Με νόμο η Γαλλία προστατεύει πλέον αυτό που αποκαλεί «αισθητηριακή κληρονομιά» στις αγροτικές περιοχές, μετά από σωρεία καταγγελιών και παραπόνων για τις τυπικές μυρωδιές και ήχους της εξοχής.

Οι γερουσιαστές υπερψήφισαν τον νόμο την περασμένη Πέμπτη, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικών Υποθέσεων Ζοέλ Ζιρό. Ο ίδιος χαιρέτισε την απόφαση καθώς όπως λέει «ορίζει και προστατεύει την αισθητηριακή κληρονομιά της γαλλικής εξοχής».

Επιπλέον, «η καλύτερη κατανόηση των τυπικών ήχων και οσμών των αγροτικών περιοχών θα ήταν χρήσιμη για την αποφυγή διαφωνιών μεταξύ γειτόνων», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Φυσικά, οι τοπικές αρχές θα είναι αρμόδιες για τον ορισμό της «αγροτικής κληρονομιάς».

Στη Γαλλία, καταγράφονται τα τελευταία χρόνια σημαντικές κοινωνικές συγκρούσεις μεταξύ των παλαιών κατοίκων σε αγροτικές περιοχές και των νεοαφιχθέντων. Μια χαρακτηριστική περίπτωση ήταν η δικαστική διαμάχη με αφορμή τον κόκορα Μορίς, που οδηγήθηκε στο εδώλιο τον Ιούλιο του 2019 έπειτα από μήνυση των γειτόνων. Το δικαστήριο αποφάσισε να αθωώσει τον κόκορα από την κατηγορία της ηχορύπανσης και επέβαλε πρόστιμο 1.000 ευρώ στους καταγγέλλοντες.

Και μπορεί ο Μορίς να έχει πια πεθάνει, όμως ο Ζιρό θυμήθηκε τον κόκορα και χαρούμενος για τον νέο νόμο που πέρασε, έγραψε στο twitter, «μια μεταθανάτια νίκη για τον Μορίς τον κόκορα, το σύμβολο της αγροτικής ζωής!».