1981-2021: 40 χρόνια μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Όλοι αναγνωρίζουν πως με τα άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα που πήρε η ελληνική κυβέρνηση η Ελλάδα υπήρξε χώρα-παράδειγμα στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού. Όλοι πιστέψαμε πως με τη σταδιακή άρση των μέτρων θα έβρισκαν η χώρα και οι Έλληνες πολίτες την κανονικότητά τους. Δυστυχώς, διαψευστήκαμε.

Ενώ η κυβέρνηση, σωστά ενεργώντας και με προσοχή, προχωρούσε στη σταδιακή άρση των μέτρων, εμείς –ως συνήθως– δεν πειθαρχήσαμε. Εικόνες καθημερινές να μην κρατάμε αποστάσεις, να μην φοράμε μάσκες, να είμαστε ο ένας πάνω στον άλλο στα μπαράκια τα βράδια, να ενεργούμε σα να μην υπάρχει.. σα να μην αντιμετωπίσαμε τον κορωνοϊό.

Δυστυχώς, τα κρούσματα αυξάνονται καθημερινά σε πολλούς νομούς της Βόρειας Ελλάδας. Οι γειτονικές βαλκανικές χώρες έχουν καθημερινά περισσότερα κρούσματα από όσα είχαν στην περίοδο έξαρσης της πανδημίας. Αποδείχθηκε πως δεν φτάνουν μόνο οι έλεγχοι στα σύνορα. Πιστεύω πως όλες οι πύλες εισόδου από τα Βαλκάνια έπρεπε να παραμείνουν κλειστές. Είναι μεγαλύτερο το κακό τώρα, από όσο θα ήταν αν δεν άνοιγαν από την αρχή τα σύνορα.

Πέρασα ένα διήμερο στη Θάσο, στο νησί της ιδιαίτερης πατρίδας μου, και είδα και συνομίλησα με τους επαγγελματίες – επιχειρηματίες για την οικονομική καταστροφή που αντιμετωπίζουν. Δειλά – δειλά ξεκίνησαν τη λειτουργία τους τον Ιούλιο αρκετές τουριστικές μονάδες και χώροι εστίασης. Φαινόταν πως η ζημιά θα ήταν μικρότερη από την προβλεπόμενη. Όμως, η αύξηση των κρουσμάτων από την είσοδο τουριστών από τις χώρες της Βαλκανικής οδηγεί σήμερα πολλές επιχειρήσεις να διακόψουν τη δραστηριότητά τους. Τα έξοδα έγιναν, οι απαραίτητες εργασίες και συντηρήσεις, το προσωπικό είχε προσληφθεί, και τώρα δεν μπορούν να ανταποκριθούν.

Όλοι συζητάμε για το δύσκολο φθινόπωρο και τον ακόμη πιο δύσκολο χειμώνα που θα ακολουθήσουν. Η κυβέρνηση έλαβε και σίγουρα θα λάβει και άλλα μέτρα για τη στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων. Πώς, όμως, θα λυθεί το μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας και της ανταπόκρισης των επιχειρήσεων στα δάνειά τους και στις μεγάλες υποχρεώσεις τους;

Η Ευρώπη έδειξε την αλληλεγγύη της. Με συμβιβασμούς και όχι στο μέγεθος που έπρεπε. Το μεγάλο οικονομικό πρόβλημα θα το αντιμετωπίσουν οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες μέσα στο χειμώνα που έρχεται. Και τότε η Ευρώπη θα αναγκαστεί να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη. Οφείλουν οι Βόρειοι Ευρωπαίοι να καταλάβουν ότι είναι μαζί με το Νότο στη μεγάλη οικονομική πληγή που έχει ανοίξει λόγω της πανδημίας. Μόνο έτσι θα ξεπεράσουμε όσο πιο ανώδυνα γίνεται την κρίση που έρχεται.