Θα μας σώσουν ο καλός καιρός και τα εμβόλια

Η συμφωνία της Άγκυρας με τη Λιβύη είναι αλήθεια πως έφερε σε δύσκολη θέση την Αθήνα και τη Λευκωσία. Και επιβεβαίωσε για μία ακόμη φορά πως ο Τούρκος πρόεδρος γνωρίζει πολύ καλά να παίζει «σκληρό πόκερ».

Το πώς θα αντιδράσει η Αθήνα και σε τι βαθμό θα αποδώσουν οι επόμενες κινήσεις της θα εξαρτηθεί και από τη στάση και των μεγάλων δυνάμεων, που σιγά σιγά φαίνεται πως αρχίζουν και καταλαβαίνουν το επικίνδυνο παιγνίδι Ερντογάν.

Καθοριστικό φαίνεται ότι θα είναι το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και η συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο.

Η κυβέρνηση, βέβαια, φαίνεται ότι δίνει μεγάλη βαρύτητα και στα θέματα της Οικονομίας, γιατί γνωρίζει, πολύ καλά, πως εκτός από το Μεταναστευτικό, θα κριθεί κυρίως από την απόδοση της Οικονομίας.

Ήδη στην πλατεία Συντάγματος δουλεύουν σε όλα τα επίπεδα για να πέτυχουν τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων και βήμα βήμα προσπαθούν να χτίσουν ένα προφίλ παροχών, όσο, βέβαια, το αντέχει η ελληνική Οικονομία.

Το κοινωνικό μέρισμα που θα δοθεί λίγο πριν από τις γιορτές θα είναι 175 εκατομμύρια ευρώ σε περίπου τριακόσιες χιλιάδες οικογένειες.

Αυτά τα χρήματα είναι ξεχωριστά από εκείνα που έδωσε παραμονές εκλογών του καλοκαιριού η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Με απλά λόγια, το κοινωνικό μέρισμα δίδεται δύο φορές φέτος.

Στη Βουλή συζητιέται και ψηφίζεται το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο κατά γενική ομολογία φέρνει γενναίες μειώσεις σε μια σειρά δραστηριότητες που υπερφορολογούνταν.

Στις αρχές του νέου έτους, στο υπουργείο Εργασίας ετοιμάζονται για τη μεγάλη μάχη των αναδρομικών εν όψει και της απόφασης του ΣτΕ.

Τις τελευταίες εβδομάδες, όμως, είχαμε και μία ασυνήθιστη κίνηση από έναν πρωθυπουργό. Κάλεσε τις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας να ρίξουν τα τιμολόγιά τους και να προσαρμόσουν τις τιμές τους σε αυτές των ευρωπαϊκών χωρών.

Και η αλήθεια είναι πως μία μία οι εταιρίες άρχισαν από χθες να προσαρμόζονται.

Βλέπουμε, λοιπόν, ότι μπορεί να είναι σε έξαρση η προκλητικότητα των Τούρκων, η κυβέρνηση, όμως, δεν αφήνει ανεκμετάλλευτη την ευκαιρία να κάνει συνεχείς παρεμβάσεις στην Οικονομία, και μάλιστα με παροχές που ανακουφίζουν μεγάλες κατηγορίες πολιτών.

Ο κ. Μητσοτάκης ξέρει πολύ καλά πως στα εθνικά θέματα όλες οι κυβερνήσεις έχουν μικρά περιθώρια αντίδρασης, γιατί, λίγο πολύ, οι πολίτες γνωρίζουν ότι η χώρα μας ούτε εξοπλισμούς διαθέτει ούτε μπορεί να αντιπαρατεθεί επί ίσοις όροις με την Άγκυρα.

Άρα, αυτό που μπορεί να σώσει την παρτίδα είναι οι καθαρές κουβέντες με τον αντίπαλο και οι συμμαχίες που μπορεί να χτίσει μια κυβέρνηση με τους γείτονες και τις μεγάλες δυνάμεις για να προωθήσει τις θέσεις της.

Εκεί που κρίνεται καθημερινά, όμως, μια κυβέρνηση είναι στην τσέπη του κάθε πολίτη και στη μείωση του κόστους της καθημερινότητας.

Εάν η κυβέρνηση καταφέρει σε ένα, δύο ή και τρία χρόνια να ανακουφίσει ουσιαστικά τα νοικοκυριά και να αυξήσει το πραγματικό εισόδημα του Έλληνα πολίτη, τότε δεν πρόκειται να χάσει εύκολα το θετικό κλίμα υπέρ της.