Τα Φώτα του Φοίνιξ (μερικές φορές αποκαλούνται και «Φώτα πάνω από το Φοίνιξ») ήταν μια σειρά από άγνωστης ταυτότητας ιπτάμενα αντικείμενα (UFO) που παρατηρήθηκαν ευρέως στον ουρανό πάνω από τις αμερικανικές πολιτείες Αριζόνα και Νεβάδα καθώς και την μεξικανική πολιτεία Σονόρα στις 13 Μαρτίου 1997.

Φώτα διαφόρων περιγραφών παρατηρήθηκαν από χιλιάδες μάρτυρες στο χρονικό διάστημα μεταξύ 19:30 και 22:30, σε μια συνολική απόσταση περίπου 500 χιλιομέτρων, ξεκινώντας από τα όρια της Νεβάδα, έπειτα στο Φοίνιξ, ως και τα περίχωρα της Τουσόν.

Δύο διακριτά γεγονότα σχετίζονται με το περιστατικό: ένας τριγωνικός σχηματισμός φώτων που εθεάθη να περνά πάνω από την πολιτεία και μια σειρά από ακίνητα φώτα που παρατηρήθηκαν στην περιοχή του Φοίνιξ.

Η Πολεμική Αεροπορία των Ηνωμένων Πολιτειών αναγνώρισε τη δεύτερη ομάδα φώτων ως φωτοβολίδες που έριξαν αεροσκάφη A-10 Warthog κατά τη διάρκεια άσκησης στη νοτιοδυτική Αριζόνα.

Οι μάρτυρες ισχυρίζονται ότι παρατήρησαν ένα πελώριο UFO με σχήμα γωνίας μαραγκού (ορθής γωνίας), που διέθετε πέντε σφαιρικά φώτα ή ενδεχομένως φωτοεκπέμπουσες μηχανές.  

Ο τότε κυβερνήτης της Αριζόνα Φάιφ Σάιμιντον, υπήρξε μάρτυρας του περιστατικού και αργότερα αποκάλεσε το αντικείμενο «απόκοσμο».

Αναφέρθηκε ότι τα φώτα επανεμφανίστηκαν το 2007 και το 2008, αλλά τα περιστατικά αυτά αποδόθηκαν γρήγορα, αντίστοιχα, σε στρατιωτικές φωτοβολίδες που έπεσαν από μαχητικά αεροσκάφη και σε φωτοβολίδες συνδεδεμένες με μπαλόνια ηλίου που απελευθερώθηκαν από πολίτη.

Αρχικές αναφορές

Περίπου στις 18:55, ένας άνδρας ανέφερε ότι είδε ένα αντικείμενο σχήματος «V» στον ουρανό πάνω από το Χέντερσον της Νεβάδα. Δήλωσε ότι το αντικείμενο είχε μέγεθος όσο περίπου ένα Boeing 747, ακούστηκε σαν σφύριγμα του ανέμου, και είχε έξι φώτα στην αιχμή του. Τα φώτα κινήθηκαν με κατεύθυνση από τα βορειοδυτικά προς τα νοτιοανατολικά.

Ένας πρώην αστυνομικός στην Αριζόνα φέρεται να ήταν ο επόμενος άνθρωπος που έκανε μια παρατήρηση, φεύγοντας από το σπίτι του στις 20:15. Καθώς οδηγούσε προς τα βόρεια, ανέφερε ότι είδε ένα σμήνος από κοκκινωπά ή πορτοκαλί φώτα στον ουρανό, που αποτελούνταν από τέσσερα φώτα και ένα πέμπτο φως πίσω από αυτά.

Κάθε ένα από τα μεμονωμένα φώτα στο σχηματισμό φάνηκε, σύμφωνα με τον μάρτυρα, να αποτελείται από δύο ξεχωριστές σημειακές πηγές πορτοκαλί φωτός. Επέστρεψε στο σπίτι και παρακολούθησε τα φώτα με κιάλια μέχρι να εξαφανιστούν νότια στον ορίζοντα. 

Πρέσκοτ και Κοιλάδα Πρέσκοτ, Αριζόνα

Φώτα αναφέρθηκαν επίσης και στις περιοχές του Πρέσκοτ και της Κοιλάδας Πρέσκοτ. Περίπου στις 20:17, μάρτυρες άρχισαν να αναφέρουν ότι το αντικείμενο ήταν οπωσδήποτε συμπαγές, καθώς απέκρυπτε ένα μεγάλο μέρος του νυχτερινού έναστρου ουρανού καθώς περνούσε από πάνω. 

Ένας μάρτυρας βρισκόταν έξω με τη σύζυγό του και τους γιους του στην Κοιλάδα Πρέσκοτ, όταν παρατήρησαν ένα σμήνος φώτων στα δυτικά-βορειοδυτικά ως προς τη θέση τους.

Τα φώτα σχημάτιζαν ένα τριγωνικό μοτίβο, αλλά όλα φαίνονταν κόκκινα εκτός από το φως στη μύτη του αντικειμένου, το οποίο ήταν λευκό. Το αντικείμενο, ή αντικείμενα, που παρατηρήθηκαν για περίπου 2 με 3 λεπτά με κιάλια, στη συνέχεια πέρασαν απευθείας πάνω από τους παρατηρητές, εμφανίστηκαν να κλίνουν προς τα δεξιά και έπειτα εξαφανίστηκαν στον νυχτερινό ουρανό στα νοτιοανατολικά της Κοιλάδας Πρέσκοτ.

Το υψόμετρο δεν μπορούσε να καθοριστεί, αλλά το αντικείμενο βρισκόταν αρκετά χαμηλά και δεν παρήγαγε κανέναν ήχο.

Φτάνοντας στο Φοίνιξ

Όταν ο τριγωνικός σχηματισμός εισήλθε στην περιοχή του Φοίνιξ ένας οδηγός μπετονιέρας που βρισκόταν σε δρομολόγιο κατηφορίζοντας σε ένα βουνό βόρεια του Φοίνιξ, παρατήρησε τη δεύτερη ομάδα φώτων[9] και δήλωσε ότι αιωρούνταν πάνω από την περιοχή για περισσότερο από δύο ώρες.

Μετά το Φοίνιξ

Μια μαρτυρία λήφθηκε από έναν νεαρό στην περιοχή του Κίνγκμαν της Αριζόνα, ο οποίος σταμάτησε το αυτοκίνητό του σε ένα τηλεφωνικό θάλαμο για να αναφέρει το περιστατικό. Ο νεαρός, στο δρόμο προς το Λος Άντζελες, τηλεφώνησε για να αναφέρει ότι είδε ένα μεγάλο και περίεργο σύμπλεγμα από άστρα να κινούνται αργά στον βόρειο ουρανό. 

Επανεμφάνιση το 2007

Μια επανάληψη των φώτων συνέβη στις 6 Φεβρουαρίου 2007 και καταγράφηκε από τον τοπικό τηλεοπτικό σταθμό Fox News. Σύμφωνα με στρατιωτικούς αξιωματούχους και την Ομοσπονδιακή Διοίκηση Αεροπορίας, πρόκειται για φωτοβολίδες που έριξαν αεροσκάφη F-16 σε κοντινή αεροπορική βάση κατά τη διάρκεια άσκησης.

Επανεμφάνιση το 2008

Στις 21 Απριλίου 2008, αναφέρθηκαν και πάλι φώτα πάνω από το Φοίνιξ από κατοίκους της περιοχής. Αυτά τα φώτα φάνηκαν να αλλάζουν από τετράγωνο σε τριγωνικό σχηματισμό με την πάροδο του χρόνου. Ένας κάτοικος ανέφερε ότι λίγο μετά την εμφάνιση των φώτων, τρία αεριωθούμενα αεροπλάνα κινήθηκαν προς τα δυτικά προς την κατεύθυνση των φώτων.

Επίσημη πηγή από την κοντινή αεροπορική βάση αρνήθηκε οποιαδήποτε δραστηριότητα της Αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας στην περιοχή.

Στις 22 Απριλίου 2008, ένας κάτοικος του Φοίνιξ ανέφερε σε μια εφημερίδα ότι τα φώτα δεν ήταν τίποτα περισσότερο από μπαλόνια ηλίου με συνδεδεμένες φωτοβολίδες που απελευθέρωσε ο γείτονάς του. Αυτό επιβεβαιώθηκε από ένα ελικόπτερο της αστυνομίας. Την επόμενη μέρα, κάτοικος του Φοίνιξ δήλωσε ότι είχε συνδέσει φωτοβολίδες σε μπαλόνια ηλίου και τις απελευθέρωσε στην πίσω αυλή του.

Remembering Phoenix Lights on World UFO Day

Φωτογραφικά ντοκουμέντα

Οι φωτογραφίες των Φώτων του Φοίνιξ εμπίπτουν σε δύο κατηγορίες: εικόνες του τριγωνικού σχηματισμού πριν από τις 22:00 στο Πρέσκοτ και το Ντιούι και εικόνες του γεγονότος στις 22:00 στο Φοίνιξ. Σχεδόν όλες οι γνωστές εικόνες αφορούν το δεύτερο γεγονός.

Όλες οι γνωστές εικόνες τραβήχτηκαν χρησιμοποιώντας μια ποικιλία εμπορικά διαθέσιμων βιντεοκαμερών και φωτογραφικών μηχανών. Δεν υπάρχουν γνωστές εικόνες που να λήφθηκαν από εξοπλισμό που έχει σχεδιαστεί για επιστημονική ανάλυση, ούτε υπάρχουν γνωστές εικόνες που να λήφθηκαν χρησιμοποιώντας οπτικά συστήματα υψηλής ισχύος ή εξοπλισμό νυχτερινής όρασης.

Πρώτο γεγονός

Υπάρχουν λίγες γνωστές εικόνες των φώτων πάνω από το Πρέσκοτ και το Ντιούι. Ο τηλεοπτικός σταθμός KSAZ ανέφερε ότι ένα άτομο κατέγραψε ένα λεπτομερές βίντεο το οποίο φέρεται να έδειχνε το περίγραμμα ενός διαστημικού σκάφους, αλλά και ότι το βίντεο είχε χαθεί. Το μόνο άλλο γνωστό βίντεο είναι κακής ποιότητας και δείχνει μια ομάδα φώτων χωρίς ορατό σκάφος.

Δεύτερο γεγονός

Κατά τη διάρκεια του γεγονότος στο Φοίνιξ λήφθηκαν πολυάριθμες ακόμα φωτογραφίες και βιντεοκασέτες που δείχνουν ξεκάθαρα μια σειρά από φώτα που εμφανίζονται σε τακτά χρονικά διαστήματα, παραμένοντας φωτισμένα για αρκετές στιγμές και στη συνέχεια σβήνοντας. Αυτές οι εικόνες έχουν προβληθεί επανειλημμένα από τηλεοπτικά κανάλια me ντοκιμαντέρ όπως το Discovery Channel και το History Channel ως μέρος εκπομπών με ΑΤΙΑ.

Εξηγήσεις

Υπάρχει κάποια διαφωνία ως προς τον τρόπο ταξινόμησης των μαρτυριών κατά τη διάρκεια της εν λόγω νύχτας. Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και οι πιο δύσπιστοι ερευνητές προτιμούν κατά βάση να χωρίζουν τις θεάσεις σε δύο ξεχωριστές κατηγορίες, ένα πρώτο και ένα δεύτερο γεγονός, για τα οποία προσφέρονται δύο ξεχωριστές εξηγήσεις:

Πρώτο γεγονός

Το πρώτο γεγονός -το σχήμα “V”, το οποίο εμφανίστηκε πάνω από τη βόρεια Αριζόνα και σταδιακά ταξίδεψε προς τα νότια κατά μήκος σχεδόν όλης της πολιτείας περνώντας τελικά νότια της Τουσόν- ήταν το φαινομενικά «σφηνοειδές» αντικείμενο που ανέφερε ο τότε κυβερνήτης Σάιμιντον και πολλοί άλλοι. Το συμβάν αυτό ξεκίνησε περίπου στις 20:15 στην περιοχή του Πρέσκοτ και παρατηρήθηκε νότια της Τουσόν περίπου στις 20:45 MST.


Οι υποστηρικτές των δύο ξεχωριστών γεγονότων προτείνουν ότι το πρώτο συμβάν δεν έχει ακόμη καμία αποδεδειγμένη εξήγηση, αλλά και ότι υπάρχουν ορισμένα στοιχεία πως τα φώτα ήταν στην πραγματικότητα αεροπλάνα.

Σύμφωνα με άρθρο σε τοπική εφημερίδα, βίντεο του σχήματος V δείχνει ότι τα φώτα κινούνται ως ξεχωριστές οντότητες και όχι ως ένα ενιαίο αντικείμενο. Ένα φαινόμενο που είναι γνωστό ως απατηλό περίγραμμα μπορεί να οδηγήσει στο ανθρώπινο μάτι να βλέπει ασύνδετες γραμμές ή κουκκίδες να σχηματίζουν ένα ενιαίο σχήμα.

Δεύτερο γεγονός

Το δεύτερο γεγονός ήταν το σύνολο των εννέα φώτων που φαινόταν να «αιωρούνται» πάνω από την πόλη του Φοίνιξ περίπου στις 10 μ.μ. Αυτό καλύφθηκε περισσότερο από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, εν μέρει λόγω των πολυάριθμων βίντεο που τραβήχτηκαν. Αυτό παρατηρήθηκε επίσης από πολλούς μάρτυρες που ίσως νόμισαν ότι είδαν τα ίδια φώτα με αυτά που αναφέρθηκαν νωρίτερα.

Η αμερικανική Πολεμική Αεροπορία ερμήνευσε το δεύτερο γεγονός ως φωτοβολίδες LUU-2B / B μακράς καύσης που έπεφταν αργά και που έριξαν τέσσερα αεροσκάφη A-10 Warthog κατά τη διάρκεια άσκησης.

Σύμφωνα με αυτή την εξήγηση, οι φωτοβολίδες θα ήταν ορατές στο Φοίνιξ και φαινόταν να αιωρούνται λόγω της ανύψωσης θερμότητας από τις φλεγόμενες φωτοβολίδες δημιουργώντας ένα φαινόμενο «μπαλονιού» στα αλεξίπτωτά τους που επιβράδυνε την κάθοδο. Τα φώτα φάνηκαν στη συνέχεια να σβήνουν καθώς έπεφταν πίσω από μια οροσειρά στα νοτιοδυτικά του Φοίνιξ.