Με το τηλεσκόπιο σφαιρικού ραδιοτηλεσκοπίου Aperture Spherical της Κίνας (FAST), γνωστό και ως «Μάτι του Ουρανού», οι αστρονόμοι της υποστηρίζουν ότι η χώρα πλέον αποτελεί τον νέο ηγέτη στην αναζήτηση εξωγήινης ζωής.

Παραδοσιακά, η έρευνα του SETI (Ινστιτούτο Αναζήτησης Εξωγήινης Νοημοσύνης), ήταν σε μεγάλο βαθμό το μεγάλο όπλο της δυτικής επιδίωξης για αναζήτηση ζωής σε άλλους πλανήτες. Αλλά με την λειτουργία του FAST αυξάνονται πλέον οι πιθανότητες να υπάρξει επαφή με εξωγήινους πολιτισμούς.

Μεταβαλλόμενο Τοπίο

Για ορισμένους, όπως ο επιστημονικός συγγραφέας Michael Michaud, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η Κίνα θα εμφανιστεί ως ηγέτης της αναζήτησης εξωγήινης ζωής, δεδομένου του μοναδικού ενδιαφέροντος που δείχνει η κυβέρνησή της αλλά και για τα χρήματα που προτίθεται να δαπανήσει για έργα αντίστοιχα του FAST.

«Τα περισσότερα επιστημονικά πεδία κυριαρχούνταν από Αμερικανούς και άλλους Δυτικούς από το τέλος του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου. Η Κίνα πλησιάζει τώρα, και σε ορισμένους τομείς ξεπερνά τα δυτικά επιτεύγματα», δήλωσε ο Michaud στο Space.com . «Ήδη η Κίνα διαθέτει τους πόρους για να γίνει το κορυφαίο έθνος στον κόσμο σε διάφορους τομείς της επιστημονικής έρευνας και της τεχνολογικής ανάπτυξης», συμπλήρωσε.

Το τηλεσκόπιο βρίσκεται σε μία πολύ απομονωμένη τοποθεσία της νοτιοδυτικής Κίνας, σε μία έκταση με μέγεθος 30 ποδοσφαιρικών γηπέδων, κάτι που έχει φέρει δυσκολίες στη στελέχωσή του με επιστημονικό και τεχνικό δυναμικό.

Το 500 μέτρων «πιάτο» του αποτελείται από 4.450 επιμέρους πάνελ αλουμινίου. Αν και έχει μικρότερη ανάλυση σε σχέση με τις μεγάλες διατάξεις των ραδιοτηλεσκοπίων (που συνδυάζουν περισσότερα από ένα «πιάτα»), είναι μοναδικό σε ευαισθησία για τα δεδομένα της ραδιοαστρονομίας διεθνώς.

Την ευθύνη λειτουργίας του FAST έχουν τα Εθνικά Αστρονομικά Παρατηρητήρια της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών. Η χρηματοδότησή του έγινε αποκλειστικά από την κινεζική κυβέρνηση.

Αγώνας για πολλούς παίκτες

Ενώ η ηγεσία της Κίνας αλλάζει τη δυναμική του διεθνούς κυνηγιού για εξωγήινους, εμπειρογνώμονες στον τομέα το βλέπουν ως περισσότερο ευκαιρία συνεργασίας παρά ως θέμα εθνικής υπερηφάνειας.

«Όποιος ελπίζει για επανάληψη του διαστημικού αγώνα της δεκαετίας του 1960 μεταξύ της Σοβιετικής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών στη σημερινή διεθνή σκηνή θα απογοητευτεί», δήλωσε ο Douglas Vakoch, πρόεδρος της εξωγήινης ερευνητικής ομάδας METI International, στο Space.com . “Στον SETI, η διεθνής συνεργασία κερδίζει τον ανταγωνισμό.”