«Η παιδεία θα οδηγήσει στην άρση του αποκλεισμού των Ατόμων με Αναπηρία» | 23

Σε ημερίδα που διοργανώθηκε στις 11 Δεκεμβρίου, στην έδρα της UNESCO στο Παρίσι, η πρόεδρος του Συνδέσμου Κοινωνικής Ευθύνης για Παιδιά και για Νέους, Αθηνά Κρητικού , τόνισε ότι «η παιδεία είναι η απάντηση στην κοινωνική αναλγησία και αδιαφορία και το βασικό όχημα για να αναπτυχθούν αντανακλαστικά κοινωνικής συνείδησης, που θα οδηγήσουν στην άρση των προκαταλήψεων και του αποκλεισμού των Ατόμων με Αναπηρία. Τα προτεινόμενα εκπαιδευτικά προγράμματα θα αποτελέσουν το έναυσμα για τη δημιουργία ενός σχολείου ως πλαισίου ισότητας ευκαιριών και ένταξης σε ένα κοινωνικό σύνολο. Ένα σχολείο που θα προωθεί την ενσυναίσθηση, τον διάλογο, τη συνύπαρξη, την αποδοχή, την αλληλεγγύη και τον σεβασμό στη μοναδικότητα του καθενός».

Στην ημερίδα με θέμα «Οριοθετώ και χτίζω τον εαυτό μου στο σχολείο», που διοργανώθηκε υπό την αιγίδα της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδος στην UNESCO, παρουσιάστηκε μία εκτεταμένη τοποθέτηση ειδικών της εκπαίδευσης και των δικαιωμάτων των ΑμεΑ γύρω από τα διεθνή επιστημονικά δεδομένα και τις καλές πρακτικές, με στόχο την ανάδειξη της σημασίας καθιέρωσης νέων εκπαιδευτικών εργαλείων που θα επιδιώκουν να δημιουργήσουν τις κατάλληλες προϋποθέσεις, έτσι ώστε οι μαθητές και οι μαθήτριες να ενισχύσουν την ικανότητά τους να εντοπίσουν και να αποδομήσουν κακές πρακτικές, στερεότυπα και προκαταλήψεις, να αλλάξουν το βλέμμα και τη στάση τους ως προς τη διαφορετικότητα, να εισαχθούν στην έννοια της κοινωνικής αποδοχής και ισότητας και να λειτουργήσουν μελλοντικά ως δυναμικός μοχλός αλλαγής μέσα στο κοινωνικό σύνολο.

Την ημερίδα χαιρέτισαν η Μαρία Διαμαντοπούλου, πρέσβης, μόνιμη αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην UNESCO, η Florence Migeon, συντονίστρια του προγράμματος ένταξης στην εκπαίδευση, Τομέας Εκπαίδευσης της UNESCO, ο Christophe Chantepy, σύμβουλος επικρατείας. τ. πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα, ενώ γραπτό χαιρετισμό, μέσω επιστολής που διαβάστηκε από τον κ. Chantepy, απηύθυνε η Νάνα Μούσχουρη.

Στο συνέδριο έλαβαν μέρος με εισηγήσεις και η Αθηνά Κρητικού, ιδρύτρια και πρόεδρος ΔΣ του ΣΚΕΠ (Σύνδεσμος Κοινωνικής Ευθύνης για Παιδιά και Νέους, Ελλάδα), ο Δημήτρης Νικόλσκυ, προϊστάμενος «Ενίσχυσης Παιδιού με Αναπηρία» του υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων στην Ελλάδα – τέως πρόεδρος της επιτροπής για τα δικαιώματα των Ατόμων με Ααναπηρίες στο Συμβούλιο της Ευρώπης, η Ολυμπία Παληκαρά, αναπληρώτρια καθηγήτρια Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας, Κέντρο Εκπαιδευτικών Σπουδών στο πανεπιστήμιο του Warwick στο Ηνωμένο Βασίλειο και η Έλενα Σουκάκου, επίτιμos εταίρος έρευνας στο πανεπιστήμιο του Roehampton, Σχολή Παιδαγωγικών Επιστημών, Ηνωμένο Βασίλειο.

Την ημερίδα συντόνισε η Μαρία Κοραντή, αναπληρώτρια μόνιμη αντιπρόσωπος, στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδος στην UNESCO ενώ παρευρέθησαν, μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι της πρεσβείας της Ελλάδας στη Γαλλία, εκπρόσωποι των κρατών-μελών της UNESCO, εκπρόσωποι της Ελληνικής Μόνιμης Αντιπροσωπείας της UNESCO, καθηγητές, εκπαιδευτικοί και μέλη της Ελληνικής Κοινότητας στο Παρίσι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ