Η επονομαζόμενη «γυναίκα νυχτερίδα» της Κίνας ισχυρίστηκε το Σάββατο ότι νέες δοκιμές δείχνουν ότι ο κορωνοϊός δεν προήλθε από το Ινστιτούτο Ιολογίας της στη Γουχάν.

Η Σι Τζιανγκλί, η οποία είναι αναπληρώτρια διευθύντρια του Ινστιτούτου Ιολογίας της Γουχάν και διάσημη για τη δουλειά της πάνω στον ιό, ανέφερε ότι οι δοκιμές σε μολυσμένους εργάτες από τη νοτιοδυτική Κίνα δείχνουν ότι κανένα από τα άτομα δεν είχε μολυνθεί με COVID-19, μετέδωσε η South China Morning το Σάββατο. 

Τα νέα τεστ έγιναν σε δείγματα αίματος που ελήφθησαν πριν από οκτώ χρόνια από ανθρακωρύχους που είχαν αρρωστήσει μετά από εργασίες σε σπήλαια με νυχτερίδες.

Τα ευρήματά της δημοσιεύθηκαν αυτήν την εβδομάδα και έρχονται να προστεθούν σε ένα paper της που δημοσιεύθηκε τον Φεβρουάριο στο επιστημονικό περιοδικό Nature, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Μια κινεζική ομάδα επιστημόνων έχει αναλύσει πώς βρήκαν έναν ιό νυχτερίδας με πολλές ομοιότητες με το Sars-CoV-2.  Φωτογραφία: Shutterstock

Γνωστή ως η «γυναίκα νυχτερίδα» της Κίνας για την έρευνά της πάνω στους κορωνοϊούς στα ζώα, η Σι διαπίστωσε ότι οι γενετικές ιδιότητες των ιών στους οποίους εργάστηκε δεν έμοιαζαν με αυτές του κορονοϊού που εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο.

Το Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν  έχει γίνει αντικείμενο αβάσιμων θεωριών, συμπεριλαμβανομένων ισχυρισμών ότι ο κορονοϊός παρήχθη στο εργαστήριό της ως βιολογικό όπλο που είχε διαρρεύσει.

Τον Μάιο, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ήρθε σε κόντρα με τις δικές του υπηρεσίες πληροφοριών, υποστηρίζοντας ότι ο κορωνοϊός προέρχεται από κινεζικό εργαστήριο.