«Η παραπληροφόρηση που κοινοποιείται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχει σοβαρό αντίκτυπο», τόνισε η Κιμ Καρντάσιαν χθες.

Τόσο η ίδια όσο και πολλοί ακόμα celebrities, όπως οι Λεονάρντο Ντι Κάπριο, Τζένιφερ Λόρενς και Κέιτι Πέρι είπαν ότι θα «παγώσουν» τους λογαριασμούς τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τη διάδοση «μίσους,  προπαγάνδας και παραπληροφόρησης».

Η κίνηση αυτή αποτελεί μέρος της εκστρατείας #StopHateforProfit που οργανώθηκε από ακτιβιστές πολιτικών δικαιωμάτων. Οι διοργανωτές της καμπάνιας που άρχισε τον Ιούνιο κατηγορούν το Facebook και το Instagram ότι δεν κάνουν ό,τι έπρεπε για να σταματήσουν τη ρητορική μίσους και την παραπληροφόρηση.

Οι διάσημοι θα σταματήσουν οποιαδήποτε δραστηριότητα στους λογαριασμούς τους για 24 ώρες την Τετάρτη.  

«Δεν μπορώ να σιωπήσω, ενώ αυτές οι πλατφόρμες συνεχίζουν να επιτρέπουν τη διάδοση μίσους, προπαγάνδας και παραπληροφόρησης, που δημιουργήθηκαν από ομάδες για να σπείρουν τη διχόνοια και να διχάσουν την Αμερική.

Η παραπληροφόρηση έχει σοβαρό αντίκτυπο στις εκλογές μας και υπονομεύει τη δημοκρατία μας», πρόσθεσε στο μήνυμά της η Καρντάσιαν.

«Δεν μπορώ να μείνω αδρανής ενώ αυτές οι πλατφόρμες κλείνουν τα μάτια σε ομάδες και δημοσιεύσεις που διαδίδουν μίσος και παραπληροφόρηση», έγραψε η Κέιτι Πέρι στο Instagram.

Ο Άστον Κούτσερ, ο οποίος έχει εκατομμύρια ακολούθους και συμμετέχει επίσης στο μποϊκοτάζ, είπε ότι «αυτά τα εργαλεία δεν κατασκευάστηκαν για τη διάδοση του μίσους και της βίας».

Πάντως, τον Ιούνιο, το Facebook είπε ότι θα χαρακτηρίσει ως δυνητικά επιβλαβείς ή παραπλανητικές τις αναρτήσεις που είναι αμφιλεγόμενες για την αξία των ειδήσεών τους.

Ο ιδρυτής Μαρκ Ζούκερμπεργκ τόνισε ότι θα απαγορεύσει διαφημίσεις που περιέχουν ισχυρισμούς «ότι άτομα συγκεκριμένης φυλής, εθνικότητας, καταγωγής, θρησκείας, σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας φύλου ή καθεστώτος μετανάστευσης» αποτελούν απειλή για άλλους.  

Αλλά η εκστρατεία #StopHateforProfit ζήτησε να γίνουν περισσότερα και στη συνέχεια περισσότερες από 90 εταιρείες σταμάτησαν τη διαφήμιση προς υποστήριξη των προσπαθειών της.