Η κλεψύδρα μετρά αντίστροφα για μία νέα δικαστική «μάχη», που θα κρίνει αναδρομικά στις συντάξεις ύψους 2.5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Πρόκειται για αναδρομικά που διεκδικούν 2.5 εκατομμύρια συνταξιούχοι για τις περικοπές που έχουν γίνει στις επικουρικές συντάξεις και την κατάργηση των Δώρων.

Ειδικότερα στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας δικάζεται στις 15 Ιανουαρίου η προσφυγή συνταξιουχικών οργανώσεων. Μια μέρα νωρίτερα- στις 14 Ιανουαρίου-  το θέμα θα τεθεί και στο Ελεγκτικό Συνέδριο για τους συνταξιούχους του Δημοσίου.

Ειδικοί στην κοινωνική ασφάλιση εκτιμούν πως η απόφαση θα βγει το επόμενο τετράμηνο και αναμένεται να αποτελέσει «πιλότο» για τις πρόσφυγες που έχουν γίνει. Υπολογίζεται πως σχεδόν 500.000 συνταξιούχοι έχουν στραφεί στη Δικαιοσύνη για το θέμα των αναδρομικών, ενώ σε περίπτωση θετικής έκβασης το μεγάλο ερώτημα είναι τι θα γίνει με όσους δεν είχαν προσφύγει. 

Υπενθυμίζεται πως η αίτηση ακύρωσης κατατέθηκε στο ΣτΕ στις 21 του περασμένου Οκτωβρίου από το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, καθώς και από συνταξιουχικές οργανώσεις ΑΤΕ, ΗΣΑΠ, ΟΑΣΑ, ζητώντας τον έλεγχο της νομιμότητας και την ακύρωση της υπουργικής απόφασης σχετικά με τα αναδρομικά. Με τροπολογία που είχε  ψηφιστεί από τη  Βουλή για την επιστροφή των αναδρομικών στις κύριες συντάξεις  προβλεπόταν  πως όσοι εισπράξουν τα χρήματα δεν έχουν μελλοντική αξίωση για αναδρομικά από δώρα και επικουρικές.

Από την πλευρά του το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων με την αίτηση ακύρωσης διεκδικεί :

-Να επιστραφούν τα δώρα σε κύρια και επικουρική σύνταξη, καθώς και οι περικοπές σύμφωνα με την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ 1439/2020.

-Για όσους πληρώθηκαν τα αναδρομικά σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και δεν άσκησαν αγωγές μέχρι τις 8 Οκτώβρη να μην αποσβένεται το δικαίωμα για τις αξιώσεις τους, που αφορούν τις περικοπές των συντάξεων, καθώς και τα δώρα.