Η παραλλαγή «Όμικρον», τα εμβόλια και το ενδεχόμενο ενός πέμπτου «κύματος» - Σπ. Πουρνάρας και Ν. Τζανάκης μιλούν στο «Vradini.gr» για τη νέα παραλλαγή

Δύο κορυφαίοι ειδικοί, οι κκ. Πουρνάρας και Τζανάκης μιλούν στο «Vradini.gr» για την παραλλαγή «Όμικρον», με βάση τα όσα γνωρίζουμε γι’ αυτήν έως σήμερα, απαντώντας σε καίρια ερωτήματα, τη στιγμή που η ανθρωπότητα βιώνει τον «εφιάλτη» της πανδημίας εδώ και 20 μήνες

Το πρώτο κρούσμα της παραλλαγής  Όμικρον του κορωνοϊού εντοπίστηκε χθες στη χώρα μας. Πρόκειται για Έλληνα μόνιμο κάτοικο του Γιοχάνεσμπουργκ, που ήρθε στα Χανιά για να δει τους γονείς του για τις γιορτές.

Το συγκεκριμένο στέλεχος το οποίο πρωτοεμφανίστηκε στην Μποτσουάνα της Αφρικής, έχει προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία λόγω του μεγάλου αριθμού των μεταλλάξεων, 32 στον αριθμό, που εμφανίζει στο γονίδιο της πρωτεΐνης της ακίδας, που είναι το γονίδιο που χρησιμοποιεί ο ιός για να εισβάλει στον ανθρώπινο οργανισμό.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστές πολλές λεπτομέρειες σχετικά με την Όμικρον, με τους επιστήμονες να υποστηρίζουν βάσει των πρώτων δεδομένων πως ενδεχομένως να είναι πιο μεταδοτική από τις υπόλοιπες παραλλαγές, ωστόσο είναι αισιόδοξοι σχετικά με την προστασία που παρέχουν τα εμβόλια ενάντια σε αυτήν.

Μιλώντας στο Vradini.gr, ο καθηγητής Μικροβιολογίας ΕΚΠΑ, διευθυντής στο Εργαστήριο Κλινικής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου «ΑΤΤΙΚΟΝ» και μέλος της Επιτροπής Δημόσιας Υγείας και Αντιμετώπισης της Πανδημίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Σπύρος Πουρνάρας, τονίζει πως: «Φαίνεται ότι η παραλλαγή Όμικρον είναι πιο μεταδοτική από τις υπόλοιπες. Τα δεδομένα από τη Νότια Αφρική, στην περιοχή του Γιοχάνεσμπουργκ και της Πραιτόρια, δείχνουν ότι την τελευταία εβδομάδα, οπότε τα ημερήσια περιστατικά τετραπλασιάστηκαν, οφείλονταν κατά 90% στην παραλλαγή Όμικρον. Βέβαια, ακόμα είναι πολύ νωρίς για να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα και καλό θα είναι να είμαστε επιφυλακτικοί. Αν δεν αναλυθούν πολλά περιστατικά και σε διαφορετικές περιοχές, που να περιλαμβάνουν και μεγαλύτερους σε ηλικία και πιο εμβολιασμένους πληθυσμούς σε σύγκριση με τη Νότια Αφρική, καλό είναι να μην εκφράζουμε σαφή άποψη, γιατί μπορεί να απογοητευθούμε ή να χαρούμε αδικαιολόγητα».

Η «Όμικρον», τα εμβόλια και το πέμπτο «κύμα» - Σπ. Πουρνάρας και Ν. Τζανάκης μιλούν στο «Vradini.gr» για τη νέα παραλλαγή | 1 2 1
Σπύρος Πουρνάρας

Σχετικά με την προστασία που παρέχουν τα εμβόλια υποστηρίζει πως: «Απ’ ότι φαίνεται τα εμβόλια την καλύπτουν, αν και αναμένεται μια μικρή μείωση στην αποτελεσματικότητά τους λόγω των πολλών μεταλλάξεων που έχει στην πρωτεΐνη ακίδα (δεκαπλάσιες από ό,τι η παραλλαγή Δέλτα). Συγκεκριμένα, από τις τουλάχιστον 32 μεταλλάξεις στην ακίδα, οι 15 βρίσκονται στο λεγόμενο receptor binding domain, μέσω του οποίου ο ιός εισέρχεται στα ανθρώπινα κύτταρα, κάτι που ίσως σημαίνει ότι η Όμικρον ίσως να διαφεύγει καλύτερα της ανοσιακής απάντησης που βασίζεται στους προηγούμενους τύπους. Οι πρώτες πάντως ενδείξεις δείχνουν πως γενικώς υπάρχει καλή προστασία, λίγο κατώτερη σε σχέση με τη Δέλτα, αλλά ικανοποιητική. Για σοβαρή νόσο, εισαγωγή στο νοσοκομείο ή θάνατο θεωρείται βέβαιο ότι θα συνεχίσει να υπάρχει πολύ καλή προστασία. Για παράδειγμα, επιστήμονες από το Ισραήλ υποστήριξαν ότι με την τρίτη δόση του εμβολίου της Pfizer η αποτελεσματικότητα έναντι σοβαρής νόσησης από την Όμικρον ήταν 90%».

«Είναι βέβαιο ότι αυτό το στέλεχος είχε ήδη εισαχθεί στην Ευρώπη πριν το μάθουμε γιατί οι μετακινήσεις από τη Νότια Αφρική είναι πάρα πολλές. Χαρακτηριστικά, σε μία μόνο πτήση που ελέγχθηκε σχολαστικά στην Ολλανδία, βρέθηκαν 13 φορείς. Αναμένεται λοιπόν το συγκεκριμένο στέλεχος σε λίγο καιρό να διασπαρθεί ευρύτερα. Χαρακτηριστικά, μοντέλα του Ευρωπαϊκού CDC δείχνουν ότι η παραλλαγή Όμικρον θα γίνει σύντομα πολύ συχνή ή ίσως να επικρατήσει, όπως συνέβη δυστυχώς και με τη Δέλτα».

Για το ενδεχόμενο ενός πέμπτου κύματος λόγω της Όμικρον, τονίζει: «Όπως είπαμε και πριν, καλό θα είναι να είμαστε επιφυλακτικοί, γιατί μπορεί να αποδειχθεί πιο ήπια η νόσος, ίδια με τη Δέλτα, είτε και πιο σοβαρή. Καλό θα είναι να μην βγάζουμε βιαστικά συμπεράσματα. Και με την παραλλαγή Δέλτα ελπίζαμε ότι θα είναι πιο ήπια, αλλά δεν αποδείχθηκε αυτό. Αν δεν εμβολιαστούμε, μπορεί να υπάρξει νέο κύμα είτε από τη Δέλτα είτε από την Όμικρον, αλλά είναι πολύ νωρίς για να πούμε κάτι τέτοιο».

Θα χρειαστεί τέταρτη δόση του εμβολίου λόγω Όμικρον; «Είναι πολύ νωρίς για να ασχοληθούμε με αυτό. Έχουμε πιο θεμελιώδη ερωτήματα να απαντήσουμε. Το πιο σημαντικό σήμερα, είναι να μην χάσουμε την προσοχή μας στην επικρατούσα παραλλαγή, τη Δέλτα, που εξαιτίας της πεθαίνουν σχεδόν 100 συμπολίτες μας σε καθημερινή βάση. Ας εμβολιαστούμε άμεσα και θα καλυφθούμε αποτελεσματικά και για την Όμικρον».

«Όπως είπαμε, υπάρχουν κάποια δεδομένα από τη Νότια Αφρική και το Ισραήλ, αλλά καλό θα ήταν να περιμένουμε 2-3 εβδομάδες ώστε να μελετηθούν περισσότερα κρούσματα, στη Νότια Αφρική ή αλλού, πριν βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα» καταλήγει ο κ. Πουρνάρας.

Το Vradini.gr απευθύνθηκε και στον καθηγητή Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Νίκο Τζανάκη, ο οποίος μεταξύ άλλων επισημαίνει πως θα υπάρξει και πέμπτο «κύμα».

«Δεν ξέρουμε κατά πόσο η Όμικρον είναι πιο μεταδοτική από τη Δέλτα κι αν θα επικρατήσει τελικά της Δέλτα. Περιμένουμε ακόμα κάποια στοιχεία για να το πούμε αυτό. Εικάζουμε ότι τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά για βαριά νόσο, διασωλήνωση και θάνατο» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Νίκος Τζανάκης: “Γιατί λέω όχι σε καθολικό lockdown” – Polis Media
Νίκος Τζανάκης

«Ήταν σχεδόν βέβαιο ότι θα έφτανε στη χώρα μας από τη στιγμή που όλος ο πλανήτης είναι στην ουσία ένα μεγάλο “χωριό” και ο κόσμος πάει και έρχεται από τις πιο απομακρυσμένες πρωτεύουσες εντός ωρών με τα αεροπλάνα. Ήταν σχεδόν βέβαιο ότι θα μας έρθει κρούσμα από τη Νότια Αφρική. Είναι μια χώρα που αποτελεί σημαντικό κόμβο αεροπορικών διασυνδέσεων. Υποθέτω ότι θα υπάρχουν κι άλλα κρούσματα. Θα πρέπει να τα ανακαλύψουμε γρήγορα, να τα θέσουμε σε καραντίνα, έτσι ώστε να επιβραδύνουμε την επικράτησή της ή την έλευσή της όσο περισσότερο μπορούμε» προσθέτει στη συνέχεια.

Στο ερώτημα αν θα υπάρξει πέμπτο κύμα λόγω Όμικρον, ο κ. Τζανάκης δηλώνει: «Είτε με Όμικρον είτε χωρίς Όμικρον θα υπάρξει πέμπτο κύμα. Αυτό είναι σίγουρο. Το ζήτημα είναι αν θα προλάβουμε να έχουμε εμβολιαστεί, ιδιαίτερα στις ευαίσθητες ηλικίες άνω των 60 ετών, ώστε το πέμπτο πανδημικό κύμα να έχει τις λιγότερες δυνατές επιπτώσεις και να μας απασχολήσει το λιγότερο δυνατό».        

Σχετικά με το αν θα χρειαστεί τέταρτη δόση του εμβολίου λόγω της νέας παραλλαγής, ο ίδιος υποστηρίζει: «Είναι πολύ νωρίς για να πούμε κάτι τέτοιο. Θα πρέπει να δούμε καταρχήν οι τρεις δόσεις πόσο αποτελεσματικές είναι έναντι αυτού του τροποποιημένου στελέχους και μετά να αποφασιστεί. Όμως, δεν είναι καθόλου απίθανο πως θα χρειαστεί μια δόση, ίσως με ένα επικαιροποιημένο εμβόλιο, το οποίο να στοχεύει στη μετάλλαξη αυτή».

Καταλήγοντας, ο κ. Τζανάκης τονίζει: «Πιστεύω πρέπει να περιμένουμε τουλάχιστον 2-3 εβδομάδες ακόμα για να έχουμε πληθώρα στοιχείων. Αλλά κάθε εβδομάδα θα έχουμε ίσως κάποια στοιχεία. Ωστόσο, για να έχουμε μια απόλυτη σιγουριά και να ξέρουμε που βαδίζουμε χρειάζονται 2-3 εβδομάδες ακόμη».