Μπάιντεν: Υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα για την κυβερνοασφάλεια

Η Διοίκηση του νέου Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν, φέρνει νέα δεδομένα στην περιοχή, όπως και σε όλο τον κόσμο, και, ως εκ τούτου, καταβάλλεται πυρετώδης προσπάθεια από τους…ενδιαφερόμενους να αποκωδικοποιηθούν οι προθέσεις. Μέσα σε αυτούς και οι πρεσβείες μεγάλων χωρών στην Αθήνα, οι οποίες είναι στρατηγικοί παίκτες στην περιοχή. 

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Βραδυνής της Κυριακής» από ξένες διπλωματικές πηγές (βορειοευρωπαϊκές), η ρωσική πρεσβεία σε ανάλυσή της, την οποία απέστειλε στη Μόσχα, επισημαίνει ότι η προεδρία Μπάιντεν θα προσπαθήσει να επαναφέρει την κυρίαρχη θέση των ΗΠΑ στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από την περιοχή, κυρίαρχο ρόλο απέκτησε η Ρωσία, τη επινεύσει του Ντ. Τραμπ.

Η ίδια ανάλυση αναφέρει ότι ο Μπάιντεν θα θέσει ως προτεραιότητες τη Ρωσία και την Κίνα. Στην προσπάθεια επανάκαμψης με κυρίαρχο ρόλο στη Μεσόγειο, η Ουάσινγκτον θα χρειαστεί την Τουρκία, την οποία και θα επιχειρήσει να τραβήξει από την αγκαλιά της Μόσχας. Η ανάλυση αναφέρει πως θα δοθούν ανταλλάγματα στην Άγκυρα στη διαδικασία αυτή, και πιθανότατα μέσα στα ανταλλάγματα να βρίσκονται και πάγιες επιδιώξεις της Τουρκίας στο Αιγαίο. Το μόνο πραγματικό πρόβλημα αυτή τη στιγμή στις σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας είναι οι πύραυλοι S-400 της Μόσχας. Εάν βρεθεί τρόπος παράκαμψης ή επίλυσης αυτού του προβλήματος, τότε θα είναι πιο εύκολη η επαναπροσέγγιση. Το βέβαιο είναι πως οι Ρώσοι δεν πιστεύουν ότι οι νέοι διοικούντες την Ουάσινγκτον πιστεύουν τις απειλές που εκτοξεύονται για περαιτέρω κυρώσεις, και θεωρούν ότι ανήκουν σε ένα power game για να επαναφέρουν την Τουρκία στην τάξη.

Σύμφωνα με την ίδια ανάλυση των Ρώσων διπλωματών, χωρίς την Τουρκία στο πλευρό της, η Ουάσινγκτον δεν θα μπορέσει να εξασφαλίσει την σταθερότητα στην περιοχή, και θα αναθέσει στην Άγκυρα ρόλο «χωροφύλακα» περιφερειακού «διαιτητή» ώστε να αφοσιωθεί απερίσπαστα στην εδραίωση της κυριαρχίας της. Η Μόσχα, από την πλευρά της, περιμένει κάτι τέτοιο, αλλά δεν ανησυχεί, γιατί, σύμφωνα με πληροφορίες, θεωρεί ότι οι ΗΠΑ έχουν αργήσει και πως η Τουρκία -όσο υπάρχει ο Ερντογάν- δύσκολα θα ξαναγίνει ένας δεδομένος εταίρος.

Από την έντυπη έκδοση της «Βραδυνής της Κυριακής»