Πολιτική

Η κίνηση ματ Μητσοτάκη και το «γαλλικό» κλειδί των εξελίξεων

Η πρώτη πολιτική κίνηση του Μεγάρου Μαξίμου που έστειλε το μήνυμα της περαιτέρω ενίσχυσης του λεγόμενου Ελληνογαλλικού άξονα

mitsot_sinent_deth

Με μία ανακοίνωση που ελάχιστοι γνώριζαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης δημοσιοποίησε το βράδυ του Σαββάτου ότι η Ελλάδα σύντομα θα διαθέτει όχι 18 αλλά 24 Rafale.

Με έμμεσο δηλαδή αλλά σαφή τρόπο ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ προανήγγειλε την αγορά έξι ακόμα Rafale ώστε να συμπληρωθεί η πρώτη Μοίρα (332 Πολεμική Αεροπορία).

Με τον τρόπο αυτό από τα 18 που διαθέτει η χώρα σήμερα θα φτάσουμε τα 24 στο σύνολο, με τα πρώτα αεροσκάφη να πετούν στον ελληνικό ουρανό προς το τέλος του 2021.

Ήταν η πρώτη πολιτική κίνηση του Μεγάρου Μαξίμου που έστειλε το μήνυμα της περαιτέρω ενίσχυσης του λεγόμενου Ελληνογαλλικού άξονα. Η συνέχεια έρχεται την ερχόμενη Παρασκευή.

Στην Αθήνα φτάνει ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν. Αφορμή θα είναι η συνεδρίαση των ηγετών των εννιά χωρών της Μεσογείου, προκειμένου να υπάρξει η χάραξη κοινού βηματισμού του ευρωπαϊκού νότου, σε μία περίοδο εξαιρετικά δύσκολη τόσο σε οικονομικό όσο και σε γεωστρατηγικό επίπεδο.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να υποδεχθεί τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, τον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ, τον Ιταλό Μάριο Ντράγκι, τον πρωθυπουργό της Μάλτας Ρόμπερτ Αμπέλα, καθώς και τον πρωθυπουργό της Σλοβενίας Γιάνετς Γιάνζα και της Κροατίας, Αντρέι Πλένκοβιτς.

Απών, όπως όλα δείχνουν, θα είναι ο Πορτογάλος πρόεδρος, Αντόνιο Κόστα, καθώς στη χώρα του θα διεξάγονται δημοτικές και περιφερειακές εκλογές.

Στην ατζέντα των συζητήσεων θα βρεθούν ζητήματα της Ανατολικής Μεσογείου, της κλιματικής κρίσης, της πολιτικής προστασίας και οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν.

Πριν από μόλις δεκαπέντε μέρες Μητσοτάκης - Μακρόν ξανασυναντήθηκαν αυτή τη φορά επί γαλλικού εδάφους, όταν ο Έλληνας πρωθυπουργός ταξίδεψε στην Μασσαλία για να συμμετάσχει στη διεθνή διάσκεψη για τη βιοποικιλότητα που διοργάνωσε ο Γάλλος Πρόεδρος.

Η επίσκεψη Μακρόν έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς την ίδια ώρα ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δε λέει να σταματήσει τις προκλητικές δηλώσεις εναντίον της Ελλάδας.

Στο πλαίσιο αυτό δε θα πρέπει να περάσει απαρατήρητο και το γεγονός ότι Μητσοτάκης - Ερντογάν δεν πρόκειται να συναντηθούν κατά την επερχόμενη γενική συνέλευση του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη, καθώς τα περιθώρια συνεννόησης είναι εξαιρετικά περιορισμένα, στοιχείο που αντιλαμβάνεται πλήρως η Αθήνα.

Δείτε επίσης