημερινότητα. Αυτή τη φορά όμως, χρησιμοποιώντας ό,τι έβρισκε στην κουζίνα της.

Η ερασιτέχνης φωτογράφος, σύμβουλος ψυχικής υγείας στο επάγγελμα, ανέκαθεν προτιμούσε να φωτογραφίζει στην φύση και συγκεκριμένα ζώα στο φυσικό τους περιβάλλον. Το λόκντάουν όμως και ο περιορισμός στα ταξίδια την ανάγκασαν να στραφεί στην μακροφωτογραφία, δηλαδή την πολύ κοντινή φωτογράφιση μικρών πραγμάτων.

“Αρχικά ξεκίνησα με λουλούδια αλλά βαρέθηκα πολύ γρήγορα. Συνέχισα με φιγούρες Λέγκο αλλα ήθελα οι φωτογραφίες να είναι πιο ζωντανές”.

Η Τζάκι κατέληξε σε έναν συνδυασμό από ανθρωπάκια – μινιατούρες και φαγητού. Το αποτέλεσμα είναι απολαυστικό και η ίδια φροντίζει να το μοιράζεται με τους φίλους της στο Facebook και στο Instagram.

“Το θέμα της πρώτης μου φωτογραφίας ήταν ορειβάτες που περπατάνε πάνω σε αρακά. Ο σύντροφός μου και εγώ, τρώγαμε τον ξεπαγωμένο αρακά για μέρες! Όμως κόλλησα!”

Μερικά από τα θέματα που φωτογραφίζει η Τζάκι, αντιπροσωπεύουν κάποιες δραστηριότητες που της λείπουν λόγω πανδημίας. Όπως οι μεγάλοι περίπατοι και τα ταξίδια.

“Στήνω διάφορες λήψεις, ανάλογα με το τί βρίσκω στην κουζίνα.”

Ένα μισοτελειωμένο κέικ, για παράδειγμα, οδήγησε την Τζάκι στην φωτογράφηση ενός περίπατου πάνω στην κολλώδη επιφάνειά του. Και ένα δείπνο με βραστά αυγά, αποτέλεσε την έμπνευση για την περίφημη φωτογραφία με τους εργάτες που σκάβουν τον κρόκο ενός αυγού.

Η Τζάκι εχει δημιουργήσει περίπου 70 εικόνες και ελπίζει να τις συμπεριλάβει κάποια στιγμή σε ενα βιβλίο.

“Μέχρι τότε, θα προσπαθώ να δίνω φώς σε αυτές τις σκοτεινές μέρες, για εμένα και τους άλλους.”

Στο βίντεο μπορείτε να δείτε κάποια από τα έργα της.