Η Γιουβέντους μετά τον Ρονάλντο! Ο Μάνος Σταραμόπουλος γράφει για τα οικονομικά σχέδια της Γιούβε | cristiano

Τα πράγματα είναι απλά: Η διοίκηση της Γιουβέντους τα πάει θαυμάσια, τόσο στο καμπιονάτο, καθώς η ομάδα της είναι επικεφαλής και μεγάλο φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου για 9ου συνεχόμενη φορά, όσο και στο Τσάμπιονς Λιγκ όπου έχει εξασφαλίσει την είσοδό της στην φάση των νοκ-άουτ αγώνων που ξεκινήσει τον Φεβρουάριο. Η «γηραιά κυρία»του Ιταλικού ποδοσφαίρου έχει μία απόσταση ασφαλείας 6 βαθμών από την δεύτερη Ατλέτικο Μαδρίτης και στο εναπομείναν ματς δεν κινδυνεύει να την χάσει.

Όμως η διοίκηση που προίσταται ο Αντρέα Ανιέλι έχει βάλει σε εφαρμογή ένα μεγαλόπνοο σχέδιο. Μία αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου ύψους 300 εκ. ευρώ,  ώστε να είναι έτοιμη για την επόμενη ημέρα που ο Κριστιάνο Ρονάλντο θα «κρεμάσει τα παπούτσια του» αλλά να προχωρήσει κι ακόμη παραπέρα…

Η Γιουβέντους έχει επισημοποιήσει μέσω της ιστοσελίδας της τους τρόπους με τους οποίους ο σύλλογος  θα πραγματοποιήσει αύξηση κεφαλαίου 300 εκατομμυρίων ευρώ. Τα νέα της αύξησης έχουν κάνει ήδη το γύρο του κόσμου, αλλά ο σύλλογος  ήθελε να καθορίσει τους τρόπους με τους οποίους θα φτάσει τα 300 εκατομμύρια.

Το 63,8% θα καλυφθεί από τον πλειοψηφικό μέτοχο Exxor, που αποτελεί κομμάτι της περιουσίας της οικογένειας Ανιέλι , ενώ το υπόλοιπο 36,2% θα καλυφθεί από την έκδοση νέων μετοχών του συλλόγου  που θα διατεθούν στην αγορά. Μάλιστα σε  περίπτωση μη πώλησης, θα καλυφθούν από τους συμβούλους της BNP Paribas, της  Γκόλντμαν Σάκς Ιντερνάσιοναλ, της  Mediobanca και της UniCredit Corporate & Investment Banking που έχουν μπει ως εγγυητές.

Πως θα μοιρασθούν οι μετοχές και τι  έχει συμβεί:

 Το Διοικητικό Συμβούλιο της Γιουβέντους  («Juventus» ή «Εταιρεία»), υπό την προεδρία του Αντρέα Ανιέλι , αποφάσισε να ασκήσει πλήρως το πληρεξούσιο – το ίδιο που δόθηκε, σύμφωνα με το άρθρο 2443 του Αστικού Κώδικα, από την Έκτακτη Γενική Συνέλευση των Μετόχων της 24ης Οκτωβρίου 2019 – το μετοχικό κεφάλαιο, σε διαιρεμένη μορφή, καθορίζοντας επίσης τους τελικούς όρους της αύξησης καθώς και το χρονοδιάγραμμα της προσφοράς δικαιωμάτων προαίρεσης των νέων μετοχών (η “Αύξηση Κεφαλαίου”).

 Η έναρξη της προσφοράς δικαιωμάτων προαίρεσης (η “Επιλογή Προσφοράς”) και οι όροι της προσφοράς υπόκεινται στην έκδοση των αδειών που απαιτούνται από την ισχύουσα νομοθεσία. Κατά την εκτέλεση της Αύξησης Κεφαλαίου, το ανώτατο όριο του Νόμου  322.485.328 οι νέες κοινές μετοχές της Γιουβέντους  (“Νέες Μετοχές”), χωρίς ονομαστική αξία εκφρασμένη με τα ίδια χαρακτηριστικά με τις συνήθεις μετοχές της Γιουβέντους  που βρίσκονται ήδη σε κυκλοφορία και με τακτική πώληση , προσφέρονται ως δικαίωμα επιλογής στους μετόχους της Εταιρείας που δικαιούνται βάση του Νόμου  8 Νέες μετοχές κάθε  25 μετοχές της Γιουβέντους ήδη κατέχουν . Με τιμή διάθεσης Ευρώ 0,93 για κάθε Νέα Μετοχή, να αποδίδονται σε Ευρώ 0,01 με μετοχικό κεφάλαιο και Ευρώ 0,92 με έκδοση μετοχών υπέρ το άρτιο.

 Συνεπώς, η αξία της προσφοράς στην επιλογή θα ανέλθει σε Ευρώ 299.911.355,04. Η τιμή εγγραφής των νέων μετοχών που υπόκεινται στην προσφορά επιλογής ενσωματώνει έκπτωση περίπου 29,01% σε σχέση με τη θεωρητική τιμή ex-law (Θεωρητική Ex Right Price ή TERP) των κοινών μετοχών της Γιουβέντους. Υπολογιζόμενη ,  σύμφωνα με τις τρέχουσες μεθοδολογίες, βάσει των επίσημη τιμή κλεισίματος (στο χρηματιστήριο) της 26ης Νοεμβρίου 2019.

Αναφορικά με το ημερολόγιο της προσφοράς επιλογής, με την επιφύλαξη της εξουσιοδότησης για δημοσίευση του ενημερωτικού δελτίου (όπως ορίζεται παρακάτω) από την Consob, προβλέπεται ότι:

· Τα δικαιώματα προαίρεσης για την εγγραφή των νεοεκδομένων κοινών μετοχών της Γιουβέντους  (“Δικαιώματα Προαίρεσης”) μπορούν να ασκηθούν, με ποινή καταπίεσης, από τις 2 Δεκεμβρίου 2019 έως τις 18 Δεκεμβρίου 2019 (συμπεριλαμβανομένων των ακραίων).

· Και τα Δικαιώματα Προαίρεσης μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης στην Αγορά Ηλεκτρονικών Μετοχών, η οποία διοργανώνεται και διαχειρίζεται η Borsa Italiana S.p.A. (“MTA”- Χρηματιστήριο ), από τις 2 Δεκεμβρίου 2019 έως τις 12 Δεκεμβρίου 2019 (περιλαμβάνονται οι λεπτομέρειες).

 Η έναρξη της Προαιρετικής Προσφοράς, καθώς και οι τελικοί όροι έκδοσης των Νέων Μετοχών και το ημερολόγιο που αναφέρεται ανωτέρω, υπόκεινται στην αποδέσμευση από την Consob της διάταξης που εγκρίνει το χαρτί  εγγραφής, του ενημερωτικού σημειώματος για τα χρηματοοικονομικά μέσα και του Περίληψη (από κοινού, το “Ενημερωτικό Δελτίο”) σχετικά με την Προσφορά στο πλαίσιο της επιλογής και την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση στην Αγορά Ηλεκτρονικών Μεριδίων, που διοργανώνεται και διαχειρίζεται η Borsa Italiana SpA (“MTA”- Χρηματιστήριο ) των νέων μετοχών της Γιουβέντους .

Ο μέτοχος EXOR N.V. έχει προβεί στην αμετάκλητη και άνευ όρων δέσμευση για την εγγραφή του μεριδίου που αφορά στην αύξηση κεφαλαίου (ίσο με περίπου 63,8%), έναντι αξίας περίπου 191,2 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται επίσης ότι, ως αποτέλεσμα της  συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου, υπογράφηκε η σύμβαση εγγύησης .

Ο νέος Ρονάλντο

Από καθαρά αγωνιστικής πλευράς τώρα, η διοίκηση της Γιουβέντους δεν κάθεται με «σταυρωμένα τα χέρια». Ξέρει πολύ καλά πως σύντομα θα έρθει η ώρα να αντικαταστήσει τον Κριστιάνο Ρονάλντο ο οποίος σύντομα θα φτάσει το 35ο έτος της ηλικίας του και τα περιθώρια για να συνεχίσει σε τόσο υψηλό επίπεδο- ασχέτως του συμβολαίου του- δεν θα είναι τα ίδια. Οπότε ήδη έχει ξεκινήσει ενέργειες για να βρει τον διάδοχό του. Μάλιστα δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν πως αυτός θα πρέπει να είναι ο συμπατριώτης του, επιθετικός της Ατλέτικο Μαδρίτης, Ζοάο Φέλιξ, ο οποίος διαθέτει αρκετά από τα χαρακτηριστικά του. Άλλοι κάνουν λόγο για επιστροφή του γάλλου μέσου, Πολ Πογκμπά ο οποίος δεν είναι ικανοποιημένος στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ καθώς θεωρεί ότι η αγγλική ομάδα δεν έχει τα φόντα για διεκδικήσει μεγάλο ευρωπαικό τίτλο, όπως παλαιότερα. Ο 21χρονος, αριστεροπόδαρος Ισπανός κεντρικός αμυντικός, Κάρλες Αλενά ο οποίος έχει εκφράσει την επιθυμία να αποχωρήσει από την Μπαρσελόνα το καλοκαίρι και ήδη αποτελεί μετεγγραφικό στόχο αρκετών ευρωπαικών συλλόγων. Ο Ισπανός μεσοεπιθετικός της Ρεάλ Μαδρίτης, Ίσκο είναι πάντα μέσα στους στόχους της. Επίσης παρακολουθεί με ενδιαφέρον τον 17χρονο ακραίο επιθετικό της Παλμέιρας, Γκαμπριέλ Βερόν που εντυπωσίασε στο πρόσφατο Παγκόσμιο κύπελλο -17 .  Και βεβαίως κανείς δεν θέλει να ακούει πλέον για πιθανή παραχώρηση του μικρόσωμου αργεντινού μεσοεπιθετικού, Πάουλο Ντιμπάλα ο οποίος ξεδιπλώνει συνεχώς το πηγαίο του ταλέντο, με πρόσφατο το εκπληκτικό γκολ που σημείωσε κατά της Ατλέτικο Μαδρίτης (συνηγόρησε άθελά του φυσικά και ο Σλοβένος τερματοφύλακας, Γιαν Ομπλάκ) για τους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ… 

Μάνος ΣταραμόπουλοςΔημοσιογράφος – Αναλυτής διεθνούς ποδοσφαίρου και υποθέσεων

Μέλος επιτροπής ποδοσφαίρου AIPS και Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στατιστικής IFFHSΑνταποκριτής: France Football, A Bola, Discoveryfootball. com , Mundo Deportivo