Ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου, Ιμπραήμ Καλίν, τόνισε πως η Τουρκία είναι έτοιμη για διάλογο με την Ελλάδα, μια μέρα μετά τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ειδικότερα, ο Τούρκος αξιωματούχος, σχολιάζοντας το κείμενο της Συνόδου, επεσήμανε πως οι ηγέτες της ΕΕ πρέπει να καταλάβουν πόσο σημαντικές είναι σε στρατηγικό επίπεδο οι ευρωτουρκικές σχέσεις και δεν πρέπει να μπει κανένα είδος «μπλόκου» σε αυτές.

Παράλληλα, κάλεσε την ΕΕ να εγκαταλείψει την «άδικη στάση» σε βάρος των Τουρκοκυπρίων, ενώ δεν πρέπει να αγνοούνται οι πραγματικότητες στο νησί, για την επίτευξη μιας δίκαιης και μόνιμης λύσης στο Κυπριακό.

Μάλιστα, η Τουρκία θα συνεχίσει να πολεμά για τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων και θα εξακολουθήσει να είναι εποικοδομητική για την λύση των προβλημάτων.

Επανέλαβε μάλιστα πως η χώρα του είναι είναι έτοιμη για διερευνητικές συνομιλίες με την Ελλάδα και θέλει να αναπτύξει μια «πραγματική, εταιρική σχέση», η οποία θα βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό, ενώ επιδιώκει την επίλυση των ζητημάτων σε ένα πλαίσιο διαλόγου που βασίζεται σε σχέσεις εμπιστοσύνης.