Η Μόσχα «μπλοκάρει» την είσοδο των Γερμανών αξιωματούχων στη χώρα

Η Μόσχα τον Οκτώβριο είχε δεχτεί βαρύτατες κυρώσεις από τη Γερμανία, ωστόσο η Ρωσία δεν φαίνεται ότι πτοήθηκε ιδιαίτερα από αυτές, καθώς και αυτή με τη σειρά απαντάει τώρα με ηχηρά αντίποινα. Η Ρωσία λοιπόν ανακοινώνει ενα διευρυμένο κατάλογο Γερμανών αξιωματούχων που ανήκουν στις υπηρεσίες ασφαλείας και στις υπηρεσίες πληροφοριών, απαγορεύοντάς τους την είσοδο στην χώρα.

Σύμφωνα, με το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών στην ανακοίνωσή του, η Ευρωπαική Ένωση οφείλεται για αυτά τα τα αντίποινα, καθώς αυτή είχε κατηγορήσει τη Ρωσία για τα υποτιθέμενα “ρωσικά ίχνη” που βρέθηκαν στην παραβίαση των συστημάτων ηλεκτρονικών υπολογιστών της γερμανικής Βουλής.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε επιβάλει κυρώσεις στον επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών του στρατού Ίγκορ Κοστιουκόφ και σε έναν ακόμη Ρώσο αξιωματούχο, τους οποίους κατηγόρησε ως υπεύθυνους για την υποκλοπή του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της Καγκελάριου Άγγελα Μέρκελ κατά την διάρκεια μιας κυβερνοεπίθεσης εναντίον του γερμανικού κοινοβουλίου το 2015.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών στην ανακοίνωσή του δεν κατονομάζει τους Γερμανούς αξιωματούχους στους οποίους επιβλήθηκαν οι περιορισμοί. Ωστόσο, στην ανακοίνωσή του αναφέρεται ότι “σύμφωνα με την αρχή της αμοιβαιότητας που επικρατεί στην διπλωματία, οι αξιωματούχοι αυτοί που επελέγησαν για τον ρωσικό κατάλογο είναι υψηλόβαθμα στελέχη των γερμανικών υπηρεσιών ασφαλείας και πληροφοριών που υπάγονται στο σύστημα του υπουργείου Αμύνης της Γερμανίας”.

Στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών επισημαίνεται επίσης ότι σε περίπτωση που η γερμανική κυβέρνηση συνεχίσει την πολιτική της αντιπαράθεσης, η Μόσχα διατηρεί το δικαίωμα να απαντήσει λαμβάνοντας περαιτέρω μέτρα.

Πηγή: ΑΜΠΕ