Η πρώτη ηθοποιός με σύνδρομο Down στο Εθνικό Θέατρο (pic+vid)

«Μην φοβάσαι την απόσταση ανάμεσα στα όνειρα σου και την πραγματικότητα. Αν μπορείς να το ονειρευτείς, μπορείς και να το κάνεις».
Μπέλβα Ντέιβις

Η Λωξάντρα Λούκας, είναι μια ηθοποιός με σύνδρομο Down από τη Θεσσαλονίκη, η οποία συμμετάσχει σε παράσταση του Εθνικού Θεάτρου.
Πρόκειται για την πρώτη ηθοποιό με σύνδρομο Down που θα λάβει μέρος σε παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου.

Η εξέλιξη που έγινε γνωστή μέσω Facebook από τα μέλη της οικογένειας της, τους φίλους και τους συνεργάτες συγκίνησε άπαντες και το σχετικό βίντεο έγινε αμέσως viral, εγείροντας την ελπίδα ότι ανοίγει ο δρόμος και σε άλλους ηθοποιούς, γυναίκες και άνδρες με σύνδρομο Down, να κάνουν πράξη τα όνειρά τους.

Η μητέρα της, σκηνοθέτης Ελένη Δημοπούλου έγραψε τα εξής:

«Αγαπημένες φίλες και αγαπημένοι φίλοι, από χθες λαμβάνουμε μηνύματα, τηλεφωνήματα και εισπράττουμε την επιβράβευσή σας για αυτό που έχει καταφέρει η Λωξάνδρα μας.

Εμείς, όμως, τέτοιες “μεγάλες” μέρες που σημαδεύουν τη ζωή μας και μας γεμίζουν συγκίνηση και ελπίδα, σκεφτόμαστε όλες και όλους εσάς. Εσάς που της επιτρέψατε να μην περισσεύει, να μην νιώθει μόνη και απροστάτευτη. Εμείς οι γονείς της και τα αδέλφια της, νιώθουμε μεγάλη ευγνωμοσύνη για κάθε μία και κάθε έναν από εσάς που την εντάξετε, έστω και λίγο, στη ζωή σας, με όποιον τρόπο μπορούσατε. Όσο κι αν θέλαμε εμείς, η οικογένειά της, δεν θα μπορούσαμε να της δείξουμε τον μεγάλο ΚΟΣΜΟ, όπου ανήκουμε όλες και όλοι αν δεν την συμπεριλαμβάνατε στη ζωή σας.

Έγινε γιατί της το επιτρέψατε. Ευχαριστούμε για όλες τις ευχές και την αγάπη που δεχόμαστε εκ μέρους της Loxandra και σας τις επιστρέφουμε με ευγνωμοσύνη».