Η Google σήμερα τιμάει τον δημιουργό κινουμένων σχεδίων Yoram Gross

Ένα εξαιρετικό Doodle ετοίμασε τη σημερινή ημέρα η Google, τιμώντας τα 95α γενέθλια του σπουδαίου δημιουργού κινουμένων σχεδίων αλλά και σκηνοθέτη, σεναριογράφου, παραγωγού Yoram Gross. O Πολωνός καλλιτέχνης γεννήθηκε σαν σήμερα 1926 σε μια εβραϊκή οικογένεια της Κρακοβίας.

Η Google σήμερα τιμάει τον δημιουργό κινουμένων σχεδίων Yoram Gross | yoram gross doodle google 750x344 1

Η ιστορία του Yoram Gross συγκινεί καθώς αποτελεί επιζώντα του Ολοκαυτώματος, την μελανής αυτής σελίδας της ιστορίας που όμως όχι μόνο επιβίωσε αλλά και συνείσφερε πολλά στην τέχνη. Κατάφερε να βγει ζωντανός από το Ολοκαύτωμα για να εμπνευστεί και να δώσει «ζωή» σε κάποια από τα πιο εμβληματικά σκίτσα της Αυστραλίας.

Στη του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου, μετά την κατάρρευση του πολωνικού κινηματογράφου, ο Gross εργάστηκε ως βοηθός στην πρώτη του ταινία το 1947.

Το 1950, μετακομίζει στο Ισραήλ όπου η ανεξάρτητη κινηματογραφική δουλειά του έγινε γνωστή και εξαιρετικά δημοφιλής παγκοσμίως και ιδιαίτερα στην Αυστραλία. Αυτός ήταν και ο λόγος που μετανάστευσε εκεί με τη σύζυγό του Σάντρα, το 1968.

Η Google σήμερα τιμάει τον δημιουργό κινουμένων σχεδίων Yoram Gross | yoram gross

Το 1977, την ταινία μεγάλου μήκους κινουμένων σχεδίων «Dot And The Kangaroo», η οποία είχε τεράστια απήχηση.

Με την εταιρεία παραγωγής που ίδρυσε, την Yoram Gross Film Studios έκανε μεγάλες επιτυχίες στον κόσμο των κινουμένων σχεδίων, που προβλήθηκαν σε περισσότερες από 70 χώρες, με τα έργα του να γίνονται γνωστά σε όλο τον κόσμο.

Ο Yoram Gross απεβίωσε στις 21 Σεπτεμβρίου του 2015, σε ηλικία 88 ετών, και για το σημαντικό του καλλιτεχνικό έργο τον τιμά με doodle σήμερα Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2021 η Google.