Η NASA αποκάλυψε πρόσφατα ένα μάλλον μαγευτικό πείραμα, την αποστολή Super Soaker, στην οποία πυροδότησαν έναν μικρό πύραυλο στην ανώτερη ατμόσφαιρα, με σκοπό να δημιουργήσει τεχνητά, λαμπερά σύννεφα… για την επιστήμη, όπως αναφέρει το Russia Today.

Σύννεφα υψηλής πτήσης που λάμπουν στο σκοτάδι πάνω από τα πολικά καλύμματα είναι γνωστά ως πολικά μεσοσφαιρικά σύννεφα ή PMC. Είναι ουσιαστικά σμήνη κρυστάλλων πάγου, ψηλά στην ατμόσφαιρα, που πιάνουν το φως του ήλιου με ασυνήθιστο τρόπο. 

Η έρευνα σε αυτά τα λαμπερά σύννεφα θα μπορούσε να δώσει σημαντικές πληροφορίες για τις συνθήκες της ατμόσφαιρας μας, ένα βασικό συστατικό για τη διατήρηση της ζωής στη Γη, καθώς η διαστημική κίνηση συνεχίζει να αυξάνεται με ρυθμό. 

RT

Τα μέλη της αποστολής Super Soaker ξεκίνησαν να δημιουργήσουν το δικό τους PMC στη χειρότερη δυνατή στιγμή: Ιανουάριος στην Αρκτική. Αυτή η εποχή του χρόνου συνήθως δεν ευνοεί τον σχηματισμό PMC, που σημαίνει ότι δεν θα υπήρχε καμία παρέμβαση από τα φυσικά λαμπερά σύννεφα.

Η ομάδα εκτόξευσε έναν μικρό πύραυλο από την Αλάσκα σε υψόμετρο περίπου 85 χιλιομέτρων από το έδαφος της Γης, οπότε πυροδοτήθηκε μια έκρηξη, απελευθερώνοντας το ωφέλιμο φορτίο των 485 κιλών νερού. 

Ένα επίγειο λέιζερ εντόπισε τη λάμψη ενός PMC περίπου 18 δευτερόλεπτα μετά την έκρηξη, δίνοντας σημαντικές πληροφορίες για τη μικροφυσική της διαδικασίας και πιο συγκεκριμένα πώς δροσίζει την ατμόσφαιρα. 

Όπως αποδεικνύεται, οι υδρατμοί που συσσωρεύονται στην ανώτερη ατμόσφαιρα μπορούν να μειώσουν σημαντικά τη θερμοκρασία περιβάλλοντος, δημιουργώντας αυτά τα στοιχειωμένα, παγωμένα σύννεφα στη διαδικασία. γεγονός που δημιουργεί μια λύση σε μελλοντική πιθανότητα της υπερθέρμανσης του πλανήτη.