Μια μυστηριώδης «γαλάζια τρύπα» στον βυθό του ωκεανού πρόκειται να εξερευνηθεί σύντομα από επιστήμονες. Στόχος τους είναι να ερευνηθούν ποιες μορφές ζωής μπορεί να ζουν μέσα σε αυτό χάσμα που βρίσκεται σε βάθος 130 μέτρα κάτω από τον πυθμένα της θάλασσας.

Η εν λόγω μπλε τρύπα ονομάζεται «Πράσινη Μπανάνα». Βρίσκεται στα ανοικτά των ακτών της Φλόριντα, στην υφαλοκρηπίδα της. Η εξερεύνηση της Πράσινης Μπανάνας θα είναι μέρος ενός τριετούς έργου που εστιάζεται στις γαλάζιες τρύπες και τη βιοποικιλότητά τους.

Το έργο που χρηματοδοτείται από την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA) θα περιλαμβάνει την αποστολή δυτών και ειδικού υποθαλάσσιου εξοπλισμού, για οποιαδήποτε παρατήρηση βαθιά μέσα στην τρύπα.

This is the layout of the 'Green Banana' hole

Οι ερευνητές θέλουν να εξετάσουν τα επίπεδα των θρεπτικών ουσιών που πιθανώς βρίσκονται εκεί μέσα, καθώς και το αν κρύβονται μικροοργανισμοί, ή άλλων ειδών πλάσματα που δεν έχουν ακόμα καταγραφεί. Θέλουν επίσης να αξιολογήσουν το εάν και κατά πόσο η καταβόθρα είναι συνδεδεμένη με το σύστημα υπόγειων υδάτων της Φλόριντα.

Η πρώτη κατάδυση θα πραγματοποιηθεί στα μέσα Αυγούστου, ενώ έχουν προγραμματιστεί ακόμα δύο μέχρι το τέλος του χρόνου. Μια πολύ μικρότερη υποβρύχια καταβόθρα που ονομάζεται Amberjack Hole έχει ήδη εξερευνηθεί από την ίδια ομάδα.

Other blue holes have been the subject of previous studies because of the creatures found inside

Η  NOAA αναφέρει χαρακτηριστικά: «Οι μπλε τρύπες είναι ποικίλες βιολογικές κοινότητες γεμάτες θαλάσσια ζωή, όπως κοράλλια, σφουγγάρια, μαλάκια, θαλάσσιες χελώνες, καρχαρίες και πολλά άλλα.

Η χημεία των θαλασσινών υδάτων στις τρύπες είναι μοναδική και φαίνεται να αλληλεπιδρά με τα υπόγεια ύδατα και ενδεχομένως στρώματα υδροφορέων. Αυτή η σύνδεση συμβάλλει στη γνώση περί της ανακύκλωσης άνθρακα μεταξύ επιφανειακών και υπόγειων υδάτων.

Βέβαια, η εξερεύνηση που έχουμε κάνει είναι σε σχετικά μικρές τρύπες, ενώ έχουμε και δείγματα για παρουσία θαλάσσιων οργανισμών, που δεν είχαμε καμία ιδέα πως υπάρχουν»

Τι είναι ο κύκλος του άνθρακα;

Ο άνθρακας είναι ένα σημαντικό στοιχείο για την ύπαρξη ζωής στη Γη. Κάθε ζωντανός οργανισμός έχει άνθρακα στο εσωτερικό των κυττάρων του, συμπεριλαμβανομένων των λιπών και των πρωτεϊνών μας.

Ο κύκλος του άνθρακα είναι το πώς τα άτομα του άνθρακα ανακυκλώνονται μεταξύ οργανισμών και περιβάλλοντος και μπορούν να συνθέσουν διαφορετικές ενώσεις. Η αναπνοή και η καύση έχουν ως αποτέλεσμα ο άνθρακα να εισέρχεται στην ατμόσφαιρα ως διοξείδιο του άνθρακα.

Αυτό μπορεί στη συνέχεια να απορροφηθεί από τα φυτά μέσω της φωτοσύνθεσης. Τα ζώα στη συνέχεια τρέφονται με τα φυτά και έτσι μεταφέρουν τον άνθρακα κατά μήκος της τροφικής αλυσίδας.

Όταν τα ζώα πεθαίνουν, ο άνθρακας απελευθερώνεται πίσω στην ατμόσφαιρα κατά την αποσύνθεση.