Η κλιματική κρίση ενισχύει την εμπορία ανθρώπων και τη σύγχρονη δουλεία | climate crisis

Εκατομμύρια άνθρωποι που εξαναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους εξαιτίας της κλιματικής κρίσης και των συνεπειών της, της σοβαρής ξηρασίας και των δυνατών κυκλώνων, κινδυνεύουν να γίνουν θύματα σύγχρονης δουλείας και τράφικινγκ τις ερχόμενες δεκαετίες.

Όπως σημειώνει νέα επιστημονική έρευνα που δημοσιεύτηκε σήμερα, η κλιματική κρίση και η αυξανόμενη συχνότητα των ακραίων καιρικών καταστροφών, συμπεριλαμβανόμενων των πλημμυρών, της ξηρασίας και των πυρκαγιών, έχουν ολέθριες συνέπειες στην καθημερινότητα των ανθρώπων που ήδη ζουν σε συνθήκες φτώχειας, καθιστώντας αυτούς περισσότερο ευάλωτους στη δουλεία.

Οι ερευνητές από το Διεθνές Ινστιτούτο για το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη (IIED) και η οργάνωση Anti-Slavery International διαπίστωσαν πως η ξηρασία στη βόρεια Γκάνα οδήγησε τους νέους και τις νέες της χώρας να μεταναστεύσουν σε μεγαλύτερες πόλεις. Οι περισσότερες γυναίκες ξεκίνησαν να εργάζονται ως αχθοφόροι, γεγονός που τις καθιστά εξαιρετικά ευάλωτες στο τράφικινγκ, τη σεξουαλική εκμετάλλευση και τη λεγόμενη δουλεία χρέους. Πρόκειται για μια μορφή σύγχρονης δουλείας στην οποία οι εργαζόμενοι βρίσκονται παγιδευμένοι στην εργασία τους, εκμεταλλευόμενοι και εκβιαζόμενοι να πληρώσουν υπέρογκα χρέη.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση μιας γυναίκας που είχε μετακινηθεί στην Άκκρα από τη βόρεια Γκάνα και έγινε αγρότισσα έως ότου η γη της καταστράφηκε από τις πλημμύρες και υποχρεώθηκε να φύγει ξανά. Για 7 χρόνια εργάστηκε ως αχθοφόρος (kayayie) μεταφέροντας πράγματα στο κεφάλι της.

«Δουλεύοντας ως kayayie δεν ήταν εύκολο για εμένα. Όταν ήρθα εδώ, δεν ήξερα τίποτα για τη δουλειά. Μου είπαν πως η γυναίκα που θα μας προμήθευε με τα καλάθια μας, θα μας έδινε στέγη και τροφή. Παρόλα αυτά, όλα μου τα κέρδη πήγαιναν σε εκείνη και μόνο κάποιες φορές μου έδινε ένα μικρό μέρος των χρημάτων που κέρδιζα», εξηγεί η ίδια. Κάποτε η άτυχη γυναίκα έριξε το αντικείμενο ενός πελάτη που μετέφερε και έπρεπε να πληρώσει για τη ζημιά, αλλά δεν μπορούσε. Η γυναίκα επικεφαλής την ενημέρωσε ότι θα πληρώσει εκείνη τον πελάτη και αυτή θα ήταν υποχρεωμένη να της επιστρέψει τα χρήματα. «Δούλευα ατελείωτα και δεν κατάφερα ποτέ να τη ξεπληρώσω», συμπλήρωσε η ίδια.

Στην περιοχή Σούνταρμπανς, στο σύνορο μεταξύ Ινδίας και Μπαγκλαντές, οι ισχυροί κυκλώνες έχουν προκαλέσει σοβαρές πλημμύρες στο δέλτα, συρρικνώνοντας την καλλιεργήσιμη γη. Με τις δύο χώρες να έχουν αυστηροποιήσει τους κανόνες μετανάστευσης, οι τράφικερς βάζουν στο στόχαστρο τους γυναίκες και άνδρες που είναι απελπισμένοι στην προσπάθεια τους να περάσουν τα σύνορα της Ινδίας για να βρουν δουλειά και εισόδημα. Τα θύματα του τράφικινγκ ις περισσότερες φορές εξαναγκάζονται σε σκληρή δουλειά και πορνεία.

«Η έρευνά μας καταδεικνύει το ντόμινο επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα συμβάλλουν στην περιβαλλοντική καταστροφή, αναγκάζοντας τους ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και αφήνοντάς τους ευάλωτους στο τράφικινγκ, την εκμετάλλευση και τη δουλεία» τονίζει η Φραν Γουίτ, σύμβουλος στην Anti-Slavery International.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας, έως το 2050, οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, όπως είναι οι κακές αποδόσεις των καλλιεργειών, η έλλειψη νερού, η άνοδος της στάθμης των θαλασσών, θα έχουν εξαναγκάσει τουλάχιστον 216 εκατομμύρια ανθρώπους από έξι περιοχές, συμπεριλαμβανόμενης της υποσαχάριας Αφρικής, της νότιας Ασίας και της Λατινικής Αμερικής, σε βίαιη φυγή από τις εστίες τους.
Η έρευνα αυτή κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για παγκόσμια δράση ενόψει της κλιματικής συνόδου Cop26 στη Γλασκώβη τον Νοέμβριο.

Πηγή: theguardian.com