Έρευνα, την οποία αποκαλείται ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Γουάνγκ Γι, υποστηρίζει πως ο κορωνοϊός προκλήθηκε από μια σειρά ξεχωριστών εστιών σε πολλά μέρη σε όλο τον κόσμο.

Ο Γουάνγκ Γι είπε πως το Πεκίνο ξεκίνησε μια επιδημιολογική έρευνα αμέσως μετά την ανακάλυψη του ιού COVID-19 και πρόσθεσε ότι η Κίνα ήταν η πρώτη χώρα που ανέφερε περιστατικά μόλυνσης από κορωνοϊό σε ανθρώπους και σημείωσε ότι το Πεκίνο ξεκίνησε αμέσως προσπάθειες για τον εντοπισμό του παθογόνου ιού και τη δημοσιοποίηση των πληροφοριών.

Τόνισε επίσης ότι η χώρα έπρεπε να «διεξάγει πόλεμο» όχι μόνο ενάντια στον ιό, αλλά και στη διάδοση ψευδών πληροφοριών σχετικά με την ασθένεια και την προέλευσή της.

O υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Γουάνγκ Γι

«Βρισκόμασταν στην πρώτη γραμμή της καταπολέμησης της παραπληροφόρησης, της ανατροπής των προσπαθειών πολιτικοποίησης και του στιγματισμού. Ήμασταν αποφασισμένοι να διασφαλίσουμε ότι η αντικειμενική αφήγηση και η συλλογική μνήμη της μάχης ενάντια στην πανδημία δεν θα διαστρεβλώνονταν από ψέματα» δήλωσε ο Γουάνγκ Γι.

Τον Δεκέμβριο του 2019, η Κίνα ήταν η πρώτη χώρα που ανέφερε τη μετάλλαξη ενός κορωνοϊού που προσέβαλε προηγουμένως μόνο ζώα. Ωστόσο, το Πεκίνο αρνήθηκε έντονα τις κατηγορίες του Τραμπ ότι ο ιός δημιουργήθηκε τεχνητά σε κινεζικό εργαστήριο.

Το Πεκίνο αρνήθηκε επίσης τους υπαινιγμούς του Τραμπ ότι υποβίβασε σκόπιμα το μέγεθος της επιδημίας οδηγώντας στη διάδοση της νόσου σε όλο τον κόσμο.