Η Κίνα ενεργοποίησε για πρώτη φορά με επιτυχία τον αντιδραστήρα πυρηνικής σύντηξης που είναι γνωστός ως «τεχνητός ήλιος», σύμφωνα με τοπικά κρατικά ΜΜΕ, σηματοδοτώντας έτσι μια μεγάλη πρόοδο στις ερευνητικές δυνατότητες της χώρας για την πυρηνική ενέργεια.

Ο αντιδραστήρας HL-2M Tokamak, είναι η μεγαλύτερη και πιο προηγμένη συσκευή πυρηνικής σύντηξης της Κίνας, ενώ επιστήμονες εκτιμούν πως η συσκευή αυτή, μπορεί δυνητικά να ξεκλειδώσει τεράστιες ποσότητες καθαρής ενέργειας, εφόσον αξιοποιηθεί σωστά και στο έπακρο.

Χρησιμοποιεί ένα ισχυρό μαγνητικό πεδίο για την τήξη του ζεστού πλάσματος και μπορεί να φτάσει σε θερμοκρασία άνω των 150 εκατομμυρίων βαθμών Κελσίου, περίπου δέκα φορές περισσότερη από την θερμοκρασία του Ηλίου!

RT

Ο «τεχνητός Ήλιος» βρίσκεται στην νοτιοδυτική επαρχία Σιτσουάν και ολοκληρώθηκε στα τέλη του περασμένου έτους και δεν αποτελεί απλά έναν τρόπο για την επίλυση στρατηγικών ενεργειακών αναγκών της Κίνας, αλλά έχει επίσης μεγάλη σημασία για την μελλοντική αειφόρο ανάπτυξή της, ενώ παράλληλα εκτιμάται πως θα ενισχύσει και την εθνική οικονομία.

Κινέζοι επιστήμονες εργάζονται για την ανάπτυξη μικρότερων εκδόσεων του πυρηνικού αντιδραστήρα από το 2006, ενώ σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν τη συσκευή σε συνεργασία με επιστήμονες που εργάζονται στο International Thermonuclear Experimental Reactor, το μεγαλύτερο ερευνητικό έργο πυρηνικής σύντηξης στον κόσμο με έδρα την Γαλλία, που αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2025

ITER - Wikipedia
Φυτογραφία από το International Thermonuclear Experimental Reactor της Γαλλίας

Η σύντηξη θεωρείται το «Άγιο Δισκοπότηρο» της ενέργειας και είναι αυτό που τροφοδοτεί τον Ήλιο μας. Συγχωνεύει τους ατομικούς πυρήνες για να δημιουργήσει τεράστιες ποσότητες ενέργειας, το αντίθετο δηλαδή με την διαδικασίας της σχάσης που χρησιμοποιείται σε ατομικά όπλα και πυρηνικούς σταθμούς παραγωγής ενέργειας.

Σε αντίθεση με την σχάση, η σύντηξη δεν εκπέμπει βλαβερά αέρια που ενισχύουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, και ταυτόχρονα ενέχει μικρότερο κίνδυνο ατυχημάτων.

Ωστόσο η επίτευξη σύντηξης είναι μια εξαιρετικά δύσκολη διαδικασία, όσο και απαγορευτικά δαπανηρή, αφού το συνολικό κόστος εκτιμάται σε 52,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε ετήσια βάση, που μόνο ελάχιστες ανεπτυγμένες χώρες μπορούν να αντέξουν.

RT