Η Άννα Διαμαντοπούλου είναι ένα πρόσωπο που «ανάβει φωτιές». Είχε πάντα τους φανατικούς οπαδούς της αλλά και τους φανατικούς αρνητές της. Η απόφαση του Έλληνα πρωθυπουργού να είναι η ελληνική υποψηφιότητα για τη θέση της γενικής γραμματέως του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) τάραξε τα νερά στην πολιτική σκηνή, αλλά για όσους γνώριζαν πρόσωπα και πράγματα, δεν εξέπληξε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τότε που ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης διατηρούσε επαφές και επικοινωνία με την κ. Διαμαντοπούλου. Μάλιστα, δεν έκρυβε σε συνομιλητές του την εκτίμηση που έτρεφε για το πρόσωπό της και την πολυδιάστατη επιστημονική της κατάρτιση.

Οι σκέψεις, τότε, του πρωθυπουργού ήταν η Άννα Διαμαντοπούλου να αξιοποιηθεί σε μία υπουργική θέση.

Η Άννα Διαμαντοπούλου, άλλωστε, αν και κορυφαία υπουργός των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, είχε αποχωρήσει από το κόμμα από το Μάιο του 2013 και είχε ιδρύσει το think tank (δεξαμενή σκέψης) «Δίκτυο για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη», με το οποίο παρέμβαινε στην πολιτική ζωή, ενώ το 2017  είχε ιδρύσει τον πολιτικό φορέα «Ώρα Αποφάσεων».

Ωστόσο, επίσημα ποτέ δεν υπήρξε προσχώρηση της Άννας Διαμαντοπούλου στο κόμμα της Συγγρού, ενώ τελικά δεν ευοδώθηκε και η λήψη μίας θέσης στο υπουργικό συμβούλιο, εν αντιθέσει με άλλα πρόσωπα, όπως του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Πάντως, η «καλή χημεία» μεταξύ Μητσοτάκη και Διαμαντοπούλου αντικατοπτριζόταν και στη μεταπήδηση στενών της συνεργατών από το «Δίκτυο» στο επιτελείο της Νέας Δημοκρατίας, όπως του Γιάννη Μαστρογεωργίου, που θεωρείτο άνθρωπος της Άννας Διαμαντοπούλου, ο οποίος όταν η Ν.Δ. ήταν αξιωματική αντιπολίτευση ανέλαβε πρώτα, τον Ιούνιο του 2018, διευθυντής του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής και μετά αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου. Τώρα είναι γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.

Από τότε, πολλές φορές το όνομά της είχε παίξει σε δημοσιεύματα για διάφορες θέσεις όπως και ότι μπορούσε να προταθεί για Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Μετά από όλα αυτά, ξαφνικά προέκυψε η υποψηφιότητα για τον ΟΟΣΑ, που μέσα στην εβδομάδα ανακοινώθηκε επίσημα από τον πρωθυπουργό σε μία συνάντηση των δύο στο Μέγαρο Μαξίμου.

Πώς προέκυψε το χρίσμα

Αν και η ανακοίνωση έγινε τώρα, η απόφαση για την υποψηφιότητά της είχε κλειδώσει ένα μήνα πριν.

Το έναυσμα το έδωσε η ίδια η Άννα Διαμαντοπούλου. Η πρώην επίτροπος της Ε.Ε., που διατηρεί επαφές και επικοινωνία με τον ευρωπαϊκό χώρο, πληροφορήθηκε την πρόθεση του γενικού γραμματέα του ΟΟΣΑ κ. Γκουρία να αποχωρήσει από την ηγεσία του Οργανισμού αφού έχει σε αυτόν τρεις διαδοχικές θητείες.

Επικοινώνησε έτσι με το Μέγαρο Μαξίμου και μετέφερε την επιθυμία της να είναι υποψήφια για τη διαδοχή του.

Πρόκειται για μία θέση στην οποία κάποιος εκλέγεται. Έχει συγκεκριμένες προδιαγραφές, απαιτήσεις και κριτήρια, τα οποία η Άννα Διαμαντοπούλου πληρούσε. Στο Μέγαρο Μαξίμου τα συνυπολόγισαν όλα, καθώς και το γεγονός ότι θα είναι μία γυναικεία υποψηφιότητα, αφού σε πολλούς διεθνείς Οργανισμούς τα ηνία έχουν γυναίκες, και θεώρησαν ότι η υποψηφιότητά της είναι ισχυρή. Έτσι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε θετική απάντηση αλλά και τη στήριξή του στον προεκλογικό της αγώνα. Είναι πρώτη φορά που η Ελλάδα διεκδικεί την ηγεσία αυτού του σημαντικού διεθνούς Οργανισμού. Αν, μάλιστα, η Άννα Διαμαντοπούλου καταφέρει να εκλεγεί, τότε αυτό θα είναι αναβάθμιση της ίδιας της χώρας στα διεθνή κέντρα λήψης αποφάσεων. Οι δείκτες και οι μεταρρυθμίσεις του ΟΟΣΑ επηρεάζουν τη δημοσιονομική ικανότητα μίας χώρας.

Οι υποψηφιότητες για τον ΟΟΣΑ πρέπει να κατατεθούν έως τις 30 Οκτωβρίου, και, σύμφωνα με πληροφορίες, οι υποψήφιοι αναμένεται να είναι οκτώ. Η απόφαση λαμβάνεται ουσιαστικά από τις κυβερνήσεις των χωρών που συμμετέχουν στον Οργανισμό και δίνουν σχετικές κατευθύνσεις στους 37 μόνιμους αντιπροσώπους οι οποίοι απαρτίζουν το εκλεκτορικό σώμα.

Οι «φωτιές» που άναψε η ανακοίνωση

Στον υπερκομματικό χαρακτήρα της υποψηφιότητας Διαμαντοπούλου εστίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Παρ’ όλα αυτά, η επιλογή του προκάλεσε ντόμινο αντιδράσεων, με την αξιωματική αντιπολίτευση να βλέπει υπόγειες διασυνδέσεις με το Κίνημα Αλλαγής, προσπάθεια διείσδυσης του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κεντροαριστερά αλλά και ενδοκομματικά «καρφιά» στο Κίνημα Αλλαγής με μία ανάρτηση του Ανδρέα Λοβέρδου ο οποίος σημείωσε στο twitter:

«Η Άννα προτείνεται από τον Κυριάκο για Γ.Γ. του ΟΟΣΑ. Τελικά συγκυβερνάμε με τη Ν.Δ., αλλά με ευθύνη κάποιων δεν το ξέρουμε».

Από την άλλη, η κομματική βάση της Νέας Δημοκρατίας δεν είδε με καλό μάτι την υποψηφιότητα της κ. Διαμαντοπούλου, θεωρώντας ότι αξιόλογα στελέχη υπάρχουν και στη δεξιά παράταξη που θα μπορούσαν να είναι υποψήφια. Πάντως, η Άννα Διαμαντοπούλου δεν ήταν ποτέ από τα συμπαθή πρόσωπα που έκαναν «γκελ» στον κόσμο της Νέας Δημοκρατίας. Ίσως αυτό αποτέλεσε «φρένο» και για κάποια αξιοποίησή της στο κυβερνητικό σχήμα.

Πάντως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν σαφής για τη σημασία της υποψηφιότητάς της:

«Ο ρόλος των διεθνών Οργανισμών αποκτά κρίσιμη διάσταση. Πολύ περισσότερο όταν μιλάμε για τον ΟΟΣΑ, τον κατεξοχήν φορέα για τη συνεργασία των κρατών με στόχο την ειρήνη και την κοινή ανάπτυξη».

Η Άννα Διαμαντοπούλου σηματοδοτεί την σύγχρονη Ελληνίδα της προόδου και του κόσμου. Με γνώσεις, κύρος και εμβέλεια, που ξεπερνούν τα εθνικά μας σύνορα. Είναι, λοιπόν, η πιο κατάλληλη υποψήφια για το αξίωμα». Η ίδια η Άννα Διαμαντοπούλου τόνισε ότι είναι τιμή και ευθύνη η ανακοίνωση του πρωθυπουργού, αλλά εξήγησε ότι «κυρίως είναι ένα παράθυρο ευκαιρίας στην εξωστρεφή δυνατότητα της χώρας. Και μόνη η πορεία της διεκδίκησης της ηγεσίας ενός σημαντικού διεθνούς Οργανισμού αξίζει την οργανωμένη κοινή μας προσπάθεια. Είναι μία σπουδαία ευκαιρία για την προβολή των θετικών μας πεπραγμένων».

Από την έντυπη έκδοση της «Βραδυνής της Κυριακής»