Γερμανοί αρμόδιοι που βρίσκονται σε συντονισμό με τη Λευκωσία, ξεκαθάρισαν πως μετά το «βέτο», το ενδεχόμενο των κυρώσεων είναι «μακρινό» σενάριο.


Όπως αναφέρει το δημοσίευμα της «Καθημερινής Κύπρου», οι Γερμανοί αξιωματούχοι διεμήνυσαν πως οι κυρώσεις δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα, αποτελούν όπως ανέφεραν μια αδιέξοδη στρατηγική, η οποία αντί να συμμορφώσει την Τουρκία, εντείνει τις προκλήσεις της και την οδηγεί σε πιο ακραίες θέσεις.

Το Βερολίνο έχει εδώ και καιρό ξεκαθαρίσει δια της στάσης του ότι θέλει μία θετική ατζέντα απέναντι στην Τουρκία. Ρόλο παίζει αναμφίβολα το γεγονός ότι οι δύο χώρες έχουν οικονομικές σχέσεις οι οποίες δεν θέλουν να διασαλευτούν. Τουλάχιστον από πλευράς Γερμανίας. Και αυτή η διασάλευση όπως σημειώνουν γίνεται με την επιμονή της Κύπρου για κυρώσεις.

Όμως πέραν των συμφερόντων της που θέλει να διασφαλιστούν, το Βερολίνο έχει την προσέγγιση πως οι κυρώσεις μέσω της συμπερίληψης ονομάτων και εταιρειών δεν έχει ουσία, πέραν της σημειολογίας και των συμβολισμών, ενώ σε ο,τι αφορά τις τομεακές κυρώσεις υποστηρίζουν πως αυτές, ενδεχομένως να έχουν αποτέλεσμα, όμως σε βάθος χρόνου και όχι τώρα.

Η Γερμανία έστειλε και το μήνυμα πως πολλές χώρες που δεν έχουν εκφραστεί δημοσίως, έχουν δυσαρεστηθεί με την στάση που τήρησε η Κύπρος την περασμένη Δευτέρα. Αυτό που σημειώνουν είναι πως η Λευκωσία θα πρέπει να δώσει πλέον έμφαση στο να επαναρχίσουν οι συνομιλίες αμέσως μετά τις «εκλογές» στα Κατεχόμενα, όπως άλλωστε εξήγγειλε και ο γ.γ των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες και όχι να εξαντλείται στην συμπερίληψη μερικών ονομάτων.

Οι κυρώσεις θεωρείται πως θα προκαλέσουν την ενίσχυση της τουρκικής προκλητικότητας, η οποία ενδεχομένως να μετουσιωθεί στο τραπέζι των συνομιλιών. Καθόλου τυχαία και η τηλεφωνική επικοινωνία της Άγκελα Μέρκελ, πριν το συμβούλιο εξωτερικών υποθέσεων, προτείνοντας στον Νίκο Αναστασιάδη να μεσολαβήσει ώστε να φύγει χωρίς τυμπανοκρουσίες το Γιαβούζ από την περιοχή. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε ζητήσει και την αποχώρηση του Μπαρμπαρός.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, δεν αποκλείεται λοιπόν το ζήτημα αποχώρησης Γιαβούζ (ίσως και του Μπαρμπαρός) να θεωρηθεί η διευθέτηση, ώστε η Κυπριακή Δημοκρατία να εγκρίνει τις κυρώσεις της Λευκορωσίας χωρίς διασύνδεση με κυρώσεις έναντι της Τουρκίας στη σύνοδο των 27 την ερχόμενη βδομάδα. Και αυτή ακριβώς η αποχώρηση να περάσει στο εσωτερικό ως το αποτέλεσμα της «διεκδικητικής» θέσης της Κύπρου.

Το θέμα του «βέτο» στη Σύνοδο των 27, φέρεται πάντως να απομακρύνεται. Και αυτό, όχι μόνο γιατί η Λευκωσία σύμφωνα με τον Ζοζέπ Μπορέλ είναι η μόνη που το στηρίζει, αλλά και δεδομένων των μεγάλων πιέσεων από τις υπόλοιπες χώρες. Καθόλου τυχαία τα ρεπορτάζ στον διεθνή τύπο, ότι η αξιοπιστία της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε διακυβεύεται, μετά και την «αποτυχία» έγκρισης των κυρώσεων έναντι της Λευκορωσίας. Ακόμα και των ρεπορτάζ που συνδέουν το «βέτο» της Κύπρου με τις καλές σχέσεις που διατηρεί με την Ρωσία η οποία ευνοεί το καθεστώς Λουκασένκο.