Συνεπής η Κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός κ. Θεοδωρικάκος κάνει πράξη μια ακόμα προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης, πως ο εκλογικός νόμος θα ψηφιστεί στης αρχή της θητείας της.

Η απλή αναλογική που είχε ψηφίσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και με την οποία θα γίνουν οι επόμενες εκλογές, ήταν βέβαιο πως το μόνο που θα επετύγχανε θα ήταν ακυβερνησία και πιθανόν απανωτές εκλογικές αναμετρήσεις. Ό,τι χειρότερο για τη χώρα, τώρα που προσπαθεί και επιτυγχάνει σιγά – σιγά να βαδίζει στο δρόμο της κανονικότητας και της οικονομικής ανάπτυξης. Διότι με τη σημερινή αλλά και αυριανή πολιτική συγκυρία, αλλά και με το υπάρχον πολιτικό τοπίο, για να σχηματισθεί κυβέρνηση θα έπρεπε να συμπράξουν τα δύο πρώτα κόμματα, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

Κάτι που δεν χρειάζεται ερμηνεία είναι πως δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί ποτέ κάτι τέτοιο. Και αυτό, γιατί, πέρα από τις μεγάλες ιδεολογικές διαφορές ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αλλάξει, δεν μετατραπεί σε ένα σοσιαλδημοκρατικό αριστερό φιλοευρωπαικό κόμμα, δεν υπάρχει κανένα σημείο συνάντησης – συμπόρευσης των δύο αυτών κομμάτων.

Ο εκλογικός νόμος λοιπόν που φέρνει η Κυβέρνηση για ψήφιση στη Βουλή, είναι δημοκρατικός, δικαιότερος από τον προηγούμενο και πάνω απ όλα εξασφαλίζει κυβερνησιμότητα στη χώρα. Το πρώτο κόμμα, εφόσον λάβει στις εκλογές το ποσοστό του 25%, θα παίρνει σταδιακά επιπλέον έδρες από το bonus, και θα πάρει και τις 50, εφόσον ξεπεράσει το ποσοστό του 37%. Είναι νόμος αναλογικότερος από τους νόμους Σκανδαλίδη – Παυλόπουλου που το bonus των 40 και μετά 50 εδρών, το έπαιρνε το πρώτο κόμμα, ανεξάρτητα από το ποσοστό που είχε λάβει στις εκλογές. Τον Μάιο του 2012 η ΝΔ πήρε το bonus των 50 εδρών με ποσοστό 19%.

Φαίνεται, πιθανολογείται ότι κανένα άλλο κόμμα δεν θα ψηφίσει τον νέο εκλογικό νόμο. Αυτό θα είναι ένα μεγάλο λάθος, γιατί τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα βάλουν το κομματικό τους συμφέρον, για ακόμη μία φορά πάνω από το συμφέρον της πατρίδας.

Προτείνω, όπως το bonus εδρών, να μην μπορεί να το πάρει το πρώτο κόμμα και να μειωθεί στις 30, αν τα δύο πρώτα κόμματα στις εκλογές πάρουν πάνω από 35% και η διαφορά πρώτου και δεύτερου κόμματος είναι κάτω από 3%.

Ο τόπος κύριε Τσίπρα, χρειάζεται αρκετό χρόνο πολιτικής νηνεμίας για να ορθοποδήσει.

Πρέπει να καταλάβετε πως μόνο αν αλλάξετε από κόμμα διαμαρτυρίας και παλαιοαριστερισμού και μετατραπείτε σε ένα φιλοευρωπαικό αριστερό κόμμα, θα έχετε λόγο ύπαρξης.