Θα μας σώσουν ο καλός καιρός και τα εμβόλια

Το Συνέδριο της Ν.Δ., που άρχισε χθες με την ομιλία του πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, μπορεί να μην φέρνει μεγάλες αλλαγές και ριζικές αποφάσεις, όμως είναι σίγουρο πως θα σηματοδοτήσει τη στροφή του κόμματος προς το Κέντρο και, κυρίως, στη μεσαία τάξη.

Αργά και σταθερά, στην κυβέρνηση διαπιστώνουν σε όλες τις μετρήσεις πως η μεγάλη βάση της μεσαίας τάξης στηρίζει τις επιλογές του κ. Μητσοτάκη. Και ήδη δημιουργείται μία καινούργια δυναμική που δείχνει να έχει ανοδικές τάσεις.

Με απλά λόγια, τι σημαίνει αυτό;

Ότι υπάρχει μία δυναμική τάξη στο εσωτερικό της ελληνικής κοινωνίας που καταστράφηκε από τα Μνημόνια και τώρα θέλει να ξαναγυρίσει στο προσκήνιο, και σε οικονομικό αλλά και σε κοινωνικό επίπεδο.

Η πρώην κυβέρνηση δεν κατάφερε να εκφράσει και να στηρίξει αυτή την τάξη των πολιτών που διψούσαν για μία δυναμική επανεκκίνηση.

Κυρίως γιατί οι σύμβουλοι του κ. Τσίπρα, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και το κόμμα του δεν ήξεραν τι σημαίνει μεσαία τάξη και ποια κοινωνικά στρώματα μπορεί να εκφράσει.

Δεν είναι η μεσαία τάξη αυτοί που έχουν εισόδημα χίλια και δύο χιλιάδες ευρώ το μήνα. Δεν είναι μεσαία τάξη αυτοί που στο τέλος κάθε μήνα ή κάθε χρόνο τα φέρνουν ίσα ίσα, και με το ζόρι καταφέρνουν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.

Η μεσαία τάξη είχε πάντα εισόδημα που ξεπερνούσε τις 50 και 100.000 ευρώ το χρόνο, και ήταν αυτή η κατηγορία που μπορούσε πολύ άνετα να κάνει διακοπές και το καλοκαίρι αλλά και ταξίδια το χειμώνα.

Είναι αυτοί που με τη δουλειά τους είχαν καταφέρει να έχουν ακίνητα αλλά και την οικονομική άνεση να στηρίξουν για αρκετό διάστημα την επιχείρησή τους εάν περνούσε δυσκολίες. Ή ακόμη ακόμη, να βοηθήσουν και τα παιδιά τους για να σπουδάσουν και να δημιουργήσουν τη δική τους επιχείρηση.

Η πολιτική αλλαγή που έγινε το περασμένο καλοκαίρι, αναπτέρωσε τις ελπίδες όλων αυτών των πολιτών που είδαν να καταστρέφεται ο τρόπος ζωής τους τα χρόνια του Μνημονίου.

Αυτός ο χώρος, ο κεντρώος όπως έχουμε συνηθίσει να τον λέμε, ήταν για πολλά χρόνια η ραχοκοκκαλιά της ελληνικής Οικονομίας και τώρα δίνει πραγματική μάχη να ξανακερδίσει το ζωτικό του χώρο.

Η νέα κυβέρνηση της Ν.Δ. και προσωπικά ο κ. Μητσοτάκης είναι βέβαιο ότι μπορούν να εκφράσουν αυτή την κατηγορία των πολίτων και να την ξαναζωντανέψουν.

Πολλές φορές στις ομιλίες του ο κ. Μητσοτάκης έχει μιλήσει για τα κίνητρα που θα δώσει η κυβέρνησή του για να μπορέσει να ξανασταθεί στα πόδια της η μεσαία τάξη. Και χθες, από το βήμα του Συνέδριου είπε ότι ο πλούτος θα μοιράζεται δίκαια, δεν πρέπει να υπάρχουν πολίτες που να ωθούνται στο περιθώριο, οι αριθμοί έχουν σημασία μόνο αν φέρνουν ανθρώπινη ευημερία.

Όσο πιο γρήγορα στην κυβέρνηση σκύψουν σε αυτά τα προβλήματα και στηρίξουν τους λεγόμενους νοικοκυραίους τόσο πιο γρήγορα θα αναπτυχθεί η χώρα, αλλά και τα πολιτικά οφέλη θα είναι μεγάλα, αφού, εκτός των άλλων, το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ στο χώρο του σοσιαλιστικού ΠΑΣΟΚ θα πέσει στο κενό.