Οι κινήσεις Μητσοτάκη στη Σύνοδο Κορυφής για αντεπίθεση στην τουρκική προκλητικότητα | 4971351 1 1 scaled

Συνεχίζει το σχέδιο της η κυβέρνηση για την αντεπίθεση της Ελλάδας στις τουρκικές προκλήσεις. Επόμενη στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η Σύνοδος Κορυφής που θα διεξαχθεί Πέμπτη και Παρασκευή στις Βρυξέλλες.

Η Αθήνα θα ζητήσει σαφή αναφορά καταδίκης της Τουρκίας και μάλιστα σε κοινό κείμενο συμπερασμάτων. Η Ελλάδα στηρίζεται σε δύο σημεία κλειδιά. Στον χαρακτηρισμό της συμφωνίας ως παράνομης, που δεν οδηγεί πουθενά και να υπάρξει ξεκάθαρη στήριξη της Ελλάδας στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο από πλευράς Ένωσης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε όλο αυτόν τον καιρό επαφές με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες, τόσο στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, όσο και σε κατ ιδίαν επαφές, αναλύοντας τους τις ελληνικές θέσεις, που συμβαδίζουν με το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας.

Ο Πρωθυπουργός θα κάνει παρεμβάσεις κατά την διάρκεια του δείπνου της Πέμπτης και την Παρασκευή, ολοκληρώνοντας, σε πρώτη φάση, έναν διπλωματικό μαραθώνιο για την διεθνοποίηση του ζητήματος, την οικοδόμηση συμμαχιών και την διπλωματική απομόνωση της Άγκυρας.

Τα μηνύματα που έχει εισπράξει ως τώρα η ελληνική κυβέρνηση είναι θετικά και αυτό επιβεβαιώνεται από τα αποτελέσματα της συνεδρίασης του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της Ένωσης όπου συζητήθηκε σε πρώτη φάση το σχέδιο συμπερασμάτων της επερχόμενης Συνόδου Κορυφής. Για αυτό τον λόγο και η δήλωση του Γερμανού πρέσβη, ο οποίος δήλωσε ότι «Είμαστε πλήρως, ευρωπαϊκά αλληλέγγυοι προς την Ελλάδα όσον αφορά στο πρόσφατα συμφωνημένο μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης». Ισχυρή στήριξη καταγράφεται και από την πλευρά Γαλλίας, Ιταλίας και Ολλανδίας.

Σύμφωνα με πολιτικούς αξιωματούχους το μήνυμα της Ευρώπης απέναντι στην Τουρκία θα είναι πως υπάρχει διάθεση για συζητήσεις στο μεταναστευτικό, αλλά επίσης πως δεν μπορεί να συνεχιστεί η συμπεριφορά που δείχνει στην Ανατολική Μεσόγειο.