Τέσσερις κρίσιμες ημερομηνίες πρέπει να γνωρίζουν οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα για να «ανταπεξέλθουν» στα νέα δεδομένα που έχει φέρει ο κορωνοϊός.

Η τηλεργασία, το πρόγραμμα Συν- Εργασία και η μηνιαία ειδική αποζημίωση των 534 ευρώ αποτελούν τις βασικές ρυθμίσεις που έχουν μπει σε εφαρμογή για να ενισχυθούν επιχειρήσεις και εργαζόμενοι. Μάλιστα ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο περαιτέρω επέκτασης αυτών των μέτρων  σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της πανδημίας. 

Αναλυτικά το χρονοδιάγραμμα διαμορφώνεται ως εξής:  

-Μέχρι τις 4 Οκτωβρίου ισχύει η υποχρεωτική  τηλεργασία για το 40% των εργαζομένων στις επιχειρήσεις της Αττικής (που αυτή τη στιγμή έχει και το μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων). Ωστόσο ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο επέκτασης του συγκεκριμένου μέτρου είτε χρονικά είτε γεωγραφικά. 

-Μέχρι το τέλος του  Οκτωβρίου ισχύει η αποζημίωση ειδικού σκοπού στις περιπτώσεις αναστολών συμβάσεων. Η πορεία του κορωνοϊού αναμένεται  να οδηγήσει σε περαιτέρω επέκταση του μέτρου. Το ποσό διαμορφώνεται στα 534 ευρώ αν πρόκειται για μηνιαία αναστολή σύμβασης, ενώ σε περίπτωση μικρότερης διάρκειας οι εργαζόμενοι παίρνουν το τμήμα του ποσού που αναλογεί στις ημέρες δουλειάς.

-Μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου παραμένει σε εφαρμογή το πρόγραμμα Συν- Εργασία. Ειδικότερα επιχειρήσεις  που έχουν υποστεί μείωση τζίρου (προβλέπονται συγκεκριμένες προϋποθέσεις) μπορούν να περιορίσουν το χρόνο εργασίας με αντίστοιχη περικοπή του καταβαλλόμενου  μισθού. Το κράτος καλύπτει το 60% της περικοπής του μισθού (ποσοστό που φτάνει το 100% για τους χαμηλόμισθους) και τις ασφαλιστικές εισφορές σε ποσοστό 100%

-Μέχρι το τέλος του χρόνου μπορούν να μπουν σε αναστολή οι ευπαθείς ομάδες εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα. Η δυνατότητα αυτή παρέχεται εφόσον δεν είναι εφικτή για τη θέση εργασίας τους η εξ αποστάσεως απασχόληση ή η δουλειά back office. Σε  νέα ΚΥΑ που υπέγραψε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης καθορίζονται  οι υποχρεώσεις του εργοδότη για την προστασία της υγείας των ευάλωτων εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα. Όσοι εργαζόμενοι μπουν σε αναστολή δικαιούνται μηνιαία ειδική αποζημίωση 534 ευρώ.