«Μπλόκο» στα μαθήματα μέσω τηλεκπαίδευσης στα ιδιωτικά σχολεία βάζει η Πορτογαλία, τουλάχιστον για ένα δεκαπενθήμερο, εν μέσω ανησυχίας ότι τα παιδιά που προέρχονται από προνομιούχες οικογένειες θα αποκτήσουν πλεονέκτημα έναντι των παιδιών φτωχότερων οικογενειών μετά το κλείσιμο των δημόσιων σχολείων.

Η κυβέρνηση μειοψηφίας του Αντόνιο Κόστα είχε εξαγγείλει ότι τα σχολεία αυτό τον μήνα θα παρέμεναν ανοιχτά. Ωστόσο, η πίεση από την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού, οδήγησε στην απόφαση να κλείσουν όλες οι εκπαιδευτικές μονάδες, από την περασμένη Πέμπτη.

Η εμπειρία από το πρώτο lockdown στη χώρα έδειξε ότι τα δημόσια σχολεία δεν είχαν τη δυνατότητα να ανταγωνιστούν τα ιδιωτικά στο θέμα της τηλεκπαίδευσης, καθώς το σύστημα αντιμετώπιζε δυσκολίες ενώ τα μη προνομιούχα παιδιά, δεν είχαν πρόσβαση και εργαλεία ώστε να παρακολουθούν μαθήματα. Υπό αυτό το πρίσμα, αυτή τη φορά, η κυβέρνηση αποφάσισε να απαγορεύσει την εξ’αποστάσεως εκπαίδευση από τα ιδιωτικά σχολεία, προκειμένου να μην υπερτερούν έναντι των δημόσιων σχολείων.