Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι ειδικοί σχετικά με τα νέα κρούσματα που εντοπίστηκαν στη χώρα και την έξαρση αυτών από γάμους στους οποίους υπήρχαν φαινόμενα μεγάλου συνωστισμού των καλεσμένων.

Πού εντοπίζονται τα 77 νέα κρούσματα – 28 μόνο στην Αττική

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), ανακοίνωσε την Δευτέρα (3/8) συνολικά 77 νέα κρούσματα της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα το τελευταίο 24ωρο, εκ των οποίων τα 8 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Επιπλέον, έχουμε 2 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 210 θανάτους συνολικά στη χώρα

Η γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων

– οκτώ (8) κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,
– δύο (2) εισαγόμενα κρούσματα, που προσήλθαν αυτοβούλως,
– εικοσιοκτώ (28) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής,
-εννιά (9) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Έβρου, όλα μέρος της συρροής που αφορά στο γάμο της Αλεξανδρούπολης.
-Δύο (2) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Ευβοίας.
-Ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Ευρυτανίας.
-Ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου Κρήτης.
-Επτά (7) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης, από τα οποία δύο (2) συνδεόμενα με τον γάμο της Θεσσαλονίκης.
-Τέσσερα (4) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Καβάλας.
-Πέντε (5) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Κέρκυρας.
-Τρία (3) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Κορινθίας.
-Δύο (2) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Κυκλάδων.
-Ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Λέσβου.
-Ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Μαγνησίας.
-Ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Πέλλας, το οποίο συνδέεται με τον γάμο στη Θεσσαλονίκη.
-Δύο (2) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Χανίων.

Τι συμβαίνει με την Αττική

Τα κρούσματα αρχίζουν και ξεπερνούν κάθε προηγούμενο στην Αττική όσον αφορά την ημερήσια καταμέτρηση, καθώς μετά τα 28 του τελευταίου εικοσιτετραώρου, το σύνολό τους είναι ανησυχητικό.

Τα κρούσματα βρίσκονται σε μια σταθερά αυξητική πορεία καθώς μετά τα 19 που ανακοινώθηκαν Σάββατο και Κυριακή, την Δευτέρα ήρθε νέα άνοδος με 28 κρούσματα, φτάνοντας ήδη τα 66 στο πρώτο τριήμερο του Αυγούστου.

Γάμοι – Εστίες υπερμετάδοσης του ιού

Τέσσερις γάμοι σε Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Αλεξανδρούπολη και Λάρισα αποδείχθηκαν εστίες υπερμετάδοσης του ιού αφού παρευρέθηκαν σε αυτούς πάνω από 100 καλεσμένοι.

Μετά την τελευταία έκτακτη ανακοίνωση του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, εισήχθη πλαφόν 100 ατόμων στους γάμους και στις κοινωνικές εκδηλώσεις.

Στη Θεσσαλονίκη, από το γάμο του Σαββάτου 25 Ιουλίου, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι πλέον 24, όπου θετικοί είναι ο γαμπρός, η νύφη και άλλα 22 άτομα.

H εκκλησία όπου τελέστηκε ο γάμος στη δυτική Θεσσαλονίκη είναι ανοιχτός υπαίθριος χώρος, ωστόσο, περίπου 40 από τους καλεσμένους μεταφέρθηκαν στο εσωτερικό του ναού γιατί μετά τον γάμο το ζευγάρι έκανε και τη βάφτιση του παιδιού του.

Παράλληλα, τα νοσοκομεία Παπαγεωργίου και Ιπποκράτειο της Θεσσαλονίκης έχουν προς εξέταση 200 δείγματα ύποπτα για κορωνοϊό χωρίς ωστόσο να αφορούν όλα τον γάμο.

Στις Σέρρες, όλοι οι καλεσμένοι που ήταν στον γάμο -που έγινε την Κυριακή- σε χωριό των Σερρών έχουν μπει σε καραντίνα. Σύμφωνα με τον νομίατρο Σερρών, ένας 30χρονος σερραϊκής καταγωγής βρέθηκε θετικός ενώ και άλλα 3 άτομα που εξετάστηκαν στην Αθήνα βρέθηκαν επίσης θετικά. 

Στην Αλεξανδρούπολη, εννέα άτομα βρέθηκαν θετικά μετά τον γάμο που έγινε στην Αλεξανδρούπολη το περασμένο Σάββατο. Αρχικά θετική στον ιό βρέθηκε μια καλεσμενη και στη συνέχεια ακολούθησε ιχνηλάτιση των επαφών της.

Είκοσι άτομα προσήλθαν χθες το βράδυ και σήμερα το πρωί, στο Νοσοκομείο για να δώσουν δείγματα με οκτώ εξ αυτών να έχουν βρεθεί θετικά στον ιό, όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ. Συγκεκριμένα, κρούσματα κορωνοϊού είναι ο γαμπρός, η νύφη, η κουμπάρα και καλεσμένοι μεταξύ των οποίων ένα παιδί 1,5 ετών.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με πληροφορίες ο συνολικός αριθμός των καλεσμένων ανέρχεται στους 250.

Στη Λάρισα, κινητοποίηση έχει σημάνει στις τοπικές υγειονομικές αρχές μετά τα τρία νέα κρούσματα κορωνοϊού – δύο άνδρες και μία γυναίκα – που εντοπίστηκαν στη Λάρισα τη Δευτέρα 3 Αυγούστου.

Ο συναγερμός έγκειται στο γεγονός ότι το ένα εκ των τριών κρουσμάτων ήταν καλεσμένος σε γάμο, ο οποίος τελέστηκε στην ευρύτερη περιοχή.